Minullahan näitä päähänpistoja riittää. Aikanaan keksin nuorena miehenä, että minun pitää oppia ottamaan valokuvia mustavalkofilmille, kehittämään niitä ja siihen tarvitsin tietenkin kameran. Jossain kohtaa, niin ikään nuorena, minä keksin, että ihmisen pitää juosta maraton ainakin kerran eläissään ja niinpä aloin juosta suunnitellusti pitkin maita ja mantuja ympärivuotisesti. Sitten käytyäni Kreikassa, tuumasin, että minun pitää oppia sitä kieltä ja lopulta päädyin kansalaisopistoon opiskelemaan. Jossain kohtaa päätin haluta videokameran ja hankinnan jälkeen niitä filminpätkiä on tullut tehdyksikin aika paljon. Riittäähän näitä, mutta siirrytäänpä nyt seuraavaan.

Joskus jo melko kauan sitten leikin tietokoneella lentosimulaattorilla, mutta ne olivat vielä entisaikaan melkoisen vaatimattomia. Tuossa viime talvena luin netistä, että Microsoft yhdessä jonkun Asobon kanssa oli laatimassa uutta simua, josta  oli tulossa kerrassaan upea, koska ennen kaikkea maisemointi saadaan paremmaksi hakemalla kuvat netistä. Siis kaupungit ja meret ja kylät päätyvät simulaattoriin ohjelman ulkopuolelta eli pystyttiin käyttämään valokuvia. Ainakin toistaiseksi ne tulevat Bingistä, mutta tiedän joidenkin alan harrastajien keksineen jo keinon, miten ne saadaan Googlesta. Ymmärtääkseni ne ovat parempia, mutta siitä en tiedä.

Itse ohjelma on hirveän suuri - en muista gigamäärää, mutta ihan marketkoneella ei simulointi onnistu. Minä hankin tätä simua varten uuden koneen, jossa ei tällä hetkellä ole mitään muita ohjelmia tai tilaa kuluttavia kuvia tai videoita. Kone on siis ainoastaan simulaattoriani varten. Se päivittyy muutaman viikon välein ja nuo päivitykset ovat suuria, joten tilaa on oltava paljon. Liikkuva kuva ja tarkka grafiikka vaativat paljon muistia ja potkua näytönohjaimelta ja emolevyltä, ja toistaiseksi koneeni on kyllä pyörittänyt lento-ohjelmaa ihan ääriasetuksilla, mikä takaa upeat nähtävyydet.

fin4.jpg

Simussa ei ole mitään oikeita lentoyhtiöitä, vaan nuo maalaukset on haettava alan harrastajien lataussivustoilta. Asetuksissa voi sitten määritellä lentoyhtiönsä nimen ja saahan siellä vaikka käyttää omaa nimeään. 

Tuo kuvassa näkyvä Airbus on sellainen masiina, jota juuri ja juuri osaan käyttää niin, että pääsen ilmaan, lennän siellä ja laskeudunkin. Viimeksi mainittu tapahtuma on kyllä niin vaikeaa, että suurin osa laskeutumistani tappaisi vähintään koneellisen ihmisiä, eikä kentällä odottava kansakaan olisi turvassa. Nyt kyllä olen jotenkin asiaa oppinut, mutta melkoisia kengurulaskeutumisia tapahtuu. Koneen vaikeustasoa muuntamalla pääsee ilmeisesti ihan realistiseen toimintaan saakka, mutta minulla ei ole halua eikä varmaan kykyäkään moiseen.

fin3.jpg

Minusta on ihan mukavaa laittaa kone menemään yläilmoihin ja jos matka on yli tunnin, saa automatiikka viedä bussia pilvien päällä ja minä voin samaan aikaan esim. lukea. Ihan korkeimmillaan matkakorkeuden ollessa kymmenisen kilsaa, eivät maisemat alhaalla ole kovinkaan erikoiset, mutta, kun tullaan alle parin-kolmen kilsan, alkavat laaksot ja kukkulat erottua ja jotkut suurkauoungit ovat kerrassaan upeita. Pääasiassa simulla lennettäessä koneen ääressä tarvitaan käyttäjää nousu- ja laskeutumisvaiheessa.

fin2.jpg

Pöllö harrastus, kyllä, mutta tällaisilla surkeilla keleillä voi vallan mainiosti lukiessaan leikkiä tällaisella ihmeellä. Simussa on paljon erilaisia koneita ja minulle ovat tietenkin Kreikan saariston kohteet hauskoja pyörimisen kohteita. Kiva on mennä New Yorkin pilvenpiirtäjien välistä ja vaikka Brooklynin sillan ali puhumattakaan Pariisissa Eiffelin leveimmän osan läpi. Alpit ja Tiibetin vuoristo ovat myös käsittämättömän hienot.

fin5.jpg

Tämän sivun kuvissa lentelin eilen päivällä Oulusta Helsinkiin ja tuossa alimmassa olen jo lähellä Helsingin kenttää päätellen matalasta korkeudesta ja siitä, että pyörät ovat alhaalla.