Tässä aiemmin päivällä kirjoitin tämän alla näkyvän tekstin, missä siis oli arvoitus.

**********************

Kauan sitten, liekö ollut 80-luvulla tai jopa 70-luvulla, Suomen televisiossa oli ohjelma, jonka nimi oli Valehtelijoiden klubi. Siinä oli pääosassa muistaakseni Leo Lastumäki, joka otti kilpailijoiden edessä käteensä jonkun härpäkkeen ja selitti vakavalla naamalla sen olevan milloin mikäkin vempele -  kilpailjoiden tehtävänä oli selvittää, puhuiko selittäjä totta vai lööperiä. Joku sellainen juttu.

Minä omistan tässä seuraavassa otoksessa näkyviä matosia. Välttämättä kovin moni ei teidä, mitä niillä tehdään. Niinpä esitän kohta kolme väittämää ja saatte arvata, mistä on kysymys.

kit1.jpg

a) Tämä on vessan pesualtaan viemärin hajulukon, sen s-mutkan avaaja. Koska nämä ovat kumia ja taipuisia, niin senkun vaan työntää viemäriin ja kääntelee ja vääntelee ja niin sen saa helposti menemään viemärin outoihinkin koloihin.

b) Tämä on saksofonin puhdistukseen tarkoitettu muotoon taipuva kumiletku. Sen sisässä on sieni, joka kostetutettuna vetää fonin sisältä kaikki epäpuhtaudet ja samalla siistii instrumentin venttiilit putken sisäpuolelta.

c) Tämä on puisen kitaran kosteuttamista varten. Se laitetaan akustisen kitaran sisään hyvin kosteutettuna, jotta  kitaran herkkä puu ei pääse kuivumaan liikaa keskuslämmitteisissä asunnoissa ja sellaisessa tapauksessa halkeamaan.

Oikean vastauksen kerron seuraavassa jaksossa.

*******************

No niin, nyt sitten tulee vastaus tähän koko kansakuntaa (tai ainakin noin viittä tätä tarinaa lukenutta) ajatellen. Oikea vastaus on c.

Tämä kyseinen kumimato on siis kitaran kostutin. Minulla on monta kitaraa ~ taitaa olla yhdeksän, mutta yksi niistä on sellainen, että sen puulaji ei kestä kuivaa keskuslämmitysilmaa ja siksi se pitää säilyttää talven ajan omassa kotelossaan ja kosteuttaa tämän kumiputkella ympäröidyn sienen avulla. Toki voin soittaa tätä skittaa ja käyttää sitä, mutta muuten se on aina laitettava koteloon ja tungettava matonen kielten välistä kaikukopan sisään.

kitamato.jpg

Sellainen perusohje tälle touhulle on, että kitaran voi ottaa kopasta keväällä, kun lehdet tulevat puihin ja takaisin talviteloille sitten kun ne lehdet putoavat puista. Lämmityskauden päättyminen ja alkaminen toimivat myös hyvänä ohjeena.

Muut kitarani säilytän seinällä tai lattiatelineessä. Ne eivät ole Martineja vaan esimerkiksi Landolan ja Ibanezin malleja ja ne kitarat ovat sellaista puuta, joka kestää näitä Suomen olosuhteita.

kit2.jpg