Tässä viikolla jo ennustajagurut, eturintamassa tietenkin Kerttu Kotakorpi ja Pekka Pouta, ennustelivat alkuviikon lämpimien ilmojen muuttuvan varsin nopeasti viileämmiksi ja sitä myöten tuovan jopa lunta Etelä-Suomen perukoille saakka. Alkuviikon leppeä lämpö, jopa kymmenen asteen kieppeillä ollut taso alkoi lopulta kovan tuulen kera pudota torstain tienoilla ja niinpä perjantain vastaisena yönä meilläkin päästiin pitkästä aikaa pakkasen puolelle. Tämän kuvan otin perjantaina aika pian heräämisen jälkeen eli noin seitsemän maissa. Vielä torstai-iltana kävin kävelemässä pitkän lenkin Markun kanssa ja vaikka lämpöä riitti liikaakin, oli tuuli vallan ankara ja meni kyllä kaikkien tuulivaatteidenkin läpi.

pakka1.jpg

Koska pakkasta oli kuitenkin tämänkin verran, olivat Pampulan ikkunat ihan tiukasti jäässä. Mennessäni hakemaan lehteä postilootasta, törkkäsin samalla lämmityksen päälle pikkuautooni, ettei sitten tarvinnut skraappailla minuuttikaupalla, kun oli taas lähdettävä sorvin ääreen.

Olihan sitä lunta jonkin verran tullut. Maisema näytti aivan toiselta kuin viikon puolivälissä, kun satoi vettä, maa oli mustana ja pilvet roikkuivat matalalla. Lähden joka aamu ajamaan työmaalle noin puoli yhdeksältä ja tuossa viikon puolivälissä oli lähes pimeää silloin, vaikka normaalisti meillä päin on hämyisen valoisaa jo pian kahdeksan jälkeen. Aurinko nousee meillä tähän aikaa vuodesta noin varttia vaille yhdeksän eli ei meillä enää pimeää ole puoli yhdeksältä. Pimeimmillään tällä korkeudella auringion nousu tapahtuu noin 9.30 sinä talvipäivän seisauksen kohdalla, joten silloin saattaa ja onkin pimeää puoli yhdeksältä, vallankin jos on pilvistä.

Tuo orastava ensilumi sitten kyllä alkoi kadota jo perjantain aikana ja tämä kuva tässä on otettu eilen (lauantaina). Kävimme illalla Lohjalla ja koko matkan ajan satoi hiljalleen vettä, joka sitten yltyi illalla ja yöllä vallan kovaksi ja niinpä ilmeisesti jokainen lumihippu päätyi historiaan.

pakka2.jpg

Koska oli orastava talven tulo, päätin laittaa myös orastavan takkatulen.

takka.jpg