Jokasyksyiseen ja toki -keväiseenkin touhuun omakotitalossa kuuluvat pihatyöt. Pääasiassa haravointia ja pensaiden leikkelyä ja pihakalusteiden laittamista ja sen sellaista.

Meidän pihassa kaikkein suurin syystyö on puista pudonneiden lehtien haravointi. Meillä on kaksi isoa hopeapajua, kaksi isoa vaahteraa, omenapuu, syreeni, koivu, luumupuu, paljon marjapensaita ja  orapihlaja-aita tontin etu- ja takaosassa ja näiden kaikkien lisäksi joitakin pieniä puumaisia puskia. Siis sairaan paljon kuolleita lehtiä, kun se aika aina koittaa. 

piha1.jpg

Haravointi ei kylläkään ole kovin rankkaa, mutta sitä duunia riittää kyllä moneksi viikoksi. Minä kun olen jo vanha ja raihnainen, en edes yritä tehdä työtä yhdellä seisomalla, vaan huseeraan aina noin tunnin maksimissaan välttääkseni selkä- ja hartiakivut. Pakkaan sitten kuolleet lehdet muovisäkkeihin ja vien ne jäteasemalle, kun suurin osa työstä on tehty. Lehtiä tulee tosiaan niin paljon, että niitä ei millään voi jättää maahan eikä myöskään ajaa silpuksi ruohonleikkurilla, vaan ne on todellakin saatava maasta pois. Nyt tähän mennessä olen haraveerannut kuta kuinkin kymmenkunta säkkiä täyteen ja vielä tulee varmasti viitisentoista ja ehkä enemmänkin.

Näiden haravahommien lisäksi täytyy sitten vielä nostella kukkalaatikoita paikoilleen, siirtää kesäromppeita varastoon ja kaikkea sen sellaista, mitä nyt eteen tulee. Grillin olen pakannut pressun alle, kunhan ensin olin pessyt sen ja niinpä seuraavat lettukestit ovat suunnitelmani mukaan huhti- toukokuun vaihteessa, jos vaan kevätilmat sen sallivat.

piha2.jpg

Kyllä tässä kaikenlaista suheeraamista on ennen kuin Ulkohuone ja puutarha ovat valmiita talveen, mutta hiljaa hyvä tulee ja uskoini että parin- kolmen viikon sisällä kaikki on ihan valmista. Saapas nähdä.