Rapakon takana annettiin paljon ääniä ja kovin äänekkäitä ovat olleet jatkotkin. Ennusteiden lupaama Joe Bidenin voitto kutistui asetelmiin nähden melkoisesti ja eihän tuo voitto vieläkään näytä ihan sataprosenttisen varmalta, joskin kyllähän siihen ollaan vahvasti siellä liittovaltion osissa totuttautumassa ja uskomassa.

Bidenilla tulee olemaan kovat ajat pressana. Jos sekä kongressi että senaatti ovat republikaanien hallussa, kuten nyt näyttää käyvän, on hänen vaikea saada kaikkea aikomaansa ja tahtomaansa läpi, vaikka Yhdysvaltain pressalla on toki huikeasti valtaa. Lopullinen vallanvaihto (jos se tulee) tapahtuu tammikuun lopussa ja siitä alkavat ne merkittävät 100 päivää, jonka aikana veri todella punnitaan. Biden on erittäin kokenut poliitikko ja vaikuttaa sovittelevalta ja kuuntelevalta, joten uskoisin, että hänen kanssaan voivat myös republikaanit vähintäänkin keskustella ja esittää asioita niin, ettei niitä Trumpin tapaan teilata välittömästi. 

Bidenin haasteet ovat siis heti alussa rajuja ja kruununa kaikessa taitaa olla maata ankarasti runnova koronaepidemia. Joskopa eilen julkaistu uutinen toimivasta rokotteesta toisi valoa kehiin ja hiljalleen tästä koko Telluksemme eloon vaikuttavasta taudista päätäisiin eroon.

USA.n suurimpia sisäisiä ongelmia on kansan kahtia jakautuneisuus. Rasismi on ankarasti nostanut tehojaan ja se on hyvin pelottavaa, koska siinä on pahimmillaan ainekset sisällissotaan. Kun osalla kansasta ei ole mahdollisuuttakaan nousta hierarkiassa uudelle tasolle esimerkiksi huonojen koulutusmahdollisuuksien takia, kasvaa kuilu rikkaiden ja köyhien välillä koko ajan. Terveydenhoito on lastenkengissä esim. Pohjoismaihin verrattuna ja riittäähän noita. Amerikkalaiset ovat jotenkin kasvaneet käsittämättömään paranoiaan ja kummituksia ja uhkia nähdään kaikkialla. Käsittämättömintä oli minun mielestä republikaanien uho siitä, että demokraattinen pressa vie Yhdysvallat sosialismiin ja kommunismiin. Täysin absurdi ajatus. Abortin vastustajat olivat ehdottoman varmoja, että Biden ensimmäiseksi julistaa vapaan raskaudenkeskeytyksen, vaikka kaikki kyllä tietävät, että Biden on harras katolinen, joka ei varmasti ole ensimmäiseki ehdottamassa abortin saamisen helpottamista.

Näin pienenä ihmisenä, pienestä Pohjois-Euroopan kolkasta sanoisin, että eniten toivoisin Bidenilta avaraa katsetta ilmasto-ongelmiin, rauhantyöhön, tasa-arvon kehittämiseen ja ennen kaikkea, että hän ei poukkoilisi päätöksissään, kuten Trump on koko kautensa ajan tehnyt. En minä sitä tietenkään voi tietää, ennen kuin aikaa on vähän tässä vierinyt, mutta etukäteisarveluna pitäisin Bidenia huomattavasti parempana valtionpäämiehenä kuin Trumpia.