Vihdin kamarikuoron tämän kevään suururakka on Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio. Mitäpä siitä sen enempää lätisemään, kun on olemassa kunnollinen mainos.

handel.jpg

G.F. Händel oli saksalainen, mutta muutti jossain elämänsä vaiheessa Englantiin, missä sitten tietenkin tuo ä katosi nimestä, joten on hyvin todennnäköistä, että satunnainen selailija löytää tästä säveltäjäherrasta sekä tietoja että nuotteja nimella Handel. Englantilaiset halusivat jossain vaiheessa tietenkin omia Georg Friedrichin omakseen, koska hän oli taidokas. Sitä en tiedä tai paremminkaan muista, kumpaa nimeä hän itse halusi käyttää ~ oliko hän patrioottinen saksalainen vai uudistusmielinen britti. Ei sen enää kai ole väliä, mutta tärkeintä lienee, että herra teki hienoa barokkimusiikkia.

Händelin Messias tunnetaan parhaiten sen huippu-upeasta Halleluja-kuorosta, jota on käytetty paljon erilaisissa sivutuotannoissa, kuten elokuvissa ja mainoksissa. Koska teos kestää yli kaksi tuntia, on siinä kuitenkin paljon muutakin hienoa kuultavaa.

Meillä oli sunnuntaina seitsemän tunnin mittainen "laululeiri". Ihan koko aikaa ei sentään laulettu, vaan söimme välillä ja kahvipaussikin pidettiin. Lähes koko porukka oli päässyt tulemaan, joskin sairaudet ja jotkut henkilökohtaiset menot verottivat osallistujia jossain määrin. Miesten puolella meillä oli selllainen ongelma, että tenoreita oli vain neljä, kun bassoja oli kuitenkin lähes koko porukka. Harjoitustilanteessa vähäinen määrä ei ihan kauheasti haittaa, joskin naapurituki on vähissä siinä kohtaa. Hieman suurempi ongelma on se, että etenkin kuoron forte-kohdissa emme kuule omaa stemmaamme kunnolla, kun äänet hukkuvat muun kuoron kovaääniseen laulamiseen.

kama2.jpg 

Kamarikuoro on kerran aikaisemmin esittänyt tämän teoksen. Tässä kohtaa en muista milloin, mutta koska kuoro täytti viime syksynä viisi vuotta, ei siitä esityksestä voi olla kovin kauan. Itse olen laulanut kamarikuoron riveissä kolme vuotta ja en koskaan ole tätä veisannut. Huomaa muuten, kuinka minulla (toienn vasemmalta) ja Matilla (oikealla, jalat tuolilla) on villasukat jalassa. Tämä sukkaratkaisu perustuu kokemuksen syvään tilaan, sillä Riuttarannassa on viileät lattiat eikä siellä saa olla ulkokengissä.

Seitsemän tunnin treeni, pois lukien ruoka- ja kahvitauot, käy jossain määrin työstä. Ihan siinä lopuksi alkoi homma hieman luistaa. Huomasimme, että emme ihan jaksaneet pitää gruuvia päällä ja niinpä taisi tenorisiivestä lähteä aika paljon hieman huonosti tähdättyjä säveliä. Keikalla mieetä pitäisi olla ainakin kuusi, ellei peräti seitsemän laulajaa. Saapa nähdä.

kama1.jpg