Kirkonkylän kirjasto on sijainnut jo kauan kivalla paikalla ihan keskellä kylää torin vieressä kirkonmäen alapuolella. Puinen rakennus on vanha - siinä on muistaakseni toiminut Vihdin kunnanvirasto ja silloin, kun muutimme Vihtiin, siinä oli verovirasto. Jossain vaiheessa kirjasto sitten muutti siihen - pois Siirilästä, josta sittemmin tuli Taidetalo. Vuosiluku on minulla kuitenkin täysin upoksissa - oikeasti ei minkäänlaista havaintoa.

Joka tapauksessa tuo vanha puutalo on ollut minun kirjastoni jo kauan. Sieltä olen löytänyt kaiken tarvitsemani ja sitä kautta olen onnistunut tilaamaan kaukolainoja jo ennen lähikuntien kirjastojen yhteistyötä. Koululaisten kanssa siellä tuli käydyksi kymmeniä kertoja ihan vaan hakemassa kirjoja, mutta myös viime vuosina monissa kirjavinkkauksissa. Se, mikä on alusta alkaen ollut huomattavan hienoa, on palvelu. Aina ystävällinen ja palvelualtis porukka ja jos en ihan hulluja muista, niin yksi heistä on ollut siellä töissä jo silloin kun tulimme Vihtiin vuonna 1982.

Aika aikaansa sitten. Talo on nyt tyhjennetty ja kirjasto muuttanut kokonaan uusiin tiloihin. Sitäkään en muuten tiedä, mihin tarkoitukseen kunta tuon vanhan ja hyvän rakennuksen aikoo ohjata, mutta käsittääkseni se liitty kulttuuriin - tavalla tai toisella.

Uusi kirjasto on rakennettu uuten Campukseen eli samaan rakennukseen, missä on kirkonkylän yläkoulu, puolet alakoulusta ja nuorisotila. Kirjasto sijaitsee ihan maan tasolla ja on yksikerroksinen.

Ensimmäinen vaikutelma on positiivinen. Tilaa siellä on vähemmän kuin vanhassa, mutta se on mukavan avara ja valoisa. Varmasti valoisaan aikaan se on kiva, koska etelän puolella on suuret ikkunat. Kirjastossa on erinäisiä yksittäistiloja, kuten lehtisali ja hiljaisen työskentelyn huone. Ikkunoiden ääressä on kiva istumatila.

kirjasto3.jpgkirjasto4.jpg

En vielä ehtinyt pahemmin tutkailla, mitä kaikkea kirjastosta löytyykään, mutta joka tapauksessa se, mitä siellä ei ole, on äkkiä saatavilla joko Nummelasta tai yhteistyötä tekevistä naapurikunnista, kuten Lohjalta ja Karkkilasta. 

Tässä on kaikenlaista pikkuhässäkkää ennen kuin kunnolla ehdin etsiä uusia lukukokemuksia, joten aloitellaan rauhassa. Se, mitä uskon kiitettävän, on koulujen sijainti samassa rakennuksessa. Opettajat voivat lähettää oppilaat vaikka hakemaan jotain kirjaa tai jopa tekemään jotain opiskelutyötä kirjaston tiloihin. Siinä on toki valvontavelvollisuus, mutta se on toinen juttu. Joka tapauksessa kirjastoreissut nopeutuvat ja tulevat turvallisemmiksikin.

******

Musiikki tietenkin on yksi minua kiinnostava juttu kirjastossa ja katselin hieman sillä silmällä, että löytyisikö sieltä lähiaikoina jotain luettavaa. No toki jo löytyi - tässä olenkin selaamassa.

kirjasto2.jpg

********

Ihan näin ensimmäisenä päivänä kiinnitin huomioni siihen, että vihtiläisyys on otettu esiin. Siellä istumistilassa on vahvojen vihtiläisnaisten esittely - on jo kauan sitten kuolleita, sitten meidän täällä asumisen aikana vaikuttaneita naisia, jotka hekin ovat kuolleet ja sitten oli aivan nuorten vielä vahvasti työelämässä olevien vaikuttajien esittelyjä. Kaikista esillä olleista muistan ainakin nämä nimet heti kerralla. Toini Helle, Päivi Varpasuo, Helmi-Briitta Lajunen, Marja Sannikka ja niin edelleen - itse asiassa tunsin/tunnen heidät kaikki, joskin Toini Helle jäi aika tuntemattomaksi, mutta tapasin hänet joka tapauksessa.

Löysin yhdeltä hyllyltä vihtiläistä musiikkia ja onhan siellä tarjolla monenlaista...

kirjasto1.jpg