Hesarissa uutisoitiin eilen tai viikonloppuna siitä, kuinka varsinkin Suomen järvet alkavat lähivuosien aikana entistä enemmän jäämään suliksi koko vuoden ympäriinsä - huolimatta talvesta. Viime talvena ei jäätä pahemmin näkynyt enkä muistaakseni todellakaan kävellyt järvellä, niin kuin meillä nyt aina on vähintäänkin muutaman kerran talven aikana ollut tapana. Onhan noita tosi huonoja talvia ollut tässä 40 vuoden aikana, mitä täällä on asusteltu ja toki vuodet vaihtelevat, mutta enenevässä määrin olemme saaneet tottua tuohon jäättömyyteen. Tällä hetkellä ennusteet näyttävät sitä, että saamme vähintäänkin odottaa valkoista ja kylmää talvea vielä ihan hartaasti eli aivan pian ei taivaalta ole lunta tulossa eikä järvien kansien peittoa sen enempää.

Eilen aamulla katselin luokasta ulos, kun oppilaat tekivät hiljaa tehtäviään ja ihailin edessäni näkynyttä maisemaa. Kieltämättä hieno, mutta enemmänkin syksyinen kuin talvinen kuva eikä tuollaista olisi saanut vaikkapa 30 vuotta sitten tähän aikaan, koska todennäköisesti tähän aikaan oli jo lunta ainakin jonkin verran.

vihtja.jpg

Toki nämä lämpimät loppusyksyn ajat tai sitten lämpimät alkutalven ajat ~ miten päin nyt haluaa sanoa ~ helpottavat ihmisten elämää. Kävelylenkeillä ei ole liukasta, ei tarvitse pukea hirveästi eikä tietenkään tehdä lumitöitä, autoilu on siinä mielessä turvallisempaa, että maanteiden pito on parempi, lämmityskulut ovat pienemmät eli jotain hyvääkin tästä voi hakea. Toisaalta lasten ulkoleikit ovat aika vähissä, koska nyt alkaisi olla pulkkien, luistimien ja suksien aika, mutta sehän on näissä oloissa ihan toivotonta. 

Etelä-Suomi on vaarassa jäädä jäättömäksi ja lumettomaksi, mutta eipä tuo kai ylläri tule olemaan. Ei tästä tarvitse kuin mennä sata kilometriä pohjoiseen ja siellä on sitten paremmat talviolosuhteet. Keski-Suomen korkeudella Jyväskylässä ja siitä itään ovat talvet niin ikään olleet lähempänä perinteisiä aikoja, joskin leudompia kuin vaikkapa minun lapsuudessani ja jopa nuoruuteni aikana. Kovia pakkasia oli opiskeluaikoinanikin aina silloin tällöin ja lunta riitti kyllä ihan yli tarpeen. Niistä ajoista on nelisenkymmentä vuotta.

Tämä seuraava kuva on otettu eilen illalla. Aika tyypillinen meidän leveyspiirimme talvikuva tässä vaiheessa.

silta.jpg