Synnyin Kivijärvellä ja asuimme siellä seurakunnan työsuhdeasunnossa, jossa olen sittemmin aikuisena käynyt, mutta en siitäkään huolimatta pysty kertomaan koko talosta yhtään mitään. Muutimme sieltä pois, kun olin vuoden ja viisi kuukautta eli eihän sieltä tietenkään voi olla mitään muistoja. Minun albumeissani ei ole edes yhtään kuvaa sieltä sisältä eikä ulkoa. Äidin vanhoissa kuvissa voi olla, mutta ne ovat tällä hetkellä veljeni varastossa. 

Siispä aloitan tämän sarjan Vesannolta, missä asuimme vuodesta 1958 toukokuun loppuun 1966. Asuntomme oli kaksikerroksisen omakotitalon alakerta - yläkerrassa asui Helvi-täti. Asunnon omisti Vesannon seurakunta, mikä selvisi minulle vasta isän kuoltua, kun sain kuulla, että emme saisi asua siellä kuin reilun vuoden. Se oli aika järkytys, mutta sinänsä hyvin hieno asia, koska ei nykyaikana saisi vastaavassa tilanteessa jäädä noin pitkäksi aikaa - luulisin.

Minulla ei ole kovinkaan paljon kuvia tuolta ajalta, eikä käsittääkseni veljellänikään. Meillä ei otettu kuvia, mutta kiitos perheemme ystävien, Pentin ja Oivan, löytyy edes joitakin. Tässä olemme lähdössä kouluun muistaakseni syyskuun alussa 1965 - Jarmo keskikouluun vasemmalle ja minä kansakouluun oikealle. Tuo talo nököttää edelleen tuossa samassa paikassa, mutta hieman sen eksteriööri on muuttunut. Sisäänkäynti on nykyään tuon kuusikulmaisen ikkunan alla. Pieni ovi edessä oikealla on kellarin sisäänkäynti ja takana vasemmalla näkyy keittiön ikkuna.

vesa1.jpg

 

Tässä sitten näkymä kirkon kohdalta meille päin. Talomme näkyy takimmaisena siinä keskellä kuvaa. Nuo kaikki talot ovat edelleen siinä ja ihan käytössä ymmärtääkseni. Eihän siitä ole kuin vajaa kolme viikkoa, kun ajoimme Irmelin kanssa tuosta ohi käydessämme ystäviemme luona Woodstock-viikolla.

vesa8.jpg

**********

Piirsin eilen ihan ulkomuistista kotimme pohjapiirustuksen ja muistelin huonekalujen ja ylipäätään muutaman merkittävän tavaran paikkaa. Aika sotkuinen juttu, mutta ihan tästä veljeni sai hyvin selvän ja antoi joitain muistiani valaisevia tietoja.

Talohan on pieni. En minä mitään neliöitä tiedä, mutta vähän tähän tyyliin kuitenkin. Huoneiden kokosuhteet ovat ihan miten sattuu, mutta ymmärrätte varmaan, että ei se voi mennäkään tarkasti, koska en ole ollut tuossa talossa sisällä 54 vuoteen. Meillä oli kolme huonetta ja keittiö. Nelihenkinen perheemme mahtui hyvin, vaikka nukuimmekin samassa huoneessa koko sakki. Muistan kuitenkin isän sanoneen äidille, että pojille laitetaan pikkuhuoneesta oma huone ja ehkä se olisi sitten toteutunut aika piankin, jos isä ei olisi kuollut. Enhän minä ihmeesti isää muista, mutta tällaisia pieniä asioita tulee väläyksinä aina silloin tällöin.

vesa7.jpg

Tämä pianokuva on otettu ehkä vuonna 1960 tai 1961. Minulla on muuten tuo piano edelleen. Tässä se on sohvan paikalla ja sellaista muistan, että pianon ja sohvan paikkaa vaihdeltiin aina silloin tällöin. Telkkari meille taisi tulla vuonna 1962 tai 1963 - en ole ihan varma, mutta tuohon se laitettiin nököttämään, jos vaan näette kuvasta sen paikan. Valitettavasti minulla ei ole siihen suuntaa otettua kuvaa. Te, joilla on minun levyni, olette nähneet tämän kuvan levyn sisäkansissa...

vesa2.jpg

 

Tässä kuvassa sohva on nyt sillä paikalla, mihin se on tuossa karttakuvassakin sijoitettu. Minulla on kunniakirjat kulttuuritaistoista, joihin osallistuin pienenä natiaisena käymällä paukuttamassa pianoa. Suuret teokset luullakseni löytyvät Michael Aaronin pianokoulu nro 1:stä. Mitä nämä esityskappaleet sitten olivatkaan, en todellakaan muista. Itse asiassa en juuri nyt edes tiedä, missä nämä upeat seinätaulut ovat. Huomatkaa muuten hilpeä tapetti. Taisi olla aika sinertävä, joskin monivärinen. 

vesa4.jpg

Näissä kahdessa seuraavassa kuvassa olemme pikkuhuoneessa ja selkeästi eri vuosina. Ylemmästä en osaa sanoa, mutta alempi on otettu muistaakseni keväällä 1966. Niskassani ollut iso luomi leikattiin seuraavana keväänä Kivijärvellä ja koska se oli noin suuri, oli se leikkaushaavakin iso ja sen muistan, että jokusen päivän siihen sattui armottomasti. Sakari Suonio oli Kivijärven lääkärinä silloin.

vesa5.jpgvesa6.jpg

 

Keittiöstä ja makuuhuoneesta ei ole yhtään kuvaa. Muistijälkeni ovat vallan hataria enkä tietenkään osaa sanoa niistä paljonkaan. Koska meillä oli puuhella, oli keittiössä oltava puulaatikko. Se oli "pimmeäpiilosta" leikittäessä vallan hauska piilo. Jääkaappi saatiin vasta isän kuoleman jälkeen, koska se saatiin perintönä isän isän jäämistöstä. Leonard-paappa kuoli reipas kuukausi ennen isää - aika rankka talvi tuo 1965.

Muutimme Kivijärvelle toukokuun viimeisenä päivänä 1966 ja siellä asumisesta tulee sitten kolme tarinaa, kunhan ehdin.