Äidilläni oli melkoinen valikoima omia sanoja ja sanontoja. Saattaa olla, että ne eivät olleet hänen keksimiään, mutta useita näistä hän käytti hyvinkin oikeilla hetkillä ja tilanteeseen sopivasti. Yksi hyvin merkittävä oli "lontu", mikä tarkoitti laihaa kahvia. Yksi oli "uukki", jolla hän tarkoitti henkilöä, joka on hidas eikä oikein saa aikaiseksi mitään.

On tässä nyt aikoja elelty. Ensinnäkin on ollut talvi, jota ei tullut. Vettä on satanut kuin saavista kaataen ja meillä päin ovat lumikola ja -lapio olleet täysin tarpeettomat välineet. Pakkasta on ollut muutaman kerran ja nyt, kun pitäisi jo hiljalleen valmistautua kevääseen, on luvassa peräti pakkasöitä. Tavallaan nyt on ihan tyypillisiä maaliskuun päiviä - päivällä vähän plussaa ja yöllä alle nollan. Tosin eilinen ja toissapäiväinen eivät kyllä olleet tavallisia päiviä, kun sitä vettä taas satoi kuin Esterin pelihousuista.

Viime sunnuntaina olin kuoroleirillä, kuten tuossa edellisessä tarinassa kerroinkin. Ideanahan oli esittää Händelin Messias-oratorio toisena pääsiäispäivänä 13. huhtikuuta, mutta niin vaan tuli koronavirus häiriköimään. Konsertti on kerralla siirretty syksyyn ja meillä on nyt treenitaukokin

Kiinasta lähtenyt koronavirus on aiheuttanut mittavat rajoittamistoimet koko Euroopassa ja tähän samaan on Suomi lähtenyt mukaan tarkoituksena estää vaikutuksiltaan tuntemattoman viruksen leviäminen ja väestön sairaannuttaminen. Tähän iltaan mennessä maassamme on rekisteröity 156 tapausta, mikä kuulostaa tosi vähältä, mutta koska kyseessä on pisaratartuntana leviävä sairaus, jonka lopullisia vaikutuksia, kuten kuollettavuutta, ei tunneta, on syyytä olla järeä.

Ihan hyvä, että näin tehdään, mutta kovin tylyjä toimia on asian eteen pitänyt tehdä ja vielä saattaa tulla enemmänkin. Hallituksemme määräsi THL:n ohjeiden mukaisesti kieltoon kaikki sellaiset tilaisuudet, missä on yli 500 ihmistä koolla. Tämä näkyy nyt mm. urheilujutuissa, kuten jääkiekkoliigassa, joka lopetettiin kuin seinään eilisen runkosarjan toiseksi viimeisen kierroksen päätteeksi. Tämän vuoden taistossa ei voittajaa päätetä ja korkeintaan moraalisesti voidaan sanoa, että Kärpäthän sen mestaruuden vei voittamalla koko perussarjan ylivoimaisesti. Monet muutkin urheilusarjat on lopetettu tältä keväältä, kuten myös meidän Artturin joukkueen treenit. Essin cheerleader-treenit ja valmennushommat ovat myös jäissä.

Konsertit, teatterit ja sen sellaiset taidejutut on myös laitettu naftaliiniin. Kyllähän me ihmiset selviäämme tämän  kevään helpostikin ilman näitä juttuja, mutta se on kova pala niille, jotka tekevät työtään näiden taiteenhaarojen palveluksessa. Kun ei ole duunia, ei saa palkkaakaan.

Lennot USA:aan on kielletty by the Mr. President Trumppi ja Suomessa suositellaan vakavasti, että ulkomaille ei matkustettaisi, koska WHO on julistanut koronaviruksen pandemiaksi. Monet valmismatkaorganisaatiot, kuten TUI tai Aurinkomatkat ovat keskeyttäneet toimintansa toukokuun loppuun saakka. Ne ihmiset, jotka ovat nyt ulkomailla ja tulevat Suomeen eivät saa mennä 14 päivään omalle työpaikalleen, vaan heidän on oltava kotikaranteenissa tuo aika.

Vääjäämättähän tämä vaikuttaa esim. kauppaan, teollisuuteen ja erilaisiin muihin toimintoihin yhteiskunnassamme. Markkinat ovat hyvin hermostuneita ja se taas näkyy osakkeiden arvon huikeana pudotuksena. Uskoisin kuitenkin markkinoiden rauhoittuvan, kunhan tämä hässäkkä on ohi ja sitten kurssit taas lähtevät nousuun.  

********

Meillä koulussakin on lähdetty vahvalla kädellä murtamaan koronaviruksen hyökkäystä. Tällä hetkellä ei käsittääkseni Vihdissä ole ollut yhtään virukseen sairastunutta ja ymmärtääkseni yksi, joka on seurannassa mahdollisen tartunnan vuoksi, mutta millä hetkellä hyvänsä näin voi käydä. Kouluissa ja päiväkodeissa on varauduttu ennennäkemättömän tehokkaasti mm. ankaralla käsien pesulla ja suurten kokoontumisten kiellolla. Koulussa tehdään vain välttämätön ja kaikki kerhotoiminta on ilmeisesti koko loppukevään ajan pois kuvioista. Emme järjestä yhteisiä tilaisuuksia kuten aamunavauksia ja ketään vierailijoita ei kouluille saa ottaa. Luokkaretket ja leirikoulut niin ikään on nyt paketoitu ja siirretty nurkkaan.

luokassa.jpg

Koulussa tosiaan pestään käsiä uutterasti ja yksi homma on sellainen, että emme nyt tästä päivästä alkaen saa käyttää yhteisiä välineitä, kuten tietokoneita tai rytmisoittimia. Kuinka käsityöopettajat tämän ongelman ratkaisevat? Kas, siinä vasta pulma.

Koulun ruokalassa laitetaan sallattiottimetkin niin, että ne eivät pääse putoamaan salaatin sekaan. Jokuhan on kuitenkin pitänyt tuollaista otinta kädessään ja aina sieltä joku lika-atomi pääsee liikkeelle ja kontaminoi pahimmillaan tuon ruuan. Tämä kuvassa näkyvä systeemi on hieman parempi, mutta olen harkinnut oman ottimen mukana kuljettamista.

salaattiottimet.jpg

 ******

Omalla henkilökohtaisella pikkutasollani olen kärsinyt erikoisesta kivusta oikeassa lapaluussani. Se on siitä heijastellut kainaloon ja siitä sitten rinnan puolelle. Se alkoi jo kolmisen viikkoa sitten ja luulin, että horroksesta heränneet lintukirput olivat purreet, koska näin selässäni isoja näppyjä, joiden keskellä on selvä jälki. Tämän viikon aikana tuo särky sekä selässä  että kainalossa paheni niin, että ajattelin käydä näyttämässä sitä työterveydessä. Varasin ajan terveydenhoitajalle, joka saman tien nähtyään selkäni sanoi, että nyt tarvitaan lääkäriä. Ötökän puremaan???? NO eihän se sitä ollut. Lääkäri oli sitä mieltä, kuten hoitajakin, että herralla on vyöruusu. Siis lapsuudessa sairastetun vesirokon virus on aktivoitunut ja vesirokkoahan ei enää tule, mutta vyöruusu kyllä. Se vaikuttaa hermostoon ja siksi se on niin kipeä. Nyt on sitten lääkitys seitsemäksi päiväksi, jonka pitäisi parantaa tautia jossain määrin, mutta hermokipu saattaa jatkua. Eipä tätä ole ikinä ollut eli uusi kokemus tämäkin.

Voi herrame pojat; sanon minäkin.