Maailmassamme on vain yksi säännöllisesti toistuva yleisurheilumaaottelu. Sehän on tietenkin Suomi-Ruotsi-taistelu, joka tunnetaan naapurimaassamme ainakin nimellä "Finnkampen" ja meillä siitä puhuta "Ruotsiotteluna". Vähänkin urheilua seuraavat eivät sotke näitä nimityksiä muihin lajeihin, vaan ymmärtävät sen saman tien. Tätä maaottelua on tultu seuraamaan usein maan ääristä ja kansainväliset urheilutoimittajat ovat jaksaneet olla ihmeissään sekä urheilijoiden yhteenkuuluvuudesta että yleisön raivokkaasta kannustuksesta.

Tämä maaotteluperinne on kansallinen instituutio, jota ei saa koskaan lopettaa. Olkoonkin, että toinen saattaa olla aivan järjettömän ylivoimainen, jolloin tavallaan kilpailullinen mielenkiinto herpaantuu, mutta tappio niellään nopeasti ja sitten taas mennään uutta kohti. Suomi oli kansainvälisestikin ajatellen 1970-luvulla ja pitkälle 1980-luvulle yksi Euroopan kovimpia yleisurheilumaita, kun taas Ruotsilla meni huonosti. Noihin aikoihin suomalaiset juhlivat aika usein niin Tukhomassa kuin Helsingissäkin. 2000-luvulla vaaka on kallistunut vahvasti ruotsalaisten eduksi ja heillähän tuntuu jatkuvasti olevan kansainvälisiä supertähtiä, mutta näidenkin takana on keskimäärin ottaen kova taso ja niinpä suomalaisjoukkueet joutuvat vuodesta toiseen nuolemaan näppejään. 

Kaksi vuotta sitten olin Tampereella katsomassa maaottelua, joka oli erittäin jännittävä. Kuinkapa ollakaan, miesten taistelu ratkesi vasta viimeiseen lajiin. Yleisurheilun suola on siinä, kuten toki missä tahansa urheilussa, että tilastoihin ei kannata aina luottaa. Viimeisenä lajina Tampereen illassa oli 1500 metrin juoksu. Tilastojen perusteella ruotsalaiset olivat huikeasti parempia ja hyvä, kun eivät juhlineet voittoa ennen juoksua. Niin vaan irtosi hirveässä kannustusmetelissä Topi Raitaselta ja Joonas Rinteeltä sellaiset hurmiokirit, että naapurit hävisivät ja miehet nappasivat yllättäen niukan pistevoiton. Valitettavasti naisilla ei ole aikoihin mennyt kovin hyvin.

Ruotsi olisi voittanut kuitenkin ihan huikeilla lukemilla, jos heillä olisi ollut esimerkiksi seiväshuiput paikalla. Yhtä lailla heiltä puuttui Kim Amb, joka olisi helposti vienyt keihäskisan. Tällä kertaa vähempikin panostus riitti, joskin suomalaisille jäi vähän jossiteltavaakin. Miksi Topi Raitanen ei juossut esteitä? Hän olisi helposti voittanut, kun nyt jouduttiin taipumaan rökäletappioon. Miesten viestissä Kaasalainen joutui luovuttamaan ja näin ruotsalaiset saivat helpon viestivoiton. Näillä toimilla olisi voitto jäänyt Tampereella, mutta jos lehmät lentäisivät.....

kokkeus.jpg