Teimme sopimuksen uusista ovista ja ikkunoista kesäkuun lopussa. Vaikka olikin kesälomakausi, uskoivat sopimusta tekemässä olleet firman edustajat, että homma valmistuu elokuun loppuun mennessä. Ikkunat saapuivatkin ja ne laitettiin paikoilleen ihan sovitusti, mutta ovien kanssa meinasi ottaa kovemmalle.

Meille oli tulossa ja lopulta tulikin etu- ja takaovi sekä autotallin ovet. Syystä tai toisesta tilaus viivästyi eikä tullut elokuussa, ei tullut syyskuussa eikä lokakuussa eikä vielä marraskuussakaan. Muutamaan kertaan soittelin firmaan ja kyselin ja aina sieltä luvattiin, että ovet ovat tuotannossa ja tulevat ihan pian. Marraskuussa tuli jo nettikyselykin, missä onniteltiin uusista ovista ja ikkunoista ja kysyttiin, että joskopa olemme tyytyväisiä uusiin värmeisiin. Siinä kohtaa käytin vastauksessani hieman reippaampaa kieltä, joka varmaan kertoi vastaanottajalle, että ihan sadalla rosentilla ei olla tyytyväisiä.

Mainitsin asiasta lakimiesystävälleni, joka hieman ohjeisti ja lopulta laitoin firmalle kirjatun kirjeen, jossa pyysin selvitystä asiasta ja hieman aloin jo vaatia hyvitystä viivästyksestä, koska sopimuksessa on selkeästi määritelty työn valmistumisaika. Vielä sieltä ei ole tullut vastausta, mutta ovet ovat paikoillaan ja se riittääkin näillä näkymin oikein mainiosti.

***********

Tässä ensinnäkin pääovi. Eipä siinä mitään sen kummempaa, mutta sellainen havainto on tehty kahtena iltana, että tuulikaapissa ei vedä. Vanha ovi oli aika hatara ja sen alaosassa oli joku puolen sentin rako ja kyllä sieltä pakkasella ja sopivalla tuulella tuli melkoisen kylmää. Tuulikaapin väliovi oli ensimmäisenä iltana tavalliseen tapaan kiinni ja kun lähdin aamulla hakemaan lehteä, hämmästyin kun menin siihen ja siellä olikin lämmintä.

ikku2.jpg

Lukko on hieman erilainen kuin vanhassa ovessa ja siihen on totuttava. Avaimella ei avata varsinaisesti sitä oven sulkijaa, vaan sillä vaan poistetaan lukitus. Kun se on poistettu, ovi pitää avata kahvasta. Lukko saadaan lukitusasentoon kielen kohdalla olevasta nupista - ihan niin kuin se ennenkin tehtiin.

Oven ikkuna antaa sen verran valoa sisätilaan, että siinä sitten valoisaan aikaan kai näkee jotain, mutta perinteisesti tuossa tilassa on niin pimeää, että aina siinä pitää valot olla ~ oli sitten kesä tai talvi. Tuossa kuvassa muuten työ oli vielä sen verran kesken, että nuo reunalistat oli laittamatta ja sieltä vielä polyuretaani irvistelee ovenkarmin ja oviaukon välistä. Kyllä ne lopulta peitettiin.

ikku.jpg

************

Takaovi, josta siis pääsee Ulkohuoneeseen, on isoikkunainen, mikä sinänsä on hyvä, että takkahuone on valoisaankin aikaan melkoisen pimeä ja sinne on ihan hyvä saada valoa. Takaoven lukko on siitä hyvä, että se ei loksahda lukkoon, vaan se on lukittava sisäpuolelta eli emme voi sulkea itseämme ulkopuolelle. Huono juttu on se, että siinä ei ole avainlukkoa eli emme pääsee takaovesta sisään, kun se on lukossa. Sielläkin muuten polyuretaani irvistelee.

Sekä etuoven että takaoven vieressä on tuollainen pieni lasi-ikkuna, kuten näkyy. Se on yksinkertainen ja ollut vailla eristystä eli siitäkin on päässyt kylmää. Nyt ne eristettiin molemmilta puolilta ja päässe tuli vielä kovalevyn palanen eli sekin tulee olemaan merkityksellinen nimenomaan ajatellen talon lämpöä.

ikku4.jpg

*********

Autotalliin tuli uudet sivulle aukeavat pariovet. Vanha ovihan oli kippiovi ja sekin alkoi olla huonossa kunnossa. Sitä ei ole vuosikausiin saanut enää lukkoon, koska se oli vääntynyt niin phasti ja ilmeisesti lukituslaitekin oli niin täysin ruosteessa. Nyt on sitten lukittava hässäkkä. Ongelma on se, että täytyy keksiä jotain, jolla tuulisena päivänä pitää ovet paikoillaan sen aikaa, kun ajaa talliin/tallista ulos, ettei sitten kolauta autoa oviin. Nuo autotallin ovet ovat metalliset eli eivät ainakaan lahoa - ruoste enemmänkin tekee vahinkoa. Sielläkin näkyy vielä olevan homma kesken, kun eristeet irvistelee.

ikku3.jpg 

********

Eipä tuohon hommaan kahdelta kokeneelta heppuselta kauan kulunut. Jotain kuutisen tuntia ja se oli siinä. Uutterasti he hommia tekivät, koska en missään vaiheessa nähnyt heidän esim. syövän eivätkä he missään kahvilla käyneetkään. Tarjouduin kyllä keittämään sumpit, mutta he sanoivat käyvänsä sitten kotimatkalla eli taisi tulla putkityöpäivä.

Laskua ei vielä ole sentään näkynyt, mutta luulenpa sen tulevan nopeammin kuin ovien. en kylläkään siihen asettanut mitään aikarajaa...