Vihdin Kamarikuoron tämän syksyn merkittävimmät tapahtumat ovat keväällä ja osin syksyllä äänitetyn levyn julkaisu ja sitten marraskuun alussa yhdessä lohjalaisen Laurentius-kuoron kanssa esitettävä Mozartin Sielunmessu, Requiem. Tuo hassu sana tuossa perässä on latinaa ja tarkoittaa siis katolisen kirkon vainajan muistoksi esitettävää teosta.

Olen vuosien varrella laulanut useita sielunmessuja, joista mahtipontisin ja vaikuttavin lienee Giuseppe Verdin teos. Pienimuotoinen, herkkä ja vaikuttava on puolestaan ranskalaisen Gabriel Faurén sävellys, joka esitettiin Vihdissä kokonaisena ja omin voimin joskus 1980-luvun lopuilla.

Mozartin messu on tavattoman kaunis. Sehän ei ole kokonaan Wolfgang Amadeuksen sävellys, koska hän sattui kuolemaan kesken teoksen sävellystyötä. Koko teos on kahdeksanosainen, mistä kolmas osa, Sequenz, on jakautunut kuuteen pienempään ja neljäs osa, Offertorium, kahteen pienempään. Hieman epävarmat tiedot Mozartin menehtymisestä antavat ymmärtää sellaista, että viikatemies saapui huitelemaan WA:n ollessa Sequenzin viimeisen osan, Lacrimosan, säveltämispuuhissa. Jotenkin dramaattista, jos tämä pitää paikkansa, koska Lacrimosa on koko messun kaunein osa ( = tämä toki henkilökohtainen mielipide). Sen sanatkin ovat hykerryttävän herkät. Tässä suomennos by Erkki Pullinen.

Lacrimosa

Kyyneliä täynnä on se päivä,
jona tomustansa nousee
syyllinen ihminen tuomittavaksi.
Armahda siis häntä, Jumala.
Laupias Herra Jeesus,
anna heille lepo ja rauha.
Aamen.

**********

Tämä Sielunmessu on kuorolaisen kannalta helpompi laulaa kuin esim. Bachin Jouluoratorio tai Johannes-passio. Ei se silti sitä tarkoita, että sen voisi tuosta vaan huitaista menemään. Joitakin kohtia olen tämänkin teoksen harjoitteluvaiheessa saanut menemään suhteellisen nopeasti ja ihan sujuvasti ja oikein, mutta kyllä siellä melkoisia kommervenkkejä on eli ei todellakaan ihan prima vistaa (= suoraan nuoteista lukeminen ilman erillistä treeniä). Bach oli barokkimuusikko ja hänen tyyliinsä kuului ajanjaksolle tyypilliset nopeat kuudestoistaosajuoksutukset, joita toki Mozartillakin oli, mutta tavallaan WA:n musa on yksinkertaisempaa ja suoraviivaisempaa. 

Täällä meidän kotikunnassamme on nyt mahdollista päästä kuulemaan koko opus marraskuun alussa, perjantaina 1.11. klo 19.00 Vihdin kirkossa. Jorma Hannikainen johtaa Lohjan orkesteria, Lohjan Laurentius-kuoroa ja Vihdin Kamarikuoroa. Solisteina ovat Tuuli Lindeberg, Essi Luttinen, Juho Punkeri ja Jari Parviainen. Lippuja saa netistä osoitteesta https://www.netticket.fi/lohjan-kaupunginorkesteri. 

Minulla on sellainen mielikuva, että tätä teosta ei ole esitetty koskaan vihtiläisvoimin. Voin olla toki väärässäkin, mutta jotenkin on sellainen tunne, että tämän vajaan 40 vuoden Vihdissä asumisen aikana näin ei ole päässyt käymään. On täällä jokunen kuoro käynyt sen esittämässä, sikäli kun muista. Toivotan omasta puolestani kaikki halukkaat kuulijat paikalle. 

kuoro3.jpg
(kuva Kaisa-Leena Hannikainen)