Siitä on kohdakkoin kymmenen vuotta, kun hankimme tähän huusholliin ensimmäisen kaasugrillin. En enää yhtään muista, paljonko se maksoi, mutta se ostettiin siihen kohtaan, kun meillä tehtiin pihan uusiminen ja rakennettiin Ulkohuone. Ensimmäisenä kesänä istuimme tosi paljon ulkona, kun oli uutuudenviehätystä ja samalla sattuivat erinomaisen hienot kelit. Niinpä monet letut ja makkarat siinä paistettiin ja Irmeli teki ne vähän vaativammat sapuskat. Grilli oli ihan hyvä, joskaan ei mikään kauhean kovatasoinen. Tämä kuva on otettu kesäkuun 20. päivänä vuonna 2010 ja ihan näyttää siltä, että olen letunpaistossa.

grilli00.jpg

Tuota grilliä käytettiin suhteellisen uutterasti pääasiassa sulan ja lämpimän aikana, mutta kyllä me joskus laitoimme myös talvella jotain paistumaan - lähinnä kai makkaraa eli ei mitään suurempaa hässäkkää sen kanssa kylmään vuodenaikaan.

Nyt kun vuodet ovat vierineet kävi kuitenkin ikävästi. Viime syksynä grillimme sivukeittimen kaasun sisääntuloputki katkesi ja sieltä hieman pääsi leimahtamaan. Onneksi olin ihan lähellä ja ehdin sammuttaa pullosta kaasun virtauksen eikä siinä sitten mitään sen kummempaa. Grillin levyt kyllä pelasivat edelleen ihan samaan tahtiin eli siinä kyllä saattoi tehdä paistoksia, mutta sivukeitin tosiaan meni pois käytöstä.

Niinpä sitten viime viikolla koitti päivä, että vanhasta uskollisesta oli luovuttava. Kävimme Essin poikien kanssa Lohjalla Motonetistä hakemassa edellisenä iltana varaamamme grillin ja sitten kun peräkärry sattui olemaan kiinni, veivasimme vanhuksen vaunuun ja kävin viemässä sen jäteasemalle. Sinne se jäi nököttämään - hyljättynä, mutta pidin toki kiitospuheen.

grill0.jpg

Lauantaina aloin sitten kasaushommat. Jos on Ikean huonekalujen kanssa aina tekeminen, ei tätäkään oikein helpoksi voinut kutsua. Paljon pieniä ruuveja ja paljon erityyppisiä osia ja erittäin surkeat kokoamisohjeet.

Aloitin luonnollisesti laittamalla kaikki osat saataville ja näkyviin ja tarkistin samalla, että kaikki kokoamisohjeen mukaiset roinakkeet ovat matkassa. Kun sitä kasaa katseli, tajusi kyllä, että kokoamisohjeet ovat kuta kuinkin välttämättömät. Varsinainen grillin sydänosa oli kyllä kokonaisena eli pientä helpotusta.

grill1.jpggrilla2.jpg

Kyllä siinä kaiken kaikkiaan useampi tunti sujahti, ennen kuin koko grilli oli kasassa ja paikallaan ja toki testattuna. Tarkistin letkun liitokset oikeaoppisesti saippuavedellä eikä siellä sitten todellakaan näkynyt mitään kuplia eli ei kai se vuoda. Kaikki toimi ihan kuten pitikin. 

Useampi tunti - joo. Kahtena eri päivänä. Minulla alkoi nimittäin olla kiire lauantai-illan iltamenoihin ja niinpä loppuhomma jäi sunnuntaiaamuun, mutta lopulta työ tuli valmiiksi ja saatoin ylpeänä esitellä kokonaista ja toimivaa grilliä.

grill3.jpg

Kun nyt sitten grilli oli saatu toimintakuntoon ja sunnuntaina sattui vielä olemaan huippukeli, oli sitten tietenkin pidettävä grillin viralliset vihkiäiset. Mikäpä sen parempaa juhlasapuskaa uuden grillin avajaisissa kuin letut. Tein vajaan kaksi litraa taikinaa ja sitten vaan grilli päälle ja lettujen tekoon. Kyllä oli hyvää - siis todella hyvää. Hilloa, marjoja, sokeria ja kermavaahtoa lisukkeeksi. Essi ja pojat, Kerttu ja Miksa sekä tietenkin Irmeli ja minä. Lettumestreina häärin yhdessä tyttärien kanssa. Yhtään letuketta ei jäänyt - kaikki meni.

grillibileet.jpg