Olen syntynyt Kivijärvellä, Keski-Suomessa, melkoisen kauan aikaa sitten. Elin siellä hieman reippaan vuoden vanhaksi, kunnes muutimme Vesannolle, Pohjois-Savoon, mistä taas isän kuoltua palasimme takaisin kesällä 1966. Kivijärvellä asua nökötin hyvin pysyvästi vuotten 1973, jolloin maailmankuvani laajeni pienellä pykälällä aloittaessani lukion Saarijärvellä. Sitten tuli armeija Keuruulla, OKL Jyvääskylässä (miksikähän sitä ei kirjoiteta virallisesti noin, kun se kuitenkin äännetään noin) ja muutto tänne  vuonna 1982. 

Vuosien mittaan olen tietenkin käynyt "Stonelake Cityssä" paljon, pääasiassa kesäisin, kunnes äiti kuoli keväällä 2005. Luovuin vähitellen kaikesta siellä omistamastani eli äidin asunnosta ja mökistä ja niinpä käyntini Kivijärvellä ovat supistuneet melkoisen vähiin, koska vakinaista kiinnekohtaa minulla ei ole siellä suunnassa. Joka kerta Kivijärvelle mennessäni, minun on siis hankittava joku kortteeri.

Olen yöpynyt äidin kuoleman jälkeen Kivijärvellä käydessäni äidin asunnossa, joka kuitenkin myytiin varsin pian. Perheen mökillä olimme jokusen kesän, mutta lopulta myin sen oman osuuteni veljelleni, koska meidän ei tullut käydyksi siellä. Olen kyllä sielläkin ollut yötä jokusen kerran eli olen vuokrannut/lainannut veljeltäni sitä. Ihan siinä perheemme 1960 rakentaman mökin vieressä on enoni mökki ja siellä on majailtu ainakin kerran. Enolla olen myös ollut yötä pari-kolme kertaa. Viime vuonna, kun meillä oli Woodstock, yövyimme tapahtumapaikalla. Yhden kerran asuin entisen koulukaverini mökissä.

Kivijärvellä ei ole hotellimajoitusta. Turisteja varten on kuitenkin Hannunkiven lomamökit, jotka kuitenkin taitavat olla lomaosakkeita jonkun sellaisen firman kautta - en ole itse asiassa varma, kun en tiedä. Yksityiset ihmiset vuokraavat omia mökkejään, mutta en osaa sitäkään sanoa, kuinka paljon sellaista majoitusta on saatavilla.  Hoikanperällä on yksityinen lomamökkialue, missä on erinomaisen kivalla paikalla hyvän kokoisia kaksikerroksisia mökkejä - muistaakseni niitä on siinä rannalla viisi. Samassa paikassa, mutta hieman syrjässä on vielä noin yhden hengen pieni rantamökki. Paikan nimi on LomaHoikka ja se sijaitsee Hoikanperällä noin kuuden kilometrin päässä kirkonkylältä. Siellä olen ollut melkoisen monta kertaa. Enemmän kuin viisi, vähemmän kuin kymmenen.

Kun olen ollut yksin tai Irmelin kanssa, olemme vuokranneet sen mainitsemani yhden hengen mökin. Suuremmalla porukalla olemme sitten asuneet niissä suurissa mökeissä.

stone1.jpg

Mökki on kyllä niin lähellä rantaa, että tätä lähemmäksi ei juurikaan pääse. Nykyaikana ei kai saa edes rakentaa näin lähelle tai sitten ainakin on ne likavesien laskemiset määritelty ihan hillittömän tarkasti.

stone2.jpg

Mökissä on yksi pieni huone. Se on kyllä hyvin varusteltu eli on sähkö ja juokseva vesi, jääkaappi, sähköhella, mikrouuni, ilmalämpöpumppu, radio ja telkkari. Niinpä ilmoista riippumatta siellä on ihan hyvä asustella. Kun olimme eka kerran nimenomaan tuossa pienessä mökissä, oli lokakuun loppu ja siellä pärjäsi mainiosti.

Mökillä on luonnollisesti sauna. Siinä on sähkökiuas, joka on sellainen ainavalmis-tyyppi. Ihan kunnon suihku ja tavallinen vesivessahässäkkä. Suihkussa on lattialämpö ja niinpä siinä on miellyttävä käydä pesulla ja siinä ei palelekaan.

Olen vuosien varrella ollut tuossa torpassa muutaman kerran, mutta en osaa kylmiltäni sanoa, kuinka usein ~ alle viisi joka tapauksessa. Alkujaan siinä ei ollut kuin levitettävä vuodesohava, mutta nyt viime käynnin jälkeen, sinne on tullut runkopatjapeti ja niinpä sinne jotenkin saa nukkumapaikan kolmelle, mutta ahdasta siinä kyllä tulee olemaan.

stone5.jpg

Oli nyt sitten kuinka hyvänsä, niin pystyn kyllä vakaasti suosittelemaan LomaHoikkaa luonnon rauhaa ja leppoisaa lomailua etsivälle porukalle. Mitään ravintolaa tai ns. menomestaa alueella ei ole lainkaan eli elämä siinä mökkialueella on hyvin paljon sellaista omamökkitouhua, joskin ne isot mökit ovat sen verran lähellä toisiaan, että naapurit kyllä näkee, mutta ei välttämättä kuule. Kauppaan on matkaa 2,7 kilometriä ja kirkonkylälle siis noin kuusi. Isojen mökkien varustelu on kuta kuinkin samaa luokkaa, mutta vaan isommassa sfäärissä. Jos en nyt ihan pöllöjä muista, niin siellä olemme olleet kaksi kertaa, mutta voi olla kolmekin. Pitääpä tarkistaa.