Meillä oli täällä kotipaikallamme eilen perinteiset markkinat. Perjantainen rankkasade ja koleus oli vaihtunut upeaan kesäsäähän ja sehän sai ihmiset liikkeelle. Kirkonkylämme oli tupaten täynnä ihmisiä aamukymmenestä alkaen. Kylän pääraitti oli täynnä erilaisia kojuja, joissa myytiin perinteistä markkinatavaraa, koruja, käsitöitä, vaatteita, herkkuja ja herra ties mitä tai lobattiin erilaisia asioita kuten seurakunnan, SPR:n ja muiden järjestöjen ja myös puolueiden toimintaa. Minä hermostun yleensä tai paremminkin menen tuollaisesta a) väkimäärästä ja b) tarjonnasta sekaisin, enkä osaa edes tarkkaan katsella, mitä on tarjolla ja niinpä perinteiseen tapaani juttelin enemmänkin tuttujen kanssa.

Kävimme rouvan kanssa Siirilässä syömässä - rouva ribsejä ja minä Jambalayan, josta heräsi annoskateus. En osaa sanoa, mitä ruuassani oli, unohdin jo, mutta muurinpohjapannulla se tehtiin ja oli hyvää. Jatta, Ritu, Heta, Eeva, Minna, Jasu, Tomi, Tapsa, Mika ja Juha ehtivät siinä Siirilän pihapöydässä seuranamme istua ja nähtiinpä entinen koulumme talonmies, Kauko, joka ei ollut muuttunut tippaakaan. Sama, iloinen mies kuin ennenkin.

Minulla oli sitten iltapäivällä kahdesta neljään treenit kirkossa, missä treenasimme Kamarikuoron avoimissa harjoituksissa Mozartin Requiemia, jonka sitten esitämme marraskuun alussa pyhäinpäivän tienoilla. Avoimet harjoitukset tarkoittavat sitä, että treenejä saa tulla kuuntelemaan ja jos tuntuu siltä, että voisi vaikka liittyä kuoroon, voi tulla laulamaan rivistöön ja kokea se fiilis, miltä tuntuu laulaa suurta teosta. Tällaisissa tilanteissa toki järjestetään halukkaille vielä koelaulu, jotta johtajamme kuulevat, onko laulajalla esim. sopivan värinen ääni ajatellen kuoron soundia, kuunnellaan ääniala ja sitten johtajat miettivät, kestääkö kuoron balanssi ko. stemman balanssia. Koska johtajamme, Kaisa-Leena ja Jorma Hannikainen, ovat kovan luokan ammattilaisia, osaavat he myös kuulla, täyttääkö kuoroon pyrkivä laulaja kaikki ehdot. Saattaa olla, että esim. alttoon hakee monta hyvää laulajaa, mutta siinä kohtaa herää ongelma, koska kuoron balanssi särkyy, jos jotain ääntä on liikaa suhteessa muihin. Meillä on se tilanne, että bassoja voisi ilmeisesti tulla muutama lisää, ja jos muihin ääniin saataisiin tasaisesti pari-kolme laulajaa. Ehkä tenorisiipi pärjäisi mainiosti ilman lisävoimaa. Me tuuttaamme aika kovaa, jos fortet ovat ceen yläpuolella eli voidaan tulla karskisti läpi, jos niikseen tulee. Joka tapauksessa kuoron riveihin tuli muutama laulaja kokeilemaan ja uskoakseni ainakin molemmat pitkäaikaiset ystäväni - Minna ja Timo tulevat jatkossakin käymään treeneissä ja laulamaan Mozartia. Mitä siitä eteenpäin, on sitten arvoitus.

*********

Illalla meillä oli sitten varjobileet Kirsin ja Olli Pekan pihassa. Hieman tuo markkinapäivän iltatilaisuuksien kaupallistaminen on ärsyttänyt joitakin ihmisiä. Kun markkinoita alkuvuosina puuhailtiin, pelattiin ihan talkoovoimin ja eri tilaisuuksiin haettiin ihan paikallisia esiintyjiä. Näin tehtiin vuosikausia kyläyhdistyksen ylläpitämässä Krouvissa, joka toimi Taidetalo Siirilässä. Siellähän Thromoskin kävi esiintymässä useana vuonna ja oli meillä siellä muitakin musaprojekteja. Musa ei aina ehkä ollut superkunnossa, mutta fiilis oli huikea ja tupa aina täynnä. 

Jossain vaiheessa Siirilän Krouvi annettiin/myytiin jollekin kaupalliselle ohjelmatoimistolle ja sen jälkeen tämä paikallisuus lässähti. Vaikka minulla onkin oma lehmä ojassa eli siis Thromos menetti hyvän keikkajutun, niin siitäkin huolimatta voin sanoa, että tunnelma lopahti täysin. Parina vuonna tämän "myynnin" jälkeen minulta on kysytty, että miksei Thromos esiinny, mutta sehän on vaan siitä syystä, että ei ole kutsuttu.

Niinpä samalla tavalla touhuun kyllästyneet ihmiset kerääntyivät omiin varjobileisiin, jotka siis pidettiin eilen illalla. Ruokapuoli hoidettiin nyyttäriperiaatteella - oli tosi vaihtelevaa ja herkullista. Viihdykkeeksi tilaisuuteen oli hankittu  erinomainen bändi, joka muutaman soittaja nimestä saadun kombinaation avulla on jokunen vuosi sitten saanut nimen Jan.  Ihan hiton hyvä bändi. Tunnen laulajan, Minervan ja kitarstit Juhan ja Askon (jolla on Martin). Hieno keikka.

jan.jpg

Oldman oli toinen illan esiintyjä. Kyse on siis yhden miehen bändistä, missä Oldman laulaa ja rämpyttää ja muuten säestys tulee taustanauhalta. Tai eihän nykyään enää ole taustanauhoja - kyse on digitaalisesti tallennetusta mp-tiedostosta. Siis minähän olen se Oldman. Lauloin Beatlesia, Eaglesia ja CCR:ää ja yhden oman biisin. Hyvä meininki.

varjo8.jpg