Tämä on seikkailukertomus vuodelta 1969 tai 1970. Olin silloin oppikoulun toisella luokalla, mikä vastaa siis peruskoulun kuudetta luokkaa. Tästä se alkaa....

Oli kaunis kevätaamu, linnut visersivät ja aurinko paistoi. Minulla oli kädessäni 50 markan raha, jonka olin saanut isältä aamulla jalkapallon ostoa varten. Polkupyöräni kiiti huimaa vauhtia kohti Hiekkapuuta, suurta tavarataloa. Kun tulin kauppaan sisälle, en nähnyt aluksi mitään, sillä ulkona oli ollut niin kirkasta, että silmät eivät olleet tottuneet kaupassa olevaan pimeyteen. Yhtäkkiä tunsin jotain kauheaa. Jonkun miehen mahtava käsi piteli minusta kiinni ja joku toinen otti samaan aikaan sen minun rahani.
"Apua, varkaita!" huusin niin kovaa, että kurkkua poltti. Varkaat lähtivät pakoon, mutta huomasin, että he ottivat rahani ja juoksivat tavarahissiin.
"Juoskaa yläkertaan ja ottakaa heidät kiinni!" sanoi joku sikaria tuprutellut isoihrainen ukkeli. 
"Tule sitten minun huoneeseeni hakemaan rahasi, kun heidät on saatu kiinni," sanoi tämä mies minulle ystävällisellä äänellä.

Kun tulin hetken kuluttua ulos tavaratalosta, satuin katsomaan kellarin ikkunaan päin. Näin aivan selvään, kuinka se sama mies, joka ryösti rahani, katsoi ulos. Silloin vereni kuohahti. Päätin ottaa rosvot yksin kiinni, keinolla millä hyvänsä. Juoksin sisälle ja samaan tavarahissiin kuin rosvot. Hissi ei ollutkaan enää siinä, minne juoksin, vaan se oli tipahtanut kellariin, jonne minäkin tipahdin, mutta en loukannut itseäni. Olin aivan hiljaa ja kuuntelin. Muutaman metrin päässä minusta, ikkunan alla, olivat nuo kaksi rosvoa. Ihmeekseni he eivät huomanneet minua. Silloin näin lattialla vanhan, tai uuden, olutkorin. Siinä oli pulloja. Otin niistä kaksi käteeni ja aloin hiippailla rosvoja kohti. He olivat selittäin minuun päin, joten pääsin parin metrin päähän heistä jonkun laatikon taakse. Sain päähäni ajatuksen, että jos hyökkäisin ja löisin toista ukkoa päähän pullolla, niin minulla ei olisi enää kuin yksi vastustaja jäljellä. Niin teinkin ja se onnistui yli odotusten. Pullo särkyi miehen päähän ja teki siihen suuren haavan. Haavasta virtasi verta, jota mies menetti niin paljon, että meni muutamassa sekunnissa tajuttomaksi. Toinen mies yritti hyökätä kimppuuni, mutta minä lähdin juoksemaan. Olin niin paljon sitä ukkoa nopeampi, että onnistuin karata häneltä ja mennä piiloon. Mies pysähtyi muutaman metrin päähän piilostani puuskuttaen kuin virtahepo. Pahaksi onnekseni aloin nauraa ja mies sai heti selville piiloni. Jälleen lähdin juoksemaan ja jätin häntä muutaman metrin. Yhtäkkiä tulin seinää vastaan. Käännyin takaisin ja juoksin suoraan miehen päälle. Ukko ei arvannut tehdä mitään, mutta minä onnistuin kamppaamaan hänet ihmeellisellä tempulla. Kaatuessaan mies löi päänsä ja meni tajuttomaksi.

Juuri silloin tuli kaksi tavaratalon varastomiestä katsomaan, mikä möly sieltä varastosta kuului. 
"Mitä sinä täällä teet?" he kysyivät. 
"Pidätinpä vain parit myymälävarkaat, " sanoin rehvakkaasti ja lähdin pois vihellellen jotain ikivihreää tangoa. 

Sain myöhemmin  jalkapallon ja rahani takaisin sekä komean kiinniottopalkkion.