Pahalla ämmällähän tarkoitetaan siis marraskuuta ja maaliskuuta. Tämän määritelmän otin käyttöön joskus kauan sitten, kun totesin, että koulussa nämä mainitut kuukaudet ovat hieman levottomia. Sama kuvio on jossain määrin edelleen jatkunut - syystä tai toisesta, joskin ovathan vuodet erilaisia.

Kulunut viikko oli yhteiskunnallisesti tavallaan helpottava ja sitten dramaattinenkin. Postilakko kaikkineen oli lähellä eskaloitua vaikka mihin suuntaan, mutta siitä onneksi selvittiin. Seurauksena tästä hässäkästä oli kuitenkin se, että yhden demariminsterin oli lähdettävä ja pääministerinkin tuolia heilutellaan melkoisesti. Kovimmat oppositioäänet ovat jo kaatamassa hallitusta ja vaatimassa uusia vaaleja. 

Ajatellaanpas, kuinka kävisi, jos nyt jouduttaisiin vääntämään uudet vaalit. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat gallupien suosiolistoilla kaksi kärkipuoluetta, mikä yleensä onkin tavallista vaalikaudella. Siis se, että oppositiopuolueet johtavat gallupeja. Vastuu ja etenkin tehdyt ratkaisut heikentävät usein hallituspuolueiden tilannetta ja sehän on nähty sekä kepun että demarien suosiossa. Toisaalta sekä vihreät että vasemmistoliitto ovat vähintäänkin säilyttäneet asemansa ja jopa parantaneet.

Joka tapauksessa persut veisivät nyt vaalit kirkkaasti saavuttaen hyvällä tuurilla lähes 50 paikkaa eduskunnassa. Halla-aho joutuisi ainakin aluksi hallitustunnustelijaksi, mutta eipä olisi Jussi-pojalla helppo pieti edessään. Jos puolue ei pysty yhtään antamaan periksi maahanmuutto- ja ilmastopolitiikassa, ei mikään muu suurehko puolue lähde siihen kelkkaan. Viime keväänä perussuomalaiset eivät olleet valmiita tekemään kompromissejä ja joutuivat saman tien ulos hallitusneuvotteluista. Vaikka Kokoomus lähtisi persujen kanssa hallitukseen, oltaisiin vielä pahasti miinuksella, koska näiden kahden suosio liikkuu vasta 40 %:n tietämillä. Mistä ne puuttuvat osiot - iso juttu.

Niinpä vaalien jälkeen hallitusneuvotteluja alkaisi tehdä toiseksi suurin puolue, joka saattaa olla Kokoomus tai sitten jostain syystä SDP.  Kokoomuskaan ei ehkä saisi persuja mukaan juuri näiden kynnyskysymysten takia ja jos SDP alkaisi vetää naruja, mikä siinä sitten muuttuisi. 

Uudet vaalit olisivat juuri nyt melkoinen katastrofi Suomelle. Mikään hallitus ei selviä tässä tilanteessa helpolla ja koska Suomi on niin valtavan riippuvainen muusta maailmasta, niin onnahteleva talous muualla vaikuttaa meihin paljon -ihan selvä juttu.

En minä oikein tiedä. Mikä hiton asiantuntija minä muka olen, mutta tältä tämä tuntuu.

*************

Parempi siis kirjoittaa jostain, mistä minä tiedän. Ilmoja on pidellyt ja se on huomattu. Marraskuu on ollut tosi harmaa ja useimpina päivinä järkyttävän harmaa ja jo varhain iltapäivällä on alkanut pimetä. Vaikka minun työpäiväni ovat lyhyitä, niin aamulla töihin ajaessani on pimeää, koska menen koululle joka aamu seitsemän ja kahdeksan välillä. Matkalla ei ole katuvaloja käytännössä ollenkaan ja niinpä melkoisen mustaa on vastassa joka aamu. Onneksi Pampulassa on valot.

Lumen tuloa näin marraskuussa on aina syytä odotella, mutta eipä tuo vielä juurikaan ole kiusannut - tuo lumi. Eipä ole ollut lumitöitäkään. Eilen tuli kuitenkin aika reippaalla otoksella lumiräntää ja kun yöllä pakastui, olivat maisematkin kirkkaan sään vallitessa ihan toisenlaiset kuin pitkään aikaan. Huomenna on adventti ja joulukuu ja Hoosianna raikaa.

talvi1.jpg