Meillä on ollut hieno loppukesä. Alku oli jossain määrin vaivalloista. Touko- ja kesäkuu olivat epävakaiset ja heinäkuu siinä keskellä kuuta, kun olimme 4K:n retkellä Suomessa ( 4K= Kivijärvi-Kaustinen-Kuopio-Koli) olikin sitten ihan helkkarin kylmä. Sittenhän tulivat ne kovat helteet ja elokuuhan oli mukavan lämmin ja hieno, joskin osittain sateiden ja ukkoskuurojen kyllästämä. Viljankorjuuaikaan oli kuitenkin täällä meillä päin erinomaiset ilmat ja ymmärtääkseni viljelijät saivat mahtavan sadon.

Olin eilen illalla lenkillä ( = kävelyllä) ja kohtasin yhden huimimmista suomalaisen syyskesän näkymistä. Oli lämmintä ja kirkasta ja yhtäkkiä nousi vahva sumu. Se oli suorastaan mykistävää ja jos ei nyt pelottavaa, niin jotenkin kunnioitusta herättävää.

syys3.jpgsyys4.jpg

**********

Heräsin tänään kuuden maissa ja katosin sitten tietenkin ulos, millainen keli oli luvassa. Oli vielä hieman hämärää ja taivas ihan pilvessä. Maa oli märkä ja pudien lehdiltä putoili vettä, mutta käsittääkseni ei ollut satanut. Ilmeisesti illan sumu oli lisännyt rajusti kosteutta ja näin koko seutumme oli märkänä. Lämpötila oli kuitenkin lähes 20 astetta, joten päätin hurahuttaa duuniin mopolla.

Eipä siinä mitään. Mopo kulki hienosti eikä tullut kylmä, mutta niin kosteaa oli, että silmälasit kastuivat aivan melkein läpinäkymättömäksi. Hurjaa. Olin avokäsin eikä yhtään paleltanut eli tosi lämmintä oli.

Iltapäivällä sitten yhden maissa, kun ajelin kotiin, olivat pilvet kokonaan kadonneet ja aurinko lämmitti todella mahtavasti. Ajelin rauhassa ihastellen ympäröivää luontoa ja pitihän siinä sitten pysähtyä. Ihan kuin kesällä, joskin siellä täällä puiden lehdet jo vähän yrittävät kohottaa ruskaa esiin. Yöt ovat kuitenkin sen verran pimeitä, että kasvit alkavat varustautua talveen ja vetävät lehtivihreän jo pois lehdistä. 

syys2.jpg

******

Säätieteilijät lupailevat ilmojen nyt muuttuvan ihan syksyisiksi, mikä ei tietenkään ole ihme, koska aurinkoisinakin päivinä tuo armas valopallo on yli 20 astetta alempana kuin juhannuksen tienoilla ja niinpä sen lämmitysteho alkaa vääjäämättä heiketä. Vajaan kahden viikon kuluttua on syyspäivän tasaus ja siitä eteenpäin onkin kolme kuukautta valollista alamäkeä. Vaan tuota surkeutta ei tässä nyt muistella, vaan tänään vielä nautitaan kesästä ja katseet kohti syksyä suunnataan vasta, kun se alkaa siltä näyttää.

syys1.jpg