Meidän talomme edessä ja takana on orapihlaja-aita. Se on omalla tavallaan hieno ja jyhkeä ja onhan se sellainen vahva, mutta toisaalta se on myös hankala. Jotta se näyttäisi hyvältä, on sitä leikeltävä säännöllisesti niin, että siitä ei tule liian paksu eikä liian korkea. Ei kai se korkeuskaan mitään muuten haittaisi, mutta jos siitä tulee parimetrinen, kuten se oli silloin, kun me muutimme tähän taloon, on se ihan hillittömän hankala leikattava. Olemme kohdakkoin asuneet tässä 22 vuotta ja sinä aikana olen kaatanut etupuolen aidan ihan maata myöten ainakin kaksi kertaa ellen peräti kolmesti. Takapihan aidan olen vedellyt nurin ihan varmasti vähintään neljä kertaa.

Itse tuon etupihan aidan leikkaaminen ei sähköleikkurilla kestä kuin varttitunnin. Leikkausjätteiden haravointi käy myös nopeasti ja nehän saa sitten viedä jäteasemalle ilmaiseksi, kun vaan viitsii. Aamulla, kun ilma oli vielä lämmin ja poutainen suoritin tuon leikkauksen. Pojat tulivat sitten auttamaan ja eipä siinä kauan kestänyt, kun kaikki oksat oli siivottu tuohon pressulle.

ora2.jpg

ora5.jpg

*********

Jossain vaiheessa elämääni olen nähnyt, kuinka jotkut leikkaavat aitansa niin, että virittävät tuohon yläreunaan jonkinlaisen narun huolehtimaan siitä, että koko aita on lopulta ihan suorassa. Okei, kunnioitettavan tarkkaa, mutta sitä minä en ole ikinä tehnyt. Toisin sanoen en ole viitsinyt. Minulle riittää, että parturointi tapahtuu ja sillä sipuli. Jos se vähän onkin epätasainen, niin siinähän on ja silmä tottuu siihen pian. eikä tuo muuten ole kovin epätasainenkaan, kuten jokainen voi seuraavasta kuvasta nähdä.

Olen joskus leikannut tuon aidan toisen kerran joskus loppukesän hetkinä, mutta enpä viime vuosina ole sitäkään viitsinyt tehdä. Aita on yleensä ollut ihan hyvännäköinen koko loppukesän ja syksyn, vaikka sitä ei toista kertaa leikkaisikaan. Kiihkein kasvuvauhti tapahtuu tietenkin alkukesästä, kuten nurmikonkin kasvu, mutta hidastuu elokuuhun päin mennessä aika lailla. Niinpä luulen, että seuraava parturointi tapahtuu sitten vuonna 2021. 

ora1.jpg