Olen aika kova kritisoimaan peruskoulua - esimerkiksi uutta opetussuunnitelmaa ja vanhan pienluokkajärjestelmän romuttamista, mikä tuo tullessaan inkluusion, mikä taas ei puolestaan ole hyvä asia, jos kaikki suunnitellut tukitoimet eivät toteudu. Ja siis on huomioitava, että minä olen töissä peruskoulussa ja vielä kaiken lisäksi opettajana. Lisään vielä, että pidän tästä työstä, vaikka se ajoittain on todella raskasta ja käytännössä aina vaativaa. En minä eläkkeeltä töihin tulisi, jos tässä ei olisi hyviä puolia.

Yksi hieno juttu on se, että oppilaat saavat jo alakoulusta saakka vaikuttaa niihin asioihin, joita he kohtaavat koulun arjessa. Vaikka ne eivät yleensä ole ihan hillittömän suuria asioita, niin on tärkeää, että oppilaiden edustus on mukana ja näin he oppivat sellaisia juttuja, joita he kohtaavat aikuisena. Kuten vaikkapa luottamustehtävät.

Tällainen luottamustehtävä on oppilaskunnan hallituksen jäsenyys. Joka vuosi koululle valitaan tällainen konklaavi, joka sitten jonkun opettajan johdolla tekee pienimuotoisia päätöksiä ja osallistuu yhteisiin tekemisiin. Siinä sivussa opitaan viestintää sekä hallituksen suuntaan että jäsenistölle (= koulun oppilaat). 

Meidän koulun oppilaskuntavaalit pidettiin viime viikolla. Vaalipäällikkönä ja organisaattorina toimi kouluohjaaja Sari, joka vankalla kokemuksella hoiti homman tyylikkäästi. Aikuisten maailmaan verrattuna äänestysvilkkaus oli aivan toista - 100%:nen. Luokat kävivät vuorotellen laittamassa numeron paperiin. Äänestää sai vain oman luokan oppilasta.

Meillä oli käytössä hienot äänestyslaput ja niihin lyötiin vielä leima ennen uurnaan laittamista.

vaali1.jpg

******

Oppilaat jonottivat kiltisti omaa vuoroaan ja totta kai pienimpiä taisi vähän jännittääkin.

vaali3.jpg

Jokainen kävi sitten vuorollaan äänestyskopissa kirjoittamassa numeron. Puhuimme vaalisalaisuudesta ja siitä, että lapussa sai olla vain numero - ei mitään muuta kuten sydämiä, kukkasia tai muita piirroksia. Väärin täytetty lappu hylättiin.

Äänestyskoppi oli erikoisen tyylikäs.

vaali2.jpg

******

Näin koulumme oppilaskunta sai sitten uuden hallituksen, jonka kokoonpano julkaistiin eilen juhlallisessa tilaisuudessa koulun jumppasalissa. Uusi hallitus otettiin eteen ja palkittiin upeilla aplodeilla. 

Hallitus on sitten järjestäytynyt tänään kokouksessa, missä valittiin puheenjohtaja ja sihteeri. Työ on valmis alkamaan.