Tänään on se harvinainen päivä, joka toistuu vain joka neljäs vuosi. Maapallomme hieman epätasaisesta kulkemisesta johtuen, on tätä aikaa tasattava joka neljäs vuosi, koska tuo kiertoaika auringon ympäri ei ole tasan 365 d, vaan jonkin verran alle eli hieman tarkemmin  ottaen Maan kierto auringon ympäri kestää noin 365 d, 5 h, 48 min ja 46 s. Niinpä tuota on hiukan rukattava, ettei käy niin, että juhannus ja joulu vaihtavat paikkaa.

Mitenkä muuten voi muistaa, milloin on karkausvuosi? Se on helppoa. Kaksi hyvää, jo lapsena oppimaani muistisääntöä. A) kun on olympiavuosi ja B) USA:n pressanvaalit. Minun lapsuudessa (ja itse asiassa meni yli kolmikymppiseksi) sekä talvi- että kesäolympialaiset olivat samana vuonna ja kun ymmärsin ajan kulun jo kuusivuotiaana, oli helppo alkaa laskea Innsbruckin ja Tokion kisoista lähtien tuota karkausvuoden kuviota. Nykyään asia täytyy käydä kesäkisojen kautta eli tänä vuonnahan ne pidetään Tokiossa, ellei korona kaada. Nuo pressanvaalit tulivat minulle ymmärrykseen myös vuonna 1964, mutta miten se tapahtui, en muista. Ilmeisesti joku kertoi.

Tämä talvi on ollut surkea, kuten jo moneen kertaan on todettu. Lunta ja pakkasta ei käytännössä ole ollut, joskin tällä menneellä viikolla meillä on ollut suhtellisen viileää ja viime yönä oli pakkastakin reippaasti kymmenen päälle. Näkymä tuosta ovelta on kuitenkin ollut koko tämän "talven" ajan kuta kuinkin tällainen. Yksi pihalamppukin on kumossa, mutta sen laitan kuntoon sitten, kun tarkenen - siellä on vain ruuvi ruostunut jalan tyvessä ja katkennut - hoituu nopsaan. 

aamu2902.jpg

Päivien valoisa aika pitenee joka tapauksessa lumesta tai sen puutteesta huolimatta kovaa kyytiä. Tasan neljä viikkoa sitten, helmikuun ekana, aurinko nousi täällä meidän nurkilla 8.40 ja laski 16.33, tänään vastaavat luvut 7.24 ja 17.48 eli 2h 31 min on päivän valoaika pidentynyt, joskin täytyy ottaa huomioon näillä leveysasteilla oleva pitkä hämärä, joka on lähes tunnin molempiin suuntiin ja näin ollen meillä on valoisa aika kasvanut yli neljä tuntia neljässä viikossa. Viikko sitten aurinko nousi 7.44 ja laski 17.29 eli 39 minuuttia on viikossa tullut lisää valoa ja kyllähän tämän huomaa ~ lumen puuttumisesta huolimatta.

Näillä mennään eikä ihmetellä enempää.