Muistatko, kun koulussa oli luokkakuvauspäivä. Sitä odotettiin kuin joulupukkia ja etenkin 1960- ja miksei vielä 1970-luvullakin valokuvauksen ollessa harvinaisempaa,sillä oli henkilökohtaisen historian kannalta merkittävä  asema. 

Silloin koulu-urani alussa ei otettu lainkaan yksityiskuvia eikä kuvaajien ammattitaitokaan ollut suurin mahdollinen ja niinpä kuvien laatu oli mitä oli, mutta ikuistetuksi päästiin.

Tässä olen ekaluokkalaisena. Vaatteista päätellen kuva on otettu talvella tai joltisenkin kylmään aikaan. Minulla ei ole siitä mitään sen kummempaa muistikuvaa. Hillittömän vakavan näköinen olen joka tapauksessa. Onko kuva otettu ennen vai jälkeen isän kuoleman - kuoli ekaluokkani aikana helmikuun 12. päivänä? Yhtään en muista.

ekaluokkasakke.jpg

**********

Muutimme Kivijärvelle vuonna 1966 ja siellä otettiin sitten kolmannen luokan luokkakuva joskus alkusyksystä. Liikasalin penkit ulos ja ope toi meidät siihen ja sitten vaan kuvaan. Mitään yksityiskuvia ei kyllä otettu. Huomaa muuten, miten iso luokka. Vaan eipä ollut järjestyshäiriöitä eikä puhuttu ryhmäkoosta. Oppimisvaikeuksia ei ollut, ei luki-häiriöitä eikä kirjainyhdistelmiä. Oli ahkeria, kilttejä, laiskoja ja tyhmiä lapsia. Keskirivin oikeanpuoleisin hymyilevä herrasmies, Pentti, kuoli nyt heinäkuussa. Hän oli hyvä ystäväni lukion eka luokan loppuun asti, mutta sitten hän muutti Jyväskylään ja yhteydenpito päättyi täysin. Pentin vieressä on Markku, joka kuoli muutama vuosi sitten vakavaan sairauteen. Hänen kanssaan olin tekemisissä lukion loppuun saakka ja sitten yhteisen ystävämme Arin kautta tapasimme muutama vuosi sitten ja yhteydenpito alkoi taas, mutta katksesi sitten Markun kohtaloon. Markun vieressä on toinen silmälasipäinen herrasmies, Timo, jonka kanssa touhusin lukion loppuun, mutta sitten tiet erkanivat, kunnes jälleen aloimme pidellä yhteyttä joskus kymmenen vuotta sitten. Kesällä meillä oli Woodstock ja nyt Timo käy keikkahommissa meidän kuorossamme tulevaa Mozartin Requiemia varten. Näin ne tiet osuvat yhteen. Minä olen takarivissä kolmas oikealta se vinossa seisova hymypoika.

luokkakuva1.jpg

********

Tässä on lukion viimeinen vuosi. Serkkuni Markku seisoo takarivissä toisena oikealta, minä seison keskellä toiseksi ylintä riviä John Fogerty-paita päälläni. Varsinaisesti en pidä yhteyttä oikeastaan kehenkään serkkua lukuun ottamatta. Minun rivissäni äärimmäisenä oikealla seisova silmälaispäinen Leena on tuttu ja tapasinkin hänet viime vuonna. Alarivissä toinen vasemmalta on ystäväni Tapsan veli, Petri, ja hänet taas tapasin pari viikkoa sitten yksissä juhlissa, mutta emme me mitenkään yhteyksissä ole. Sikäli kun tiedän, myös tässä kuvassa on sellaisia ihmisiä, joiden maallinen taivallus on päättynyt eikä näistä kukaan ole, tai olisi, ihmeemmin yli kuusikymppinen. Elämä on vähän sellainen arvoitus, että ei niistä jutuista koskaan tiedä. 

lukio_vika.jpg

*******

Meidän koululla oli tuo jännä päivä tällä viikolla. Otimme ryhmäkuvat ulkona ja toinen niistä on sellainen hupikuva, johon otimme Pampula-auton mukaan - siis sen minun ikivanhan Nissanin. Hupaisat ilmeet ja sellaiset höpöt kuuluivat myös tilanteeseen. Yksityis- ja kaverikuviakin tuli otetuksi enemmän kuin tarpeeseen, mutta minullahan on koko ajan sellainen tilanne, että luokkakuva voi olla viimeinen. Siksi satsattiin pieneen hauskuuteenkin.

Tekniikka on niistä kansakouluajoistani muuttunut runsaasti. On erilaisia taustapahveja, lisävalaistukset ja hienot digikamerat. Kuva näkyy heti kuvaajan läppärillä ja hän voi sulkea pahimmat irvistykset ja suljetut silmät pois ja vaikka hävittää huonot otokset saman tien. Kuvien laatu on tietenkin kameroiden piirtokyvyn ansiosta aivan huippua, joten luvassa on ihan kunnollista laatua. 

Tässä vielä vähän kuvaa tapahtumapaikasta.

kuvaus2.jpgkuvasu1.jpg