Lainaan ideaa Helsingin Sanomien 31.8. Kolumni-kirjoituksesta, jonka ansiokkaasti oli laatinut herra Ari Kinnari.

Menneisyydestä löytyy muutamia asioita, jotka on syytä oikaista.

Toisin kuin lapsena luulin, kuusikymmentä vuotta täyttänyt ei ole ollenkaan vanha. Totuus on, että kuusikymmentä täyttänyt on vireä ja reipas, joskin saattaa olla hieman vaivainen, mutta pää on parempi ja viisaampi kuin nuoremmilla.

Toisin kuin lapsena luulin, että opettajat ovat korkeasti kouluttautuneita ja erinomaisen hyväpalkkaisia, he eivät ole korkeapalkkaisia. Totuus on, että opettajat ovat korkeasti koulutettuja ja kärsivät ala-arvoisesta palkkauksesta työhönsä nähden.

Toisin kuin nuorena lukiolaisena uskoin, opettajan työ ei ole helppoa. Todellisuudessa se on mahtava ja samalla hyvin vaikea ja raskas työ, jossa on hurjat paineet oppilaiden, vanhempien ja nykyään myös skeptisen yhteiskunnan puolelta.

Toisin kuin lapsena luulin, USA ei ole maailman paras valtio. Todellisuudessa Yhdysvalloissa on rasismia, vainoharhaisuutta, väkivaltaa, diskriminointia, lyhytnäköisyyttä, omahyväisyyttä, narsismia, teenjuojia ja vaikka mitä enemmän kuin missään muualla.

Toisin kuin lapsena luulin, aikuisiakin kiusataan. Todellisuudessa kiusaaminen ei lopu täysi-ikäisyyteen, vaan ennen kaikkea narsistit ja vain omiin asioihinsa uskovat ihmiset kiusaavat samanikäisiä ja jopa vanhempia tappiin asti.

Toisin kuin lapsena luulin, aikuisillakin on huolia. Todellisuudessa aikuisen elämä on raskasta. Kun yksi harmi väistyy, tulee toinen tilalle.

Toisin kuin nuorena lukemissani kirjoissa väitetään, viski ja konjakki eivät maistu hyvältä ja taivaalliselta. Todellisuudessa ne ovat kammottavan makuisia, turruttavat aistit ja saavat aikaiseksi pahan olon.

Toisin kuin nuorena luulin, alkoholi ei ole välttämättä hyvä juttu. Todellisessa elämässä se on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen varsin vakavia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Toisin kuin nuorena luulin, tupakointi ei ole coolia. Todellisuudessa tupakka on ikävä myrkky, joka on vaarallista ja aiheuttaa myös ongelmia ympäristölle.

Toisin kuin nuorena luulin, politiikka ei ole pelkästään hyvien ihmisten pyyteetöntä halua hoitaa yhteiskuntaa. Todellisessa elämässä politiikka on on aika rumaa peliä.

Toisin kuin nuorena luulin, vaaleissa ei valita parhaita ehdokkaita. Todellisuudessa vaaleissa pääsee läpi henkilöitä, jotka eivät ole kyvykkäitä hoitamaan heille annettuja tehtäviä.

Toisin kuin nuorena luulin, Suomi ei ole tasa-arvoinen ja kaikille hyvä maa. Todellisuudessa joukossamme on rasisteja, väkivallan ihannoijia, diskriminoivia ihmisiä, talousrikollisia, kansankiihottajia, pelottavia ihmisiä.

Toisin kuin ennen luulin, Suomen koululaitos ei kehity parempaan suuntaan. Todellisuudessa liian suurilla askelilla haihattelu ja liian suuret tavoitteet rapauttavat koululaitostamme - asia, jonka oikeaa kenttätyötä tekevät henkilöt tajuavat, mutta korkeissa lasitorneissaan suunnitelmia tekevät ja rahakirstujen päällä istuvat päättäjät eivät kohtaa todellisuutta.

Toisin kuin lapsena kuvittelin, raha ei tuo onnellisuutta. Todellisuudessa, vaikka minulla ei olekaan paljon rahaa eikä suuria omaisuuksia, olen onnellisempi kuin monet muut. Minulla on niin paljon rakkaita ja läheisiä ihmisiä ympärilläni.