Jokakeväinen tai -kesäinen jännitysnäytelmä on tuo talviturkin heittäminen. Olen asettanut henkilökohtaisella tasollani sille pari vaatimusta. A) turkin heittäminen täytyy tehdä pohjoisilla leveysasteilla eli kuta kuinkin 60 ja 70 leveysasteen alueella ( = Suomi, Ruotsi, Norja, Venäjä...). Näin ollen talvella mahdollisesti tehty Kanarian tai Thaimaan retki ei todellakaan ole talviturkin heittämistä, eikä kevään aikana Välimeren alueelle tehty retki yhtään sen kummemmin. B) Talviturkin heittoon ei tule sisällyttää saunaa eli, jos käy vaikkapa heti pian jäiden lähdön jälkeen kastautumassa kovien löylyjen jälkeen ja sitten menee takaisin lauteille lämmittelemään, ei sitäkään lasketa. Ihan siis luomu-uinti, jossain lammessa tai järvessä on oikeaoppinen ja kelvollinen tapa.

Olemme vuosien varrella onnistuneet tässä toimessa kai joka kesä, joskin jossain elämäni vaiheessa en juurikaan käynyt kesäisinkään uimassa, mutta ilmeisesti olen joka vuosi sentään jonkun pullauksen tehnyt. Ajallisesti osaan varmentaa turkin heittämisen toukokuun ja elokuun väliin. Ihan pari-kolme vuotta sitten toukokuun alkuun sattui tosi huima hellekausi ja niinpä vedet lämpenivät niin, että me molemmat kävimme uimassa Penikkalammella 13. toukokuuta (plusmiinus yksi päivä, en ihan varma ole).

uima3.jpg

Tämä on huomioitava asia, koska olen erittäin herkkä kylmille vesille ja pidän itseäni vain ja ainoastaan lämpimien vesien uimarina. Jokunen vuosi sitten - alle kymmenen anyway, tuo ajankohta hyppäsi elokuun puolelle, koska koko alku- ja keskikesä olivat siinä määrin viileitä, että vesien lämpö ei noussut minulle riittäväksi.

Minä heitin lopulta turkkini toissapäivänä eli siis perjantaina. Nythän kelit ovat olleet hyvinkin kesäisiä, joskin pieni pohjatuuli on koko ajan hieman viilentänyt, mutta kun yölämmötkään eivät ole olleet mitenkään hurjan kylmiä, ovat vedet hiljalleen saaneet uimakelpoisen olomuodon. Ajelin iltapäivän loppuhetkinä Parsilanjärvelle ja tein pari nopeaa pulahdusta. Ei se vesi mitään lämmintä ollut, mutta juuri sen verran, että kykenin uimaan ja tuo turkki karisi sen sileän tien.

uima1.jpg

Irmeli ei viitsinyt perjantaina lähteä, mutta eilen rankan työpäivän ( = Ulkohuoneen kesäreparaatio) jälkeen, hän innostui aiheesta ja menimme jo äsken mainitsemalleni Penikkalammelle. Siellä oli laiturin päässä mittari, joka näytti 23 astetta, mutta se oli ihan pintevettä vaan. Penikkalampeen tulee lähteitä ja lämpimän pintakerroksen alla on hirveän kylmiä kerroksia, jotka viilentävät todella tehokkaasti. Minä pulahdin ihan nopeasti, koska en yhtään halunnut värjööntyä kylmyydessä, mutta Irmeli veteli kyllä ihan tosissaan ja niinpä rouvankin turkki on nyt historiaa.

uima2.jpg