Kamarikuoromme valmistautuu Wolfgang Amadeus Mozartin upean  Requiemin, esitykseen. Tämä Vihdin esitys on ensimmäinen vihtiläisvoimin tehty Mozartin sielunmessu kautta aikain - ainakin sen mukaan, mitä minä tiedän. Kuoroa ja orkesteria johtaa Jorma Hannikainen ja tämä konsertti on yhteisesitys pienemmän lohjalaisen kuoron kanssa (jonka nimeä en tietenkään tässä hässäkässä muista). Lohjalaisten kuoro on niin pieni, että heidän ei ole mahdollista laulaa tätä teosta yksinään, mutta yhdessä meidän kanssa he saavat mahdollisuuden päästä mukaan suureen teokseen. Kuoromme on myös saanut vahvistuksia joistakin vihtiläisistä kuoroista tai muuten innokkaista laulajista, jotka nyt samalla ovat koeajalla mahdollista Kamarikuoro-jatkoa ajatellen.  Lisäksi matkassa on ihan keikkalaulajiakin, kuten lapsuusystäväni Timo, joka olisi kelpo lisä bassoriviin muutenkin, mutta kun asuu sen verran kaukana, että jatkuva ajaminen treeneihin ja esityksiin tulisi aika raskaaksi.

kuoro2.jpg

*******

Sielunmessu on katolisen kirkon jumalanpalvelus, jossa rukoillaan kuolleiden puolesta. Lukuisat säveltäjät ovat tehneet tähän mesuun sävelet, sanathan ovat käytännössä aina samat, kuten myös messun eri osat. Muistan olleeni mukana ainakin Gabriel Faurén, Luigi Cherubinin ja Giuseppe Verdin Requeimissa. On tietenkin makuasia, kenen säveltäjän tekele on se paras, mutta kun tästä sielunmessusta puhutaan, tulevat mieleen ensimmäiseksi Verdi ja Mozart. Pariisissa olen joka kerta nähnyt mainoksia Faurén messun esityksistä - ei kai ihme, Fauré oli ranskalainen. Tämä pieni messu on muuten ihan oikeasti todella kaunis.

Mozartin teos on todella hieno, vaikka hän ei sitä tehnytkään kokonaan itse. Hän nimittäin kuoli kesken duunin ja niinpä sen sävelsi loppuun joku toinen, mitä todennäköisimmin Franz Xaver Sussmayer. Hänen osuudestaan on jossain määrin kiistelty ~ tekikä hän kaiken itse, vai oliko hänellä apujoukkoja, kopioiko hän Mozartin vanhoja juttuja jne. Ihan sama - teos on loppuun saakka upea.

Messu alkaa hitaalla Introituksella. "Requiem aeternam, dona eis Domine..."Iäinen lepo anna heille Herra..." Suosittelen, että lukijani googlaa Requiemin ja käy lukemassa sanat. Huolimatta hienosta musiikista, on muistettava, että kyseessä on jumalanpalvelus, jossa sanoilla on suuri merkitys.

**************

Meillä oli eilen kuoroleiripäivä, missä käytiin lähes koko teos läpi. Hiottiin jo treenattuja osia ja opeteltiin uutta. Tämä messu ei ole niin vaikea laulettava kuin Bachin Jouluoratorio, mutta ei se sitä tarkoita, että se myöskään mikään hupihelppo olisi. Kotona on tehtävä hommia ja sitten varsinainen hionta tehdään kuorotreeneissä, missä periaatteessa oma stemma on jo osattava. Tässä alhaalla näkyvä nuotinpätkä aloittaa messun neljännen osan. On hieno kuin mikä, mutta ehkä myös melkoisten hyppyjen ja nopean tempon takia kaikkein vaikein teoksen osista. Hyvin me sen saimme eilen pakettiin ja niinhän siinä käy, että teos on ilman muuta valmis marraskuun alussa ja toki aiemminkin. Suosittelen saapumista paikalle.

kuoro1.jpg