Minä olen ikikaikaisen vanha jäärä monessa asiassa. Tietotekniikka saattaa olla aika hyvin tämän vuoden tasolla, joskin ei ihan kaikessa, mutta pärjään mainiosti kaikessa it-alan töhinässä ~ sellaisessa, joka minua kiinnostaa. Kuvien ja videoiden editointi on toki hyvä esimerkki.

Kuten moni tietääkin, en oikein arvosta automaailmaa. Pidän turhana niiden kanssa tuunaamista ja puunaamista, enkä välitä kuutioista enkä sylinterien määristä enkä sellaisista teknisistä asioista. En jaksa enkä viitsi pestä autoa - kunhan huuhtaisen painepesurilla joskus ja sisätilatkin jäävät kuta kuinkin siivousta vaille - niin minulla kuin rouvalla. Koululaiset nauroivat minulle, kun ostin Pampulan eli vuosimallia -93 olevan Micran. Mutta mitä järkeä minulla olisi ollut ostaa auto, joka olisi syönyt pienet tuloni, kun en kuitenkaan tarvinnut sitä mihinkään muuhun kuin sen työmatkan (12 kilsaa suuntaansa) ajamiseen ~ei siis mitään järkeä. 

Meillä on se Pena eli pari vuotta vanha Nissan Pulsar, jolla on ajettu jonkin verran alle 60000 kilsaa eli ei siis autoksi paljon. Siinä on kaikki, mitä kaipaan autolta eli ilmastointi, vakionopeussäädin ja sitten se, että sillä ajaminen on mahdollisimman turvallista eli renkaat ja jarrrut ja kaikki pakollinen hyvässä kunnossa. Kyllä näitä audibemarivolvo-houkuttelijoita aina on, mutta vaikka rahallisesti kykenisin moisen kaaran hankkimaan, en oikein koe sellaista tarpeelliseksi.

Käytin Penan huollossa toissa päivänä. Ihan perushuolto öljynvaihtoineen ja tarkistuksineen. Hyvin edullista ottaen huomioon, että kyseessä oli täysi vuosihuolto. Yleisesti kuitenkin on tiedossa, että Nissanin pitäminen ja huoltaminen on edullista, ottaen huomioon että kyseessä on auto ja autojen ylläpitäminen maksaa aina ~ poikkeuksetta. Ilmaista se ei ole kenellekään. Sain huollon ajaksi laina-auton. Uuden Micran, mikä näytti päälle päin hyvältä ja olihan se siisti, kun oli uusi. Kauhea takaisku yllätti kuitenkin. Autossa oli sellainen juttu, jota en ole koskaan yksin käyttänyt, enkä edes ymmärtänyt, miten sitä käyttäisin.

automaatti.jpg

Kuvahan sen kertoo. Automaattivaihteisto. Siis apua!! En kuuna päivänä ollut ajanut itsenäisesti sellaista autoa, enkä vailla vieressä istuneen ohjausta. No, sain hyvät ohjeet ja selvisin, mutta siinä kohtaa alkoi kiinnostaa ihmisten suhtautuminen automaattiin ja niinpä laitoin FB:hen kyselyn.

Ensin minun saatesanat.

En ole koskaan muutamaa pientä kokeilua lukuun ottamatta ajanut automaattivaihteisella autolla. Vein oman automme huoltoon ja sain laina-auton, jossa on automaatti. Hirveästi sitä aina kehutaan, mutta en ainakaan vielä saanut sellaista huippukokemusta, että pitäisi rynnätä autokauppaan vaihtamaan uutta autoa. Kuinka monella teistä on edelleen manuaalivaihteinen auto?

 Sitten muutamia vastauksia sekä' puolesta että vastaan

I have a manual car and hate automatic! (I had one in the US)

Automaatti on sekä nuorille että ikääntyville turvallisempi vaihtoehto. Kun hankittiin meidän isälle automaatti kävi kuitenkin niin ettei hän enää rohjennut lähteä ajamaan sillä. Meillä on tällä hetkellä yksi manuaali, hyvä muistaa kuinka manuaalillakin ajellaan; useita vuosia ollut jo automaatti. Kehitys kehittyy

 Ehdottomasti automaatti. Ollut 10 vuotta ja on jatkossakin.

Vaihdoimme juuri autoa ja tämän uudenkin/käytetyn auton ehtona oli meillä molemmilla manuaalivaihde. Huomasimme, että valikoima supistui huomattavasti tällä ehdolla. Siis me vanhat jäärät alamme olla vähemmistössä, manuaali alkaa olla pian harvinaisuus. Minulla tämä liittyy jotenkin ehkä illuusioon auton hallinnasta ja ajamisen itsenäisyydestä: haluan itse päättää millä vaihteella milloinkin ajan. Olen ajanut isäni (94 v) automaatilla ja onhan se vaivatonta ja helppoa....

Automaatti, ehdottomasti

Manuaali, en välitä automaateista

Varasin tänään mökkimatkalla autooni huollon. Tuttu merkkiliikkeen korjaamopäällikkö totesi, että juuri nyt heillä olisi meille sopiva uudenkarhea vaihto-Avensis. Keskustelin sitten automyyjän kanssa ja vaihdokki kuulosti kaikin puolin hyvälle. Ai niin, eihän haittaa että se on automaatti, kysyi myyjä. Kyllä se meitä haittasi... Myyjän mukaan kahta viimeistä Avensiksen valmistusvuoden mallia on kuitenkin lähes mahdotonta löytää manuaalisena. No, pitää vielä harkita asiaa.

Automaatti on ehdoton... voi toisella kädellä syödä jäätelöä ja toisella laittaa huulipunaa kun polvilla ohjaa

Siispä, kuten huomaamme, mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Pieni kokemukseni ei muuttanut minun ajatustani. En koe edelleenkään automaattia välttämättömäksi, vaikka se on helppo ja kiistatta kätevä etenkin taajamissa. Kun seuraavan kerran vaihdan autoa, saatan ostaa automaatin, mutta ihan yhtä lailla saatan pysyä manuaalissa. Me molemmat jaksamme kyllä vaihtaa edelleenkin. Auton vaihdossa minulla merkitsee kuitenkin lopulta se hinta eniten. Näihin päiviin asti ero manuaalien hyväksi on ollut melkoinen, joten sekin on pitänyt meidät käsivaihteisen parissa.