Koronaviruksesta alettiin puhua jokseenkin vuosi sitten. Muistan lukeneeni Hesarista joskus tammikuussa, että kaukana Kiinassa, jossain Wuhanissa leviää kova flunssatauti ja se aiheuttaa  melkoisia oireita ja pahimmillaan tosi vakavia seurauksia. Silloinkin se tuntui kovin etäiseltä ja ajatus, että moinen virus leviäisi koko Telluksen ympäri ja aiheuttaisi melkoisen katastrofin, tuntui ihan mahdottomalta. Helmikuussa viruksesta puhuttiin jo enemmän ja uutisointi Pohjois-Italiasta alkoi olla tylyä. Suomessa ei vielä mitenkään panikoitu siinä vaiheessa, mutta melko pian siinä maaliskuun alussa kerrottiin sitten porukoista, jotka olivat Alpeilla lomaillessaan sairastuneet tavallista kovempaan flunssaan ja hiljalleen tuo sitten tänne kotipuoleenkin levisi. Irmeli lähti maaliskuun alussa siskonsa kanssa Malagaan ja siinä vaiheessa ei oikeastaan Espanjan kuvioista puhuttu mitään, mutta heidän siellä ollessaan ääni muuttui kellossa ja Espanjan karanteenihommat alkoivat ja Irmeli ja Helena pääsivät viime hetkessä pois sieltä, ennen kuin homma kävi hankalaksi. Siellä kuitenkin alettiin paikkoja sulkea perjantaina, kun he lähtivät lauantaina pois ja noiden parin päivän aikaan koko Malaga hiljeni täysin.

Meillä Suomessa mentiin sitten hyvin nopeasti etähommiin ja eristyksiin, kuten varmaan kaikki muistavatkin ja tarina on pääasiassa tuttu. Kesä meni varsin pienillä sairaustapausten määrillä, mutta sitten syksyn mittaan ja näin joulun alla se pelätty toinen aalto on sitten iskenyt. Kansa on tietenkin kyllästynyt ainaiseen varomiseen ja suojautumiseen ja toiveet kunnollisista hoitomenetelmistä ja ennen kaikkea rokotteen löytymisestä ovat olleet suurena puheenaiheena.

Nyt meillä on sitten se rokote. Tänään ovat ensimmäiset ihmiset saaneet Suomessa ja muuallakin Euroopassa piikin ja matka tarpeeksi suureen rokotekattavuuteen on alkanut. Uutisissa haastateltiin jo tutuksi tullutta asiantuntijalääkäri Hanna Nohynekia, joka varovasti arveli, että tarpeeksi suuri suoja saadaan aikaiseksi mitä todennäköisemmin kesään mennessä tai ihan siinä kesän alkumetreillä. Alkuvaiheessa ei suinkaan pidä vielä hötkyillä, vaan samat suositukset maskeista, turvaväleistä, käsien pesusta ja kokoontumisrajoituksista tulevat olemaan voimassa, mutta kuten niin moni on sanonut, valoa on nähtävissä tunnelin päässä.

Mikä on rokotteen teho ja kuinka se vaikuttaa lopulta myös mutatoituneeseen virukseen? Nämä jäävät nähtäväksi, mutta tutkimusten tulokset ja asiantuntijoiden arviot ovat varsin optimistisia itse viruksen aiheuttaman sairauden torjuntaa ajatellen ja ainakin tällä hetkellä uskotaan myös mutanttiviruksen törmäävän rokotteen antamaan suojaan. Onko rokotteella sivuvaikutuksia? Tämänhetkisen tiedon mukaan ei mitään ihan hulluja - testeissä ja vähäisen kokemuksen mukaan pääasiassa paikallista turvotusta, päänsärkyä tai lievää kuumeilua, mutta nopeasti ohimeneviä oireita. Tätä nyt Suomeen tutotua rokotetta on annettu ihmisille jo usean kuukauden ajan, eikä mistään merkittävästä ongelmasta ole tullut tietoa, joten asiantuntijat ovat voineet hyvinkin päätellä rokotteen olevan turvallinen.

Itse henkilökohtaisesti en voi ymmärtää, miksi ihmiset vastustavat rokotteita niinkin paljon kuin tässä on saatu kuulla. Nykyisen tietotekniikkatietämyksen avulla voidaan kehittämisprosesseja nopeuttaa ja vaikka nämä koronarokotteet onkin kehitetty varsin nopeasti, eivät lääketehtaat ja lääkkeiden jakamisesta vastuussa olevat virastot ole päästäneet sellaisia rokotteita liikkeelle, joita ei ole kunnolla testattu. Lähimenneisyytemme todistaa, kuinka valtavan paljon rokotteilla on pelastettu ihmisiä pahoilta vammautumisilta ja kuolemalta. Isorokko, polio, tuhkarokko, sikotauti sekä monet muut, joiden sairastaminen on ollut pahimmillaan äärimmäisen kohtalokasta. Nämä kaikki ovat rokotteiden avulla pysyneet pois esim. Euroopan alueelta melko täydellisesti. Viime vuosina merkittävän paljon huomiota on saanut papillooma-virukseen tehoava HPV-rokote, joka tulee huomattavassa määrin vähentämään kohdunkaulan syöpää.  On olemassa joitakin aatteita ja filosofioita, joiden kannattajat ovat äärimmäisen vankasti rokottamista vastaan ja heidän kauttaan Suomeenkin on tullut mm. tuhkarokkoa. Minun mielestä tällainen käyttäytyminen on vastuuntunnotonta. Jos rokotteet aiheuttaisivat lapsille pahoja ongelmia, ei niitä annettaisi.

Vaikka rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, tulisi kaikkien, jotka voivat sen ottaa, myös tehdä niin. Mitä useampi ihminen saa vastutuskyvyn piikin avulla, sitä nopeammin pääsemme eroon tästä pandemiasta, joka on jo nyt aiheuttanut valtavan suuria ongelmia  eri maiden talouksille ja yhteiskuntien toimivuudelle puhumattakaan siitä, kuinka vanhukset ovat joutuneet totaalieristykseen pystymättä tapaamaan lapsiaan ja nuorempiakin sukupolvia. Kaikkein pahinta tässä pandemiassa on kuitenkin ollut se, että liian moni koronaan sairastunut on kokenut ennenaikaisen menehtymisen tai on saanut erittäin rajuja jälkiseurauksia, jonka yhteydessä fyysinen kunto on romahtanut todella pahoin. Tällaisesta on syytä päästä eroon.