En nyt menisi kamalasti kehumaan tämän kuluneen talven kelejä. Ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa erikoisen hyvin tässä eteläisessä osassa, mutta näkyyhän se toki Keski-Suomenkin korkeudella. Ei siellä ole sellaisia talvia kuin minun lapsuudessa, jolloin oli 100%:sen varmaa, että päästiin luistelemaan järvelle marras-joulukuun vaihteessa ja kaukalossa oli jäätä hyvinkin joulukuusta maaliskuuhun asti satunnaisia suojasäitä lukuun ottamatta. Kivijärvellä on melkoisen loppusyksyinen meininki tällä hetkellä.

Meillä on ollut lonkeronvärinen taivas ja lumeton maa käytännössä koko marras- ja joulukuun. Hirveästi ei ole aurinko loistellut eikä se tietysti tähän aikaan vuodesta muutenkaan erikoisen paljon näyttäydy, vaikka olisi selkeää. Meillä aurinko nousi tänään 9.27 ja laskee 15.28 eli ensimmäisen kerran talviseisauksen jälkeen päivän pituus on yli kuusi tuntia. Onhan se siis melkein vartin verran pidentynyt. Vielä sellainen pari viikkoa ja joskus kahdentoista aikaan päivä alkaa olla kohtuullisen kirkas, vaikka olisi vähän pilvistäkin. Minä menen aamuisin töihin pääasiassa kahdeksaksi eli lähden puoli kahdeksan maissa ja ihan pimeässä tässä saa ajella vielä reilun kuukauden.

Lunta ei tosiaankaan ole ollut eikä jäätäkään. Järvi lainehtii vapaana eikä maassa ole senttiäkään routaa. Lunta on ollut sentti tai pari silloin tällöin, mutta en ole edes koskenut lumilapioon tai -kolaan sitten viime maaliskuun. Tuolla ne varastossa lepäilee ja odottaa töiden alkua.

Viikko sitten haettiin Essiltä koirat lainaksi ja käytiin metsäretkellä. Tämän verran näytti talvelta.

koirat2.jpgkoirat1.jpg

************

Olen loman aikana ajanut Pampulalla joka päivä sen verran, että se lämpenee ja haihduttaa pahimmat kosteudet. Joulunpyhien aikana se seisoi pihassa monta päivää ajamatta ja sitten se ei meinannut lähteä käyntiin. Ilmeisesti sai kosteutta. Nyt kun olen ajanut joka päivä pienen pätkän, olen saanut sen taas liikkeelle ihan asiallisesti.

Eilen oli tosi kurja keli. Vettä satoi solkenaan ja tuuli kylmästi eikä tuo näkymä todellakaan silmiä hivelevä ollut. Jossain määrin voin sanoa, että on ikävä toisenlaista ajankohtaa. Olisi vaikka 30 astetta pakkasta ja lunta - olisi niin kuin talvi. Vaan ei ole.

pampu.jpg