Meitä riivaa suuri ja paha. Itse asiassa pieni ja paha, sillä se pieni on niin pieni, että sitä ei voi nähdä. Se on virus, joka on saanut koko maailman polvilleen. Siltä ei periaatteessa säily kukaan, mutta totuus on kuitenkin se, että suurimmalle osalle se ei aiheuta mitenkään mielipuolisia oireita - jotkut eivät edes huomaa sairastavansa sitä. Osa ihmisistä kokee melkoisen sairauden, jonka saa kyllä kotikonstein sairastetuksi, jotkut joutuvat sairaalaan ja siellä peräti tehohoitoon ja sitten on vielä se loppupiste eli se, että pieni osa kuolee. Italiassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa tämä tauti on tällä hetkellä revennyt käsistä ja siellä on valitettavan paljon hautajaisia tämän k-taudin takia. Joissakin maissa näihin rajoituksiin ja varotoimiin lähdettiin hieman liian myöhässä ja epidemian taso nousi nopeasti.

Yhtään en halua väheksyä tätä asiaa - en vallankaan, koska onhan ihan mahdollista, että minä tai joku muu läheiseni saa tämän viruksen ja mitä siitä sitten seuraa, on tietysti arvoitus. Enkä halua olla vain omaan piiriin tujottaja - kuka tahansa voi saada tämän ja se on traagista. Sille ei vaan kukaan oikein mitään voi, kun tässä on kuitenkin jonkin verran käytävä työpaikoilla ja kaupassa. On äärimmäisen ahdistavaa, joka tapauksessa, että joka helkkarin tuutista tulee uutisia tästä ja käytännössä koko ajan huonoja. Vaikka tutkijat ja asiantuntijat ovatkin varmoja, että tauti aikanaan laantuu ja sekä rokotus että taudin hoito saavat uusia kehitysaskeleita, on erittäin rankkaa elää epätietoisuudessa ja tuskailla sitä, milloin tämä oikein loppuu. Eihän sitä kukaan tiedä.

Koronavirus tulee aiheuttamaan todellakin jonkin verran kuolemantapauksia, mikä toki on äärimmäisen surullista ja pelottavaa. Sille asialle ei voi mitään muuta kuin yrittää mahdollisimman hyvin noudattaa yleisiä ohjeita, joita valtiovalta on nyt määrittänyt. Ne ovat rankkoja, mutta ajatus, että pysymme pelkästään kotona neljän seinän siällä hidastaa ilman muuta taudin etenemistä. 

Vaan otanpa puheeksi tässä nyt sellaisia asioita, jotka aiheuttavat kuolemantapauksia todella paljon, mutta ei niistä veisata tähän tyyliin ollenkaan, vaikka oikeasti pitäisi. Meillä on nimittäin täällä kotimaassamme, kuten toki muuallakin maailmassa runsain mitoin sellaista touhua, joka lopulta vie tekijänsä maan multiin ja usein ihan turhan ennenaikaisesti. Sellaisia juttuja, jotka olisivat estettävissä.

Otetaanpa ensiksi tuo liikenne. Tämä on jostain virallisesta lähteestä lainattu tieo, kuten kaikki muutkin, joita otan tähän tarinaan mukaan. Siis tieliikenteessä kuoli viime vuonna ensimmäisten laskujen mukaan 205 ihmistä. Miksi näin tapahtui? Hyvin monta kertaa saimme lukea lehdistä, että onnettomuuden syy oli liikennesäännöistä piittaamattomuus, kännykän räpläys ajaessa,  kova vauhti ja kokematon kuljettaja tai joku päihdyttävä aine. Näissä tapauksissa voi puhua turhista kuolemista, jotka olisi pystytty estämään ajamalla hitaasti ja varovasti, jättämällä juomat juomatta ja huomioimalla muu liikenne ajamalla sääntöjen mukaisesti. Näissä kuolemantapauksissa on varmasti ollut matkassa myös sellaisia, joita ei olisi ehkä voinut estää - sairauskohtaukset ja erityyppiset vahingot. Tähän lukuun olisi varmasti pystynyt vaikuttamaan.

sai1.jpg

Katsotaanpa alkoholikuolemat. Löysin tilaston vuodelta 2018. Alkoholiperäisiin tauteihin ja myrkytyksiin menehtyi 1683 henkilöä. Hirvittävä määrä. Alkoholi on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kun ihminen alkaa olla siinä vaiheessa, että on onnistunut viinalla itsensä sairastuttamaan, käy hän myös yhteiskunnalle kalliiksi. Hän on usein työkyvytön ja häntä hoidetaan kalliilla hoitomenetelmillä, mikä on pois monesta ilman omaa syytään sairastuneen ihmisen hoidosta. Kun alkoholin käyttö menee noin rankaksi, johtaa se usein myös vaikeisiin sosiaalisiin ongelmiin, mitkä niin ikään käyvät yhteiskunnalle tosi rankoiksi. en sen enmpää siitä kirjoita, mutta niinhän se on.

sai2.jpg

Tupakointi aiheuttaa noin 5000 kuolemaa vuodessa. Sydän-, verisuoni- ja keuhkosairaudet ovat yleensä tupakoivilla ihmisillä erittäin tyypillisiä sairauksia. Jos ei tupakkaa olisi, niin aika paljon säästyisi ihmiselämän vaivoja. 

sai3.jpg

 

Sitten on tietysti suomalaisten suuri vaiva, metabolinen oireyhtymä, johon liittyy vyötärölihavuus, kakkostyypin diabetes, rasvamaksa ja kohonnut verenpaine. Tämäkin on asia, johon ihminen pystyisi itse vaikuttamaan. Ihan yksinkertaisesti laihduttamalla, liikkumalla ja noudattamalla terveellisiä elämäntapoja. Alkoholi ei ole aina maksakirroosin aiheuttama, vaan myös rasvan keräytymä maksaan aiheuttaa sitä ja samalla diabetestä. Toki on myös perinnöllisiä taipumuksia maksan sairauksiin, kuten sydämenkin ja monien muiden juttujen, mutta kaikkiin näihin ihmiset pystyvät ainakin jossain määrin vaikuttamaan. Minulla ei ole mitään käsitystä diabeetikkojen kuolleisuudesta, mutta käsittääkseni hyvin hoidettuna ihminen pystyy elämään kuta kuinkin normaalia elämää ja ihan pitkään. Diabetes on osittain elintasotauti ja osittain perimässä saavutetun herkkyyden aiheuttama.

Huumekuolemat ovat niin ikään sellaisia, joihin ihmisen oma valinta pohjautuu. Eihän kenenkään ole pakko myrkyttää itseään huumeilla, mutta niin vain tapahtuu vuosittain. Vuonna 2018 huumeisiin kuoli Suomessa 261 ihmistä ja ainakin viimevuotisten uutisten perusteella niitä riittää. 

Näitä ihmisen valintoja tutkaillessani olen päätynyt suhteellisen helposti 7000 ehkä ennenaikaiseen kuolemaan vuosittain. Päinvastoin kuin näihin virustauteihin yksilöillä on mainitsemissani tapauksissa ainakin jossain määrin ollut mahdollisuus valita tekemisensä ja välttää turhan aikainen menehtyminen. Ei pidä kuitenkaan pitää tätä tieteellisesti validina ajatuksen juoksuna, pikemminkin selkeisiin faktoihin pohjautuvana tuumiskeluna, joka voisi hyvinkin olla lähellä totuutta.

On vaikea ennakoida, mitä koronavirus saa Suomessa aikaiseksi. Tänään juuri tällä hetkellä luku on 11 kuollutta, mikä on tietenkin hyvin surullinen luku ja siihen eivät ihmiset juurikaan ole voineet valintaa tehdä. Varmaa on, että tämä määrä tästä vielä kasvaa ja varmasti me suomalaiset suremme jokaista. Jos hallituksen ja muiden viranomaisten tekemät rajoitukset ovat niin tehokkaita kuin ne on suunniteltu, niin ehkä tämä kuitenkin saadaan rajoitetuksi mahdollisimman pienillä lopullisilla tapahtumilla. Kukaan ei tätä tiedä ja emme siis voi muuta kuin toivoa parasta.