Tämä talvi on ollut Etelä-Suomessa erittäin lohduton, jos vertailukuvaksi asettaa perinteisen jäisen ja lumisen vuodenajan. Pakkasta ei ole ollut kuin nimeksi silloin tällöin ja niinpä järvellämme ei ole jääkantta ollenkaan ja kohta alkaa olla sellainen tilanne, että ei ehdi tullakaan.Ihan en nyt heti tähän hätään muista, onko meidän täällä asuessamme ollut tällaista talvea, että järvi ei saa jääpeitettä ja olemme sentään pysyneet täällä vuodesta 1982 alkaen. Terninen talvi, eli se, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa alle nollan, ei ole tänä vuonna alkanut täällä Etelä-Suomessa lainkaan eli meillä on hyvin pidennetty syksy. Forecan kymmenen vuorokauden ennuste Vihdin korkeudelle kertoo kylmän (tai tässä tapauksessa lämpöisen) totuuden. 

foreca.jpg

Talvi 2008 oli hyvin surkea. Lumi ja jää loistivat poissaolollaan ja  muistankin sen, että en kertaakaan päässyt oppilaiden kanssa luistelemaan enkä hiihtämään. Lunta ja jäätä taisi kuitenkin olla aina silloin tällöin, koska naapuriluokan opettaja pääsi pari-kolme kertaa tekemään jotain ulkona. Minulle sattui vaan ne huonot päivät, jolloin jää oli tosi huonossa kunnossa ja ladut joko hyvin vetisiä tai jäisiä. Omasta hiihtokirjanpidostani ei löydy hiihtomerkintöjä ollenkaan ja tarkistettuani asian tästä blogista, oli lopputulos tosissaan varsin synkeä ~ pari kertaa pääsin Nummelaan kiertämään pientä rataa - en siis edes lentokenttää.

Kirjoitin joulun jälkeen Vihdin Uutisiin jutun talvemme ja mahdollisesti tulevien talvien lohduttomuudesta ja siitä, että olisi ollut todella tarpeellista laittaa uuden koulu- ja liikuntakeskuksen alueelle keinojää sillä teemalla, että kirkonkylän ja pohjoisen Vihdin ihmisillä olisi edes pienet mahdollisuudet harrastaa talviurheilua talvella tarvitsematta mennä kovin kauas, kun noita bussikyhteyksiäkään ei enää ole kovin paljon. Silloin, kun uutta koulukeskusta suunniteltiin ja myös liikuntapaikkoja suunniteltiin, mainitsin asiasta toisenkin kerran, mutta sain jopa hieman ikävää kohtelua esittäessäni asiaa. Sinänsä hauskaa, että juuri viime viikolla paikallislehdessä kerrottiin, että tähän kirkolle tulee todellakin tekojää. Eihän se tietenkään minun kirjoituksestani johdu, mutta sattuipa kohdalle. Niinpä ensi talvena pääsevät kirkonkylällä sekä ala- että yläkoululaiset luistimille, vaikka olisi tällainen sää kuin nyt. Tekojään pystyy saamaan kuntoon, kun lämpötila laskee +4:ään asteeseen ja sellaisia lämpötiloja varmaan tulevaisuudessakin tulee talvisaikaan olemaan. Jos lunta ei tule, on sentään jotain, mitä tehdä ulkona.

Sauvakävely on ainoa ulkoliikunta, mitä minä olen tänä talvena päässyt tekemään. Pyöräillä toki olisi voinut, mutta en oikein uskalla ajaa polkuvehkeellä, koska tiellä on kuitenkin hiekkaa ja lätäköitä ja ajoittain vähän jäätä ja kaatuminen tämän ikäiselle koppuralle on vaarallista (on se nuoremmallekin).

Päivien valoisa aika on toki lisääntynyt keleistä huolimatta ihan normaalisti. Silloin talvipäivänseisauksen aikana meidän korkeudella auringon nousun ja laskun välinen aika oli noin vartin verran alle kuusi tuntia ja juuri tänään ihan vähän alle kahdeksan ja jo vajaan parin viikon päästä yhdeksän tuntia. Eilen olin sauvakävelyllä ja tulin kotiin joskus vartin yli viisi eikä silloinkaan vielä ollut ihan pimeää ~ toki melkoisen hämärää, mikä toki osin johtui erittäin harmaasta säästä. Kahdeksan aamuina, kun lähden kouluun ajamaan noin puoli kahdeksalta, alkaa siinä reippaan vartin aikana hiljalleen hämärä muuttua valoksi ja parin viikon päästä on toki ihan toisin. Kyllä tässä mennään kevääseen.

Tämän aamun talvikuva ulko-oveltamme ~ lits läts ja löts.

talavi.jpg