Katsoin tuossa viikolla YLEn Areenasta Ulkolinjan kolmiosaisen dokumentin Donald Trumpin ensimmäisestä presidenttikaudesta. Koska en mitenkään erikoisesti ymmärrä politiikkaa, en erikoisen paljon halua kommentoida herran varsinaista työtä, mutta persoonasta voinen jollain tasolla turista. 

Vaikka katsottaisiin mistä tahansa kulmasta tätä heppua, voimme varmasti sanoa, että ihan tavallinen keskivertokansalainen hän ei ole. Ei kukaan keskiveikko pystykään keräämään miljardiomaisuutta ja siinä sivussa pääsemään Yhdysvaltojen pressaksi, onhan se selvää.

Häntä sanotaan narsistiksi. Koska en ole sen alan asiantuntija, en sano mitään. Koulutyössä olen oppinut, että vaikka kuinka arvioisi jollain henkilöllä olevan joku juttu, ei sitä saa sanoa ääneen ennen kuin se on varmistunut. Enpä ole kotiinkaan soittanut, että lapsella on kuumetta, ennen kuin se on mitattu. Silloin, kun on lähdetty keskustelemaan oppilaan ongelmasta koulutyön tekemisessä, ovat vanhemmat usein kysyneet ja joskus jopa suoraan sanoneet omat epäilynsä, mutta niihin on vaan pitänyt sanoa, että odotellaan tutkimuksia. 

Trumpin tukena on esiintynyt vahva joukko hyvin rankasti itseään ylistäneitä muka-kristillisiä henkilöitä, jotka äärimmillään ovat ylistäneet Trumpia "Jumalan lahjana maailmalle". Nämä ns. evankelikaaliset ovat julkisesti kerääntyneet Trumpin ympärille ja muka hartaasti asettaneet kädet Donaldin harteille ja päälle ja rukoilleet hänelle ties mitä hyvää. eihän siinä mitään, mutta kyllähän tuollaisen toiminnan takana on oman menestyksen tavoittelu. Tästä kaikkein tökeröin esimerkki on karismaattinen Paula White, joka ylentää itseään niin läpinäkyvästi, että oksettaa. Kyllä tästä toiminnasta on kristillisyys kaukana. Ennemminkin sanoisin, että herra Trump on paremminkin verrattavissa niihin vitsauksiin, joita Egyptin faaraolle laitettiin hänen kieltäessään israelilaisten orjien vapauttamisen.

rumooi.jpg

Nämä evankelikaalit propagoivat mm. sellaisella asialla, että Bidenin noustessa presidentin jalustalle, alkaa vapaiden aborttien leviäminen. USA on kuitenkin liittovaltio, missä eri osavaltioilla on omat lakinsa ja viime kädessä näistä asioista päätetään osavaltioden sisällä, jos kohta koko maan hallinto tietenkin luo peruspiirteet. No, Biden on hyvin kristillinen ja kaiken lisäksi katolinen, eikä takuulla ole ensimmäisenä levittämässä sellaista kantaa, että abortti pitäisi vapauttaa. 

Trumpille tuntuu häviäminen olevan täysin mahdoton dilemma. Hän on ilmeisesti suggeroinut itsensä täysin varmaan voittoon ja kun nyt tappion kummitus kolkuttaakin ovella, on hän yksinkertaisesti niin rajusti pettynyt tämän häviön ikeen alla, että ei voi millään hyväksyä sitä. Koska hän on pitänyt itseään voittamattomana ja kaikki esteet vähintäänkin isolla rahalla selvittäen, ei hän voi hyväksyä vallitsevaa tilannetta vallankaan, kun hän etukäteen jo ennen vaaleja julisti ottavansa varman voiton. Nyt sitten nostamalla oikeusjuttuja äänestyksen luotettavuutta kohtaan, hän vain yrittää pestä kasvojaan ja mikä hulluinta - lähes puolet amerikkalaisista uskoo nämä jutut. Kyllähän Trumpilla on oikeus tutkituttaa vaalien oikeudellisuus - luulisin. Mutta lopulta se lopputulos on hyväksyttävä - käy nyt niin tai näin. Se, että Trump ei mitenkään ole julkisesti sanonut mitään ystävällistä Bidenille on hyvä osoitus herran täydellisestä moukkamaisuudesta ja kyvyttömyydestä tämänkaltaiseen tärkeään toimeen.

Toistaiseksi Bidenille ja hänen joukoilleen ei ole annettu mahdollisuutta tutustua hallinnon papereihin ja tämänhetkiseen tilanteeseen, mikä on herättänyt suurta kummastusta. Vallansiirtoon kuuluu aivan ehdottomasti myös tiedonsiirto, mikä ei USA:n kokoisessa maassa ole mikään pieni juttu. Näillä näkymin Biden siirtyy valkoisen talon isännäksi kahden kuukauden kuluttua ja on tuo aikamoisen omituista, jos hän ja hänen hallintojoukkonsa ei siiheksi ole saanut kaikkea tarpeellista tietoa ajatellen maan hallintoa. Käsittämätöntä tuo Trumpin ja hänen jenginsä touhu, mutta jospa vaalien lopullisen tuloksen varmistuminen sitten avaisi portit.