Juha Vainio lauleskeli, että Kaamasen tiellä tehtiin sitä ja tätä ja mieskin tuli tiettyyn ikään. Me olemme täällä Koti-Suomessa siirtyneet kaamoksen tielle, kuten aina ennenkin näin marraskuun lopussa. Kaamoksella tarkoitetaan sitä aikaa, kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Mitä pohjoisemmaksi täällä pallonpuoliskolla mennään, sitä kauemmin kaamos kestää ja pohjoisnavallahan se alkoi jo syyskuussa.  Suomessa siis kaamos alkaa tähän aikaan ja eteläraja siirtyy talvipäivän seisaukseen saakka kohti napapiiriä. Aurinko laski Utsjoella eilen klo 12.22. ja saapuu siellä elävien iloksi seuraavan kerran lauantaina 16.1. klo 11.56. Tämä on siis oikeaa kaamosta.

Me eteläsuomalaiset puhumme kyllä kaamosajasta ihan tottuneesti, mutta eihän meillä ole oikeasti kaamosta. Jos vaan on selkeä päivä, kyllä aurinko nousee näkyviin, jos kohta ei siellä ulkona ainakaan suojakertoimia tarvitse, mutta koska valo tulee hyvin alhaalta ja häikäisee, ovat kuitenkin aurinkolasit tarpeen. Päivänvaloa riittää meidän korkeudella tällä hetkellä hyvinkin seitsemän tuntia, mutta siinä talvipäivänseisauksen kohdalla tuo määrä on korkeintaan kuusi tuntia. Silloinkin pilvettömänä päivänä on ihan hyvä näkyvyys, mutta sisällä on melkein kyllä pidettävä valoja. 

Kaamosmasennus on kuitenkin eteläsuomalaistenkin vaiva. Tämä tauti esiintyy syyskuun ja maaliskuun välisenä aikana, paranee kevään ja kesän aikana ja palaa sitten vaivaamaan päivien lyhetessä. Toistuvaa ja haitallista masennusta kärsii noin 1% suomalaisista, mikä kuulostaa ensin vähältä, mutta kun lasket sen olevan noin 50000-60000 ihmistä ei se enää niin pieneltä tunnukaan. Erilaiset valohoidot ja aurinkoiseen ympäristöön matkustaminen tietenkin helpottavat oireita. 10-30% ihmisistä kärsii lievistä kaamosrasituksen oireista, jotka eivät yleensä heikennä esim. työaktiviteettia. Ne saattavat lisätä väsymystä ja haluttomuutta, makean nälkää ja lihottaakin, mutta kaiken kaikkiaan kaamosrasitus ei juurikaan heikennä elämänlaatua. 

Nytpä siis odotellaan joulua ja kun kinkku on syöty, ollaan jo reippaasti ohitettu vuoden pimein päivä ja matka kohti juhannusta on alkanut.