Viime syksynä heräsin kylmän kurjaan totuuteen. Vuodet ja syödyt pizzat, makkarat, kinkut, pullat ja kaurakeksit olivat tehneet vääjämätöntä työtään kasaten epämääräisiä kiloja etenkin vyötäröalueelleni. Tiedostin tilanteen jo lokakuussa, mutta varsinainen tuskanhiki nousi pintaan pari päivää ennen Thromoksen päätöskeikkaa. Olin ohjeistanut Tomin ja Markun pukemaan keikkakuteet ylle eli meillähän oli perinteisesti punaiset pöksyt ja musta yläosa. Jouduin valitettavasti ottamaan ohjeen takaisin, koska minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia laittaa niitä punaisia pöksyjä jalkaan. Tai kyllä ne jaloista meni hyvin läpi. mutta melkoista stretsiä olisi tarvinnut olla, jos olisin halunnut laittaa ne kiinni vyötärön kohdalta. Siinä oli useammasta sentistä kysymys.

Seuraavalla viikolla kävin tuskaisen itsetaistelun sellaisen kammolaitteen lähellä. Kyse oli vaa'asta, jota kiertelin kuin kissa kuumaa puuroa, kunnes keräsin kaikki rohkeuden rippeet ja hyppäsin ( lue: astahdin höyhenenkevyesti) sille ja hyvä kun ei tullut sydänkohtausta ~ 92 kg! Minä olen 176 tai 177 senttiä pitkä eli minun mittainen ihminen EI SAA PAINAA noin paljon, ellei ole joku hillitön kehonrakentaja, jolla hauiksen ympärysmitta lähestyy metriä. Ihan oikeasti aloin pelätä metabolisen oireyhtymän syntymistä, johon siis liittyy monennäköistä vaarallista sairautta, kuten diabetes ja eerityyppiset sisäelinten vakavat jutut ja sitten mm. kolesterolin kohoamiset ja verenpaine ja vaikka mitä.

Hiljalleen aloin korjailla ruokavaliotani. Jätin valkoisen viljan pois niin hyvin kuin se oli mahdollista. Toki vehnää on paljon eri ruokalajikkeissa, mutta löytyihän niitä sellaisia ruokia, joissa tuota ihan "huonoa vehnää" on aika paljon kuten pizzat, kahvileivät ja valkoinen pasta ja leipä. Nämä jätin hiljalleen kokonaan pois. Luovuin herkuista eli karkista ja pullasta, kekseistä, suklaasta ja sen sellaisesta, joita en tosin hirveästi syönyt - siis en edes päivittäin, mutta viikonloppuina kuitenkin. Punainen liha sai jäädä kokonaan sivuun samoin kuin rasvaiset leivänpäällyskinkut ja rasvainen juusto. Kasvatin jo ennestäänkin hyvää tuoreiden vihannesten ja hedelmien syöntimäärää ja pienensin ruoka-annosten kokoa. Liikuntaa en lisännyt yhtään. Suurin syy oli varmaan se, että oli niin kurjat ilmat, että ei tuolkla ulkona voinut juurikaan mitään tehdä - vähän kävelin. Joulun aikaan annoin hieman periksi tuolle ruokavaliolle ja se näkyi heti vaa'assa parina kilona, mutta heti pian tapaninpäivän jälkeen jatkoin taas suunnitelmallista työtäni.

Nyt vähän harmittaa, että en tajunnut heti aluksi ottaa kuvia vaakareissujen yhteydessä. Ensimmäinen kuva, jonka löysin kätköistäni on otettu 12. tammikuuta. Olin päässyt ensimmäiseen tavoitteeseeni.

 paino1.jpg

Sehän oli se, että pääsisin edes alle 85 kilogramman. Alku oli muuten suhteellisen helppoa, koska muutama kilo katosi heti valkoisen viljan jättämisen takia tai en minä tiedä, mutta joku sellainen mielikuva minulla on, että samalla kun jättää vehnän vähemmälle, jättää myös monta muuta epäterveellistä juttua pois. Ajatellaan nyt pizzoja ja pikaruokia.

Tuossa vaiheessa aloin kävellä enemmän kuin olin vielä ennen joulua liikkunut. Puolesta tunnista 45 minuuttiin - sauvojen kanssa ja ilman. ei se määrä hillittömästi noussut, mutta kuitenkin. Viikottain näin tulosta tapahtuvan ja niinpä jaksoin pitää dieettiä päällä. 

Tammikuun lopulla aloin kaivella vaatekaappia ja sieltä löytyi iloisia yllätyksiä. Vaatteet, jotka vielä viime syksynä puristivat rankasti, soljahtivat päälle melkein tuosta vaan, mutta vastapainona alkoi olla muutamat suosikkikuteet, jotka alkoiva roikkua. Iloisena asiana havaitsin myös niiden punaisten housujen sopivan. Niinpä esiinnyin ne jalassa jopa töissä ja tietenkin väriin sopivassa tilanteessa eli Nordenskiöldin hallissa ( = siis HIFK:n pelissä)

hifk.jpg

Ihan ehdotonta kuuria en sentään ole pitänyt, vaikka nuo ylempänä mainitut rajoitukset ovatkin olleet käytössä. Olihan nimittäin Runebergin päivä ja laskiainen, joihin on aina kuulunut superherkut eli torttu ja kermavaahtopulla. Vastoin aiempien vuosien tapojani tyydyin kuitenkin syömään vain yhden kumpaakin, kun normaalisti olen syönyt varmasti kymmenen kumpaakin lajia.

Kävimme hiihtolomalla Tampereella, missä söimme tietenkin koko ajan jossain ravintolassa, mutta sain sielläkin hillityksi kohtuullisen hyvin. Sitä paitsi kulutimme kyllä paljon, koska kävelimme meille entuudestaan oudon kaupungin katuja aika reippaasti.

Loman jälkeisen viikon säästelin kyllä ankarasti syömisen kanssa ja kävin paljon kävelemässä ja niinpä kokonaan uusi ovi aukeni sitten maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Se vaa'assa näkyvä luku olikin muuttunut uudelle kymmenluvulle. Niukasti kyllä, mutta kaikki hyväksytään.

paino2.jpg 

Osansa tähän helmikuiseen painon putoamiseen oli tietenkin sillä, että hankin kuntosalikortin. Ennen näitä karanteeneja ehdin käydä seitsemän kertaa salilla, missä minulla on ollut säännööllisesti kolme ohjelmaa. Ensin poljen kuntopyörää noin puoli tuntia, sitten husaan crosstrainerilla noin 20 minuuttia ja lopuksi vielä kävelen juoksumatolla 15-25 minuuttia. En vielä ole aloittanut mitään lihashuoltoa, koska tarkoitus on ensin ajaa ihan kylmästi tätä vyötärörasvaa pois. Katsotaan nyt, jatkanko salilla käyntiä, kun kesä tulee, mutta ehkäpä. Tässä toki täytyy koko elää sillä mahdollisuudella, että tuo paha k-virus pääsee iskemään ja sehän sotkee melkoisesti suunnitelmia, mutta sitähän ei voi tietää.

Mitä enemmän tuota painoa saa alas, sitä vaikeammaksi ne satojenkin grammojen pudottamiset käyvät. Nyt viimeksi kuluneen kuukauden aikana olen saanut pudotetuksi vajaan kaksi kiloa, eikä se nyt enää niin merkittävän tarpeellista olekaan, vaan nyt pitää pitää kiinni siitä, että paino ei lähtisi nousemaan. Se on sitten ihan oma juttunsa.

Vyötäröllehän tuo rasva meillä keski-ikäisillä ukoilla kasaantuu. En jostain syystä tullut mitanneeksi vyötärön ympärysmittaa silloin, kun tämä projekti alkoi, mutta nyt tällä hetkellä se on 91 cm, mikä on alle sen "huonon" mitan, mutta ei ollenkaan kovin paljon. Jos nyt vielä parikin kiloa saisin tästä alaspäin, eivät satunnaiset herkkuhetket aiheuta suurta ongelmaa, koska tavoite on nyt pitää paino sellaisena, että se ensimmäinen luku on 7.

Tässä tämänaamuinen tilanne...

paino3.jpg