Uniapneasta on tullut jossain määrin suomalaisten kansantauti. Se saavutti kyseenalaista kuuluisuutta ja nousi tietoisuuteen, kun laulaja Olli Lindholm kuoli viime keväänä ja sittemmin selvisi, että syy tähän äkilliseen poismenoon oli uniapnean aiheuttamat heikkoudet.

Uniapnea tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna sellaista, että ihminen saa nukkuessaan hengityskatkoja, koska hänen kurkkunsa rennon unen vaiheessa tavallaan antaa periksi ja ilma ei pääsekään kulkemaan. Syntyy tahatonta hengityksen pidättämistä, mikä puolestaan aiheuttaa sydämelle suurta rasitusta. Uniapneetikko ei missään yön vaiheessa pääse ns. syvään uneen ja niinpä lepo ei olekaan täydellistä ja huono uni aiheuttaakin väsymystä - päinvastoin siis kuin unen pitäisi tehdä. Uniapnean merkkeinä ovat esimerkiksi yölliset hengityskatkokset, erittäin runsas uneksiminen ja myös kuorsaaminen kuuluu usein kuvaan. Tätä tautia potevat heräilevät monta kertaa yössä, hikoilevat ja joutuvat juoksemaan vessassa pitkin yötä. Kaiken tämän seurauksena on mm.  kovan päiväväsymyksen lisäksi aamuverenpaineen kohoaminen. Tauti diagnoisoidaan eräänlaisella yöseurantalaitteella, jonka saa sairaalasta tai terveyskeksuksesta kotiin yöksi.

Uniapneetikot voivat olla nuoria ja laihoja - ei tarvitse olla vanha ja ylipainoinen. Olen tavannut suhteellisen nuoriakin ja jos ei nyt ihan lipputangon taakse piiloon pääseviä niin kuitenkin melkoisen sutjakoita ihmisiä. Ymmärtääkseni uniapnea on kuitenkin vanhahkojen ja ainakin jossain määrin ylipainoisten ongelma. Mutta ei siis välttämättä...

Tautiin ei ole lääkettä, mutta onneksi hoitokeinot on. Joillekin auttaa hammaskisko, johon tekee muotin hammaslääkäri ja sitten se kai tehdään jossain hammaskiskotehtaassa. Tuo suuhun laitettava ja hampailla kiinni puristettava vehje estää kurkun tukkeutumisen siinä kohtaa, kun uni vajuu syvemmäksi. Tyypillisempi keino on kuitenkin ymmärtääkseni ns. c-pap-laitteen käyttö. Se toimii siten, että joko nenän tai suun ja nenän kauttaa ajetaan sisään kohtuullisella paineella ilmaa.  Tämä ilmanpaine estää kurkun kasaan painumisen ja hengitysteiden tukkeutumisen ja samalla se myös vähentää tai lopettaa kuorsaamisen, mikä on tietenkin ympäristöystävällinen teko.

Minulla on uniapnea. Olen käyttänyt c-pap-laitetta jo vuoden ja kokemukseni ovat erinomaiset. Nukun ja jaksan selkeästi paremmin kuin laitteen käytön aloittamista edeltäneinä muutaman vuotena. En välttämättä tarvitse päiväuniakaan, jotka kuuluivat ennen suorastaan pakollisena päiväohjelmaani. Toki minä silloin tällöin tempaisen tirsat, mutta kovin paljon en niitä enää tarvitse. Verenpaineenikin on yleensä ihan alhaalla - jotain tyyliin 120/75...

Niinpä - voin hyvin ja jaksan tällä hetkellä hyvin. Mitäpä sitä vanha ukko juurikaan muuta päivittäiseen omaan elämäänsä kaipaa. Minä suhisen yöt, mutta kyllä se aina kuorsaamisen voittaa.

cpap.jpg