Kun olin nuori poikanen, katselin telkkarista silloin tällöin harvoin Laura Ingalls Wilderin kirjojen mukaan tehtyä tv-sarjaa "Pieni talo preerialla". Sarjaa tehtiin vuodesta 1974 alkaen loppujen lopuksi vuoteen 1982 saakka, mutta enpä muista enää juurikaan lukiovuosien jälkeen sitä katsoneeni, koska kävin ensin armeijan ja sitten opiskeluaikana minulla ei ollut telkkaria ollenkaan.

preeria2.jpg

Kyseinen sarja on tällä hetkellä kokonaisuudessaan YLEn Areenassa ja olemme sitä aika ajoin katselleet. Se on tavallaan viihdyttävä, mutta myös järkyttävä, koska kaikki ei ole kuitenkaan ihan pumpulissa elämistä, vaan pääosassa olevan perheen elämään mahtuu hyvinkin traagisia tapahtumia. Hyvin periamerikkalainen konservatiiviajatteluun taipuvainen ja vahvasti uskonnollinen perusta, mikä tietysti johtuu kirjailijan lapsuuskodin arvoista.

Ingallsin perhe muuttaa pohjoisesta Minnesotaan, Walnut Groven kylään ja alkaa elää siellä maanviljelyksellä ja tilapäistöillä. Elämä on sjoittain todellakin raskasta, mutta huumoria riittää ohjelmassa paljonkin muutaman koomisen hahmon, kuten kauppiaan rouvan toilailujen, kautta. Perheessä on aluksi kolme tyttölasta, neljäs syntyy ja kuolee melko pian vauvana, viides tyttö syntyy vanhimman ollessa viidentoista kieppeillä ja sitten perhe adoptoi noin kymmenvuotiaan pojan. Lopussa perheeseen kai tulee lisää adoptiolapsia, mutta en tiedä, koska en tunne lopputarinaa lainkaan, mutta sellainen käsitys minulla on.

The-Ingalls-family-with-James-Cassandra-

TV-sarja perustui siis perheen tyttären Lauran aikuisena kirjoittamiin muistelmiin. Niitä kirjoja on kai aika paljon, mutta enpä lapsena lukenut - lienenkö ajatellut niiden olevan jotenkin tyttökirjoja. Lukaisin tuossa syksyllä hieman sarjan aloituskirjaa ja olihan se ihan sujuvaa ja helppoa tekstiä, mutta en nyt oikein siihen innostunut. Sarjan ohjasi ja tuottikin pitkälle lapsuuteni suosikkisarjan, Bonanzan, Pikku-Joe, näyttelijä-ohjaaja Michael Landon. Hän esitti myös perheen isää ja oli hyvin vahvasa roolissa koko kahdeksanvuotisen ohjelman vääntämisen ajan.

Telkkaritarinoissa Laura on myös jossain määrin kertojana ja häntä esittänyt Melissa Gilbert myös on käytännössä pääosan esittäjä. 

preeria1.jpg

"Pieni talo preerialla" on elänyt Yhdysvalloissa jälleen hyvin vahvan nostalgia-aallon huipulla ja eri rooleissa olleet näytteliojät ovat saaneet olla aika paljon esillä erityyppisissä haastatteluissa. Osa vanhemmasta kaartista on jo toki kuollut, mutta kaikki perheen lapset ovat vielä elossa ja ovat kuudenkymmenen ikävuoden molemmin puolin ~ nuorimmat lapset jopa melko paljon alle. Jokunen lapsinäyttelijöistäkin on sittemmin aikuisiällä päätynyt ammattimaiseksi näyttelijäksi, mutta eivät sentään kaikki. Michael Landon kuoli 1990-luvun alussa syöpään muistaakseni alle 60-vuotiaana.

Tarinalla on ollut niin paljon vetoa, että pienessä Walnut Grovessa on ihan Lauran nimeä kantava museo, jossa sitten kaiketi ihmiset vierailevat tutustumassa kohteeseen. 

Tavallaan ihan hillittömän hömelö sarja, mutta mukavaa vaihtelua nykypäivän ajattelua vaativiin suosituimpiin juttuihin.