Kotikunnassamme eletään suurten päätösten hetkiä, kuten joka syksy, kun kunta joutuu laatimaan uuden budjetin tulevalle vuodelle ja vuosille. Kasvavana kuntana meillä ovat verotulot varmaankin kasvaneet, mutta toisaalta myös julkiset menot. Valtion hallinnon kautta ovat kuntien tehtävät muuttuneet ja jossain määrin ymmärtääkseni lisääntyneetkin, joskin erilaisilla muutoksilla on pyritty selkeisiin ja tavallaan käytännön töitä selventäviin kuntayhteistyöratkaisuihin. En nyt ole ihan varma toimiiko se aina vai ovatko työt ja kustannukset näiden muutosten myötä vain kasvaneet entisestään. Koska en ole politiikassa mitenkään mukana, en ole seurannut asioita niin tarkkaan. Vaikka kuinka seuraisin pilkun tarkasti näitä juttuja, niin minkäpä minä poliittisille päätöksille voin? Ne on vaan vastaanotettava ~ tykkäsin tai en.

Yksi asia on tulossa muutaman viikon päästä kunnanvaltuuston nuijittavaksi ja se koskee jossain määrin keskimääräistä enemmän myös minua. Kunnanjohtaja nimittäin ehdotti kunnan talouden tasapainottamis- ja säästöohjelmassa erään pienen koulun toiminnan lakkauttamista. Minua se taas koskee sillä tavalla, että satun olemaan siellä töissä kahdeksan tuntia viikossa resurssiopena.

Lakkauttaminen ei ole ihan helppo asia. Kun laittaa vaakakuppiin kaikki mahdolliset asiaa koskevat punnukset, tulee melkoinen heiluriliike. Ymmärrän mainiosti sekä koulun lakkauttamista ja säilyttämistä koskevat argumentit. Ei ole helppoa tehdä valintaa tässä(kään) asiassa. Väittely on ajoittain jopa epämiellyttävää tai siis tuo ikävä mielipiteiden esittäminen paikallisessa somessa ja siellä tunteiden sekamelskassa aiheuttaa välttämättä myös Trumoin kiivaasti esittämien "fake newsien" kaltaisia väittämiä. 

Siinä lakkauttamisuhan alaisessa koulussa on kaksi opettajaa, jotka ovat jakaneet oppilaat 1-3 ja 4-6-luokkiin. Oppilaita on yhteensä kolmisenkymmentä ja ennusteen mukaan ensi vuonna vähemmän. Tuntikehystä tullaan ankarasti karsimaan ja kyllähän yhdysluokkien opettaminen tulee jakotuntien vähetessä melko lailla vaikeutumaan, kun se muutenkin on yhden ikäluokan luokkaan verrattuna haastavampaa.

Loppujen lopuksi on ihan sama, mitä mieltä minä olen. En ole päättämässä asiasta ja vaikka koulu lopetettaisiin ja sen oppilaat siirrettäisiin lähimpään kouluun, missä jokainen saa opiskella oman ikäluokkansa yksittäisessä vuosiluokassa ja vaikka olisin vielä ensi vuonnakin jatkamassa tätä eläkeukon hommaa, tekisin joka tapauksessa omaa työtäni niin hyvin kuin kykenen. Jos tuo pieni koulu säilytetään, ei se tule missään nimessä saamaan samaa tukea kuin tänä lukuvonna kunnan tuntikehyksen pienenemisen takia. Nyt on hyvä tilanne, ei todennäköisesti enää ensi vuonna.