Olin kyllä tietoinen Vivian Maierista, mutta eilen luin (luimme) Hesarista, että hänen valokuviensa näyttely on tällä hetkellä Kaapelitehtaalla kaiken kansan nähtävänä. Silloin, kun menimme synttärikahveille, meillä oli puhetta myös sankarin kanssa, että ajetaan sinne katsomaan näyttelyä.

Se oli hieno ja sellainen, joka uppoaa ihmiseen, jolle riittää se, että tajuaa heti, mitä kuva esittää. Joku kubistinen työ ei tippaakaan sytytä minua ja vielä uudempi tyyli, missä roiskitaan jätteitä alustalle, pelkästään ärsyttää. 

Maierin kuvat ovat pääasiallisesti mustavalkoisia ja niissä on kuvattavan kohteen lisäksi aina hänen oma varjonsa tai jostain peilautuva omakuva ( = selfie). Tuossahan hän näkyy auton taustapeilistä. Maier kuvasi esineiden ja eläinten lisäksi ihmisiä, mutta ei halunnut niitä julkaistavaksi ja vasta hänen kuoltuaan ne löytyivät ja niiden arvo on tunnustettu. Työkseen Maier pääasiallisesti hoiti lapsia.

kaap5.jpg

Kaapelitehtaalla oli paljon ihmisiä, mutta kyllä sinne sekaan mahtui kuitenkin ihan hyvin. Maier oli kuvannut myös kaitafilmikameralla ja katselin yhtä otosta, joka oli tavallaan ihan hauska, mutta käsivarainen kaitafilmaus on aika raskasta seurattavaa, koska kuva heiluu paljon. Itse kuvattavat kohteet ja aiheet olivat tosi mukavat.

kaap4.jpg

*******

Kävimme myös samassa rakennuksessa sijaitsevassa Ravintolamuseossa. Sekin oli ihan mielettömän mukava ja  juuri sellainen, mitä minun ikäinen ihminen haluaa nähdä. Esineitä, valokuvia, mainoksia, ravintolahuonekaluja, vastaanottotiski, vanha Alkon myymälä, keittiö ja siis vaikka mitä ravintoalelämään liittyvää. Toki seinillä oli kirjoituksia, joissa kerrottiin asioista, kuten kieltolaista ja keskioluen vapautumisen myötä tapahtuneista muutoksista. Hyvin mielenkiintoista.

Ennen kuin lähdimme pois, kävimme syömässä niin ikään saman rakennuksen tiloissa sijaitsevassa HIma & Sali-ravintolassa. Lyhyesti sanottuna tosi hyvää ruokaa ja maksoi alle kympin. Söimme savuporosoppaa ja lisäksi siihen sai salaattia, leipää ja vettä.

Tällä reissulla minulle tuli viides museokorttireissu eli nyt keskiarvona on käyntiä kohden 13,80 €. Niinpä tuo kortti alkaa kohdakkoin jo maksaa itseään pois. Suunnitteilla on jo kaksikin museoreissua hiihtoloman aikana.