Meidän puutarhamme on melkoinen viidakko. Siellä on puita ja pensaita, kukkia ja puskia ja kaikkea, mitä nyt voi puutarhassa kuvitella olevan. Enimmäkseen minä olen sitä mieltä, että siellä on hieman liikaa kasvillisuutta, mutta talomme yhtiökokous ei ole vielä päässyt yksimielisyyteen siitä, kuinka paljon tuota viidakkoa pitäisi kaikkineen karsia. 

Se, mihin minä olen hartaudella ja pietettillä paneutunut, on sammaleen liikakasvu ja sen tuhoaminen. Ei ole helppoa. Minua ärsyttää suunnattomasti koko se iljettävä lötsistely, mikä tuntuu paljaaseen jalkaan päiväkausia sateiden jälkeen. Sammalta saa olla jossain pihan peränurkassa, mutta ei siellä, missä ollaan paljon ja mikä nähdään koko ajan. 

Pari vuotta sitten sain hyviä ohjeita tuntemaltani puutarhurilta. Silloin en jaksanut ryhtyä tosissani tuota pihaa kunnostamaan, mutta lisäilin kyllä kalkkia maaperään saadakseni happamuustason paremmalle sortille. Sammalhan viihtyy happamassa maassa, joten eri tavoin happamuutta vähentämällä sen hävittämiseen pääsee vaikuttamaan. 

Nyt olen sitten lisännyt sammaleen hävitysainetta ja hiekkaa pahimmin sammaloituneisiin paikkoihin. Ilmaaminen on myös tärkeää ja siihen minulla on oikein kunnolliset tappajakengät käytössä.

tamppo1.jpg

Nämä ilmaajajalkineet tai miksikä niitä nyt kutsuttaisiin ovat tuollaiset kenkiin kiinnitettävät levyt, joihin on ruuvattu hitonmoisia piikkejä. Levyjen pitäisi periaattessa pysyä kengissä hyvin omien kiristyshihnojensa avulla, mutta se on höpinäpuhetta. Minulla ei ainakaan pysyneet yhtään ja niinpä otin järeämmän kiinnitystavan käyttöön eli teippasin ilmastointiteipillä vanhat kumisaappaat kiinni näihin piikkareihin. Jo rupesi pysymään.

tamppo2.jpg

Syksymmällä on sitten tarkoitus hakea multaa ja laittaa uusia siemeniä maahan ja katsoa, josko sitten saisin nurmikon näillä menetelmillä kuntoon. Tämä on hieman sellaista yritys/erehdys-meininkiä. Jännä nähdä, mitä tästä tulee, mutta ainakin on hauskaa askaretta.

Tässä vielä pieni filmin pätkä kävelystäni piikkarit jalassa. Vääjäämättä tulee mieleen vanha Kummeli-sketsi "Tamppaajista". Liike on vielä hieman harjaantumaton.

https://www.youtube.com/watch?v=frpTD_W12JQ