Elämme tällä hetkellä koronaviruksen toista aaltoa. Tästä on pidetty melkoista polemiikkia suuntaan jos toiseenkin ja valitettavan paljon on huolimattomuutta ja jopa välinpitämättömyyttä annettujen ohjeiden noudattamisessa, jotka siis ovat pääosin vielä suosituksia. Kevään kaltaista koko valtakunnan sulkemista ei ole ihan vielä näköpiirissä, mutta jos tilanne pahenee runsaasti, niin kyllähän etätöihin ja monenlaisiin rajoituksiin on syytä palata, kunnes taudin leviämiselle saadaan jonkinlainen stoppi.

Rokotekehittely on edennyt virallisten tietojen mukaan hyvin ja väliaikatiedot ovat lupauksia herättäviä. Monet lääketehtaat ovat kyllä onnistuneet tekemään rokotteen ja ovathan virustutkijat jo onnistuneet teoreettisesti selvittämään hyvinkin tarkasti, mitä pitää tehdä. Kysehän on siitä, miten teoria siirtyy käytäntöön. Testaus on kolmivaiheinen ja se kolmas ns. faasi on edellytyksenä suurimmalle osalle maailman valtioita siihen, että rokote voidaan ottaa laajalti käyttöön. Kolmannessa osassa selvitetään tietenkin rokotteen teho, mutta erittäin tärkeää on saada pakettiin selvyys mahdollisista sivuvaikutuksista, kuten edellisen pandemian uhatessa koko maailmaa pääsi käymään. Silloinhan jonkun verran ihmisiä sairastui narkolepsiaan, jonka hoitaminen sitten taas on oma suuri ongelmansa. Työmäärä siis on valtava.

Koska meillä ei siis ole vielä sopivaa rokotetta eikä myöskään parantavaa lääkettä, pitää tässä edelleen elää huomattavaa varovaisuutta noudattaen. Käsihygienia ja joukkotapaamisten välttely ovat olleet toistaiseksi merkittävimmät keinot estää viruksen leviäminen ja ihan nyt viime aikoina on alettu puhua kasvomaskeista entistä enemmän. Niitä tulisi nyt käyttää ahtaissa tiloissa ja etenkin julkisissa liikennevälineissä.

Paikat, mihin ei pääse ilman kasvomaskia ovat sairaalat. Sattuneesta syystä olemme viime aikoina joutuneet käymään tervehdys- ja asioidenhoitokäynneillä eräässä sairaalassa ja siksipä minäkin olen ollut tämän näköisenä liikkeellä.

maski1.jpg

Maskin tarkoitus on suojella lähellä olevia ihmisiä. Suurin osa pärskeistä, joskaan eivät kaikki,  jää tuohon maskiin ja niinpä se vähentää taudinaiheuttajien liitelyä ainakin jossain määrin. Pienet pöpöset kyllä pääsevät maskin reunojen yli ja niinpä niihin ei sitten pidä sairaasti luottaa. Samaa maskia saa käyttää vain lyhyen aikaa ~ olikohan puoli tuntia, joten kalliiksi sekin käy. Jännä nähdä, ottaako kansakunta vakinaiseen käyttöön nämä maskit vielä koronakaudenkin jälkeen. Suomalaisen mielen tuntien rohkenen epäillä, mutta saapas nähdä. Hieman se haittaa hengitystä, ihan kylmä totuus, mutta ei juurikaan. Jotkut saattavat ajatella, että se on ruma, mutta minä olen kyllä kauniimpi tämän maskin kanssa.

Maskin lisäksi on hyvä suojata myös kädet. 

maski2.jpg