Yksi parhaimpia ja jännittävimpiä 1960-luvun tv-sarjoja, mitä muistan, oli Takaa-ajettu. Sitä esitettiin Suomen telkkarissa pitkään ja ainakin meitä niillä pienen kylämme nurkilla eläneitä poikasia se kiinnosti hyvin runsaasti. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä oli Richard Kimble-nimisen vaimonsa murhasta kuolemaan tuomitun lääkärimiehen taistelusta oikean murhaajan löytymiseksi. Richard oli syytön, se selvisi heti avauksessa, kun hän hyvin vakuuttavasti kertoi nähneensä kotiovellaan talosta paenneen yksikätisen miehen ja sitten löytäneensä kuolleen vaimonsa. Ensimmäisen jakson alussa myös tarinan kertoja esittää tämän yksikätisen teorian. Avausjaksossa Kimbleä ollaan viemässä junalla johonkin vankilaan, mutta juna suistuukin raiteiltaan ja siinä hässäkässä Kimble onnistuu pakenemaan. Hän kulkee salanimien turvin ympäri Yhdysvaltoja perässään poliisit, joiden nokkana häärii etsivä Philip Gerard. Muistaakseni Kimble on monet kerrat jäädä kiinni, mutta pääsee aina onnekkaasti pakoon.

fugi.jpg 

Sarjaa tehtiin USA:ssa neljän vuoden ajan (1963-67) ja kaikkiaan neljä kautta, joissa jokaisessa oli 30 jaksoa. Sitä, esitettiinkö kaikki Suomessa, en muista. 

Kuten hyvin usein ja etenkin vielä noissa 1960-luvun sarjoissa, laitettiin viimeistään viimeiseen jaksoon lopullinen ratkaisu. Niin myös tässä sarjassa. Suomessakin kyseinen jakso sitten esitettiin, joskaan en muista milloin, paitsi sen, että se oli kesällä ja koska viimeinen jakso esitettiin Amerikassa elokuun lopussa 1967, saattoi sitten olla, että Suomeen nauha ehti vuonna 1968.

Suomen esitys oli joka tapauksessa kesällä. Kuinka sattuikaan Länsi-Suomen yli pyyhkäisi juuri sinä iltana huikea ukkosmyrsky, joka katkoi sähköjä ja esti telkkarin katsomisen myrskyävillä alueilla. Siihen maailman aikaan ei tietenkään ollut mitään tallennuslaitteita ja koska niin valtavan suuri osa tv-katselijoista jäi vaille viimeisen jakson ratkaisun hetkiä, nousi suoranainen kansanliike jakson uusimiseksi. Näin sitten todella tapahtui. Meidänkin pettymyksemme kääntyi iloksi, kun saimme lopulta todistaa Richard Kimblen vapautumisen väärästä tuomiosta. Ihan lopussa Philip Gerard ja Kimble vielä kättelevät.

janssen.jpg

Takaa-ajetusta tehtiin 1990-luvun alussa elokuva, jossa Kimbleä näytteli Harrison Ford ja Gerardia Tommy Lee Jones. Sekä 60-luvun sarja että tuo mainitsemani leffa olivat omassa genressään erinomaisia juttuja. JOs joku nyt välttämättä haluaa palata takaisin 1960-luvun jännittäviin vaiheisiin, niitä episodeja kyllä löytyy YouTubesta. Katsoin yhden jakson ja pakkohan se on todeta, että aika vaatimatonta touhua se silloin oli. Aikansa kutakin.