Taas tultiin jouluun. Jos ei vielä ihan pyhiin, niin joka tapauksessa kalenterissa on selkeä näky - on joulukuu. Aurinko nousi meillä tänään klo 9.00 ja laski 15.22 ja näin todella tapahtui, koska nyt on ollut kaunista ja kirkasta parin päivän ajan. Kun päivä on kolmen viikon päästä lyhimmillään, niin meidän korkeudella se nousee 9.29 ja laskee 15.13 eli eipä tuossa iltapäivän pimenemisessä juurikaan muutosta enää tule, mutta melkein puoli tuntia se vielä ottaa takapakkia aamun hetkissä ja yhtä lailla se sitten alkaa pitenemisen enemmänkin tuolla iltapäivän hetkissä, mutta siihen sitten palataan joskus myöhemmin.

Tänä vuonna tämä 1.12. sattuikin sopivasti sunnuntaille, mikä taas tarkoittaa sitä, että adventti sattui myös eka päivään. Suomen kirkot täyttyivät jälleen Hoosiannan laulajista ja kyllä ainakin meidän kirkossa oli väkeä niin, että ei tarvinnut tyhjille seinille laulaa. Olin siis laulamassa kamarikuoron ja kirkkokuoron kanssa aamun jumiksessa.

Se, mitä lapsena odotettiin toki suorastaan hullun lailla oli tietenkin joulukalenterin ensimmäisen luukun avaaminen. Reilussa kolmessa viikossa sitä ehti kyllä kyllästyä koko hommaan, kun vielä se 24. luukku oli aina takuuvarmasti se Jeesus-lapsen syntymäkuva. Kansakoulun eka luokalla sain sellaisen joulukalenterin, missä oli korttipeli. Sen kalenterin tuotolla autettiin vähävaraista perhettä tulipalossa tuhoutuneen kodin uudelleen rakentamiseen. Sen jälkeen minulla on käsittääkseni aina ollut "oikea" kuvakalenteri, joskin jossain elämän vaiheessa minulla ei varmaan ollut moista juttua lainkaan.

Tässä viime vuosina meillä on erittäin usein ollut partiokalenteri, koska Essin pojat ovat enemmän ja vähemmän riehuneet partiossa ja heiltä olemme sitten ostaneet "pakollisen" kalenterin. Tänä syksynä sitten ostettiin kalenteri yhtenä iltana S-Marketin pihalla, missä partiolaiset olivat kauppaamassa tuotettaan. 

kalenteri1.jpg

*********

Joskus maailman aikaan - ehkä kolmisenkymmentä vuotta sitten nuo suklaakalenterit tulivat muotiin. Meillä ei varmaan koskaan ole sellaista ollut, mutta jos ei, niin kerta se on ensimmäinenkin. Lauluyhtye osti minulle jäähyväislahjaksi suklikalenterin  ja mikäpä siinä. Kyllähän minä suklaasta tykkään. On vielä niin komea kuvakin. Tämän eka päivän kunniaksi luukusta tuli tuollainen torvea soittava babyangel ja siellä muovin takan kurkistelee muumiset.

kalenteri2.jpgkalenteri3.jpg