Koronavirus on totaalisesti muuttanut maailmaa. Vielä kaksi viikkoa sitten elelimme kuta kuinkin normaalisti, mutta tässä lyhyessä ajassa on koko maailma mennyt sekaisin. Ei tietysti ihmekään. Sairaus, josta aluksi puhuttiin vain melkoisella ja etäisellä vakavuudella, kun se lamautti yhden alueen Kiinassa, on levinnyt koko maailmaan ja vaikka se ei vielä olekaan sairastuttanut järjettömiä ihmismääriä, ovat spekulaatiot täysin olemassa olevia. WHO julisti tämän virustaudin pandemiaksi ja yhtäkkiä olemme sodassa.

Suuri ongelma on se, että koronavirusta ei tunneta vielä tarpeeksi hyvin ja sitä vastaan ei ole minkäänlaista rokotusta. Niinpä se saa vapaasti levitä väestön keskuuteen, jos ja kun se on levitäkseen. Tiedetään tai vähintäänkin arvellaan, että suurin osa sairastaa sen kohtuullisen lievänä ~ ihan kuin perusflunssan, mutta sitten ovat he, jotka joutuvat tehohoitoon ja pahimmassa tapauksessa sitten menehtyvät. Tiedämme, että vanhat ihmiset ja tiettyjä perussairauksia sairastavat ihmiset ovat suurimmassa vaarassa. Näinhän on myös kausi-influenssan kanssa, joskin kai pienemmässä sfäärissä. Joka vuosi Suomessa kuolee porukkaa ihan tavalliseen kausitautiin - vääjäämätön totuus, josta ei kuitenkaan hirveästi puhuta.

Irmeli oli viime viikon Espanjassa siskonsa kanssa. Silloin, kun he lähtivät, ei Espanjasta kantautunut minkäänlaisia huonoja uutisia. Italiasta kohuttiin paljon, mutta siskosten kohdemaa oli vielä ihan rauhassa. Vaan eipä ollut kauan. Siinähän viikon puolivälissä alkoi tulla juttua, että Espanjassa sairastuu päivittäin tolkuttomasti porukkaa ja ennen kuin huomasimmekaan, maassa oli hätätila. Koko hässäkkä sai hurjan vauhdin päälle viikko sitten perjantaina ja Irmelin ja Pennin kotimatkahan oli lauantaina. Maa julistettiin melkoiseen karanteeniin lauantai-iltana, mutta kyllä nuo matkalaiset pääsivät ihan kevyesti kotimatkalle ja Suomeen, mutta jo sunnuntaina alkoi Espanjassa olla vaikeaa. Julistettiin ulkonaliikkumiskielto ja vain pakollinen asiointi oli sallittua.

Irmeli ja Penni asuivat koko reissunsa ajan yksityisasunnossa eikä talossa kuulemma ollut mitenkään runsasta liikehdintää eli hotelliin verrattuna tietenkin pienempi altistumisvaara. Tällä hetkellä rouva on töisssä, mutta kuten ulkomailta palaaville on määrätty, hänen täytyy tehdä etätöitä. Niinpä hän istuu kotitoimistossa ja hoitaa töitä koneen ja puhelimen avulla. Kätevästi hän esimerkiksi neuvottelee muiden yksikköjohtajien ja oman esimiehensä kanssa ryhmäkokokoukset jonkinlaisen verkkosovelluksen avulla. Kaikki muu, kuten taloushallinto toimii verkossa, joten työ sujuu ihan kotipöydän ääressä. Äkkinäinen luulisi, että helpollahan siinä pääsee, mutta kun ei pääse. Nyt, kun hän on ollut töissä kaksi päivää, ovat molemmat olleet hyvin pitkiä ja hektisiä ja samalla tavalla hän on ollut väsynyt kuin jos olisi ollut tuolla omalla toimistollaan.

pomo.jpg

*************

Minäkin teen töitä. Koska koulut ovat pääsääntöisesti kiinni, minun täytyy organisoida oppilailleni tekemistä heidän kotikouluunsa, koska yksikään luokkani oppilaista ei ole tulossa lähiopetukseen. Jotta hommasta ei tulisi ihan järjettömän puuduttavaa ja yksioikoista, olen kirjallisten tehtävien lisäksi järjestänyt hieman video-opetusta, jonka julkaisen oppilaille omalla YouTube-kanavalla. Tehtävät olen jakanut vanhempien Wilman ja oppilaiden oman sähköpostin kautta.

Mietintämyssyä on tarvittu. Päässäni on uusi lippis ~ tuliainen Espanjasta.

uusihattu.jpg

*********

Vapaa-aikamme on sitten kulunut kotona ollessa. Ollaan katseltu telkkaria ja käyty kävelemässä sopivan etäisyyden päässä toisistamme. Minä tosin olen tehnyt pitkiäkin lenkkejä päiväsaikaan, kun päivystys on päättynyt ja Irmelillä on vielä ollut työaikaa jäljellä.

Saapa nyt nähdä, millaiseksi tämä arki tästä muotoutuu. Aikamoista touhua.

k%C3%A4velyll%C3%A4.jpg