Joulun jälkeen on soitto- ja laulurintamalla ollut hieman hiljaisempaa. En ole tähän kuluneeseen viikkon mennessä juurikaan soitellut, paitsi hieman kotona, mutta siitäkin olen pitänyt lomaa.

Tuossa alkuviikosta sitten kuitenkin pääsin vauhtiin vähän enemmän ja olin studiohommissa suunnittelemassa uuden biisin pohjia. Joskus viime kesänä tai alkusyksystä istuin tuolille ja aloin runoilla minulle hyvin vieraaseen genreen kuuluvaa tekstiä. Kyse oli räpistä tai hiphopista vai miksikä sitä nyt kutsutaankaan. Idea ja tekstin sisältö muotoutuivat vanhan miehen kertomukseksi elämän yksinkertaisista realiteeteistä. Tein riimillisiä säepareja ja laskin, että jokaisen säkeen pystyi lukemaan neljällä iskulla. Yllättävän paljon sain aikaiseksi tekstiä ja itse asiassa aloin jo jossain kohtaa karsia kirjoittamiani juttuja. Biisiä ei sitten tietty tarvinnut säveltää, koska puhua voi yksinkertaisella säestykseen perustuvalla puhenuotilla. Tein biisiin kyllä laulettavan kertosäkeen ja lopulta siinä muutaman päivän tekemisellä syntyi "Vanhuusräppi".

Tekaisin rytmikoneella, pianolla ja kitaralla jonkinlaisen taustan ja äänitin tuon jutun ja sitten esittelin sen Gilbertille, joka piti sitä ihan hauskana kokeiluna. G:llä on parempi ymmärrys siitä, miten tehdään räppibiisin taustat ja niitä aloimme sitten värkätä tässä viikolla.

Näitä juttujahan tehdään pääosin koneilla jytkyttämällä. Toki siellä käytetään oikeitakin soittimia ja kyllä minun lopullisessa jutussa tulee olemaan vähintääkin kitara, basso ja piano. Välisäkeistönhän minä laulan, joten onhan siinä jonkinlainen säestys sitten oltava tai voihan sen toki a cappellanakin laulaa, mutta sehän sitten nähdään.

Etsimme tuossa kuvassa näkyvällä laitteella sopivaa rytmiä tuohon biisiin. Gilin vekottimessa oli vaikka kuinka paljon erilaisia malleja ja lopulta löysimme sopivan paukkeen, jota sitten ryyditetään jonkinlaisilla riffeillä, joita voi itse tuolla laitteella napsutella sitten jossain kohtaa.

r%C3%A4p.jpg

***********

Eilen illalla Hesasta kotoutumisen jälkeen minulla oli pari pientä keikkaa. Ensin oli Kamarikuoron pienen ryhmän kanssa kolmen biisin esitys jossain juhlassa Nummelassa. Lauloimme ensin vanhan laulun "On suuri sun rantas autius", sitten jyräytimme Messias-oratoriosta "Hallelujan" ja lopuksi vielä "Kesäpäivä Kangasalla". Kyse oli toki yleisön viihdyttämisestä, mutta kyllä siinä oli vakaa tarkoitus myös markkinoida toimintaamme. Yleisö kyllä tykkäsi kovasti ja siellähän oli yrittäjiä, valtuutettuja ja myös kunnanjohtaja paikalla.

kamalau.jpg

Tuolta Nummelan reissulta hujautin nopsasti kirkolle, missä oli säestystehtävä. Pekka oli pyydetty jonnekin synttärijuhlaan laulamaan ja minä istahdin pianon ääreen. Joku puoli tuntia siihen sujahti ja näin olinkin sitten valmis saunaan.