Tämä kulunut koronavuosi on teettänyt monenlaisia asioita ihan toisella tavalla kuin olemme tottuneet tekemään. Kehittynyt tietotekniikkamme on mahdollistanut etätyöskentelyn ja jopa opetustyön netin kautta niin, että opettaja ei ole edes nähnyt oppilaitaan. Ehkä joskus saamme myös hyvää tutkimustietoa sittä, kuinka homma lopulta sujui. Kuinka moni pärjäsi ja kuinka moni putosi.

Tänä vuonna koulut eivät pysty pitämään joulujuhlia, vaan ne täytyy striimata jollain tavoin. Esitykset suorana lähetyksenä tai sitten nauhoitettuna. Me toteutamme minun toisella koulullamme juhlan juuri näin  eli esitykset ovat videona ja ne näytetään vanhemmille ja toki myös oppilaille salaisen YouTube-linkin kautta. 

Viime viikolla videoin oppilaiden esitykset ja tällä viikolla sitten olen editoinut niitä ja teen ensi viikolla loput hommat ja esitys sitten laitetaan näkyville reippaan viikon päästä maanantaina. Perinteiseen tapaan editointi on hidasta, mutta olen tehnyt sitä niin paljon, että eipä tuo haittaa.

Käytin videoinnissa kahta kameraa ja erillista äänityssoftaa. Niillä tämä homma saadaan suhteellisen kelvolliseksi katsottavaksi ja ennen kaikkea hyvä äänitys takaa sen, että sanoista saa selvää. Tässäpä äijä editoi.

joulujuhlavideo.jpg

Etähommina olen tässä treenannut kuorojuttujakin. Koska Kauneimmat Joululaulut jäävät kirkoista pois, aiomme striimata KJL:t kahdeksan hengen kuorolla suoraan seurakunnan nettisivuille. Emme ole harjoitelleet livenä, mutta toki treenattu on. Siihen tarkoitukseen käytimme Teams-ohjelmaa. Kaisa-Leena soitti ja me kuuntelimme ja lauloimme kotona mikit suljettuina. Onnistui ihan hyvin eli stemmat tuli treenatuksi ja kokeilemme sitten ensi viikolla kasata hommaa pakettiin.

kuoro.jpg