Aluevaalit on nyt hoidettu ja takana. Valtuutetuilla on edessään melkoinen kytö, kun kaikki juurakot ja risukot on revittävä ja käännettävä, että saadaan toimiva pelto. Jotta homma lähtisi toimimaan, vaatii se valituilta hirveästi panostusta ja ennen kaikkea suunnittelua, ennen kuin varmasti osataan sanoa, että juttu toimii.

Tärkeintä on tietenkin se, että sote-hommat toimivat eri alueilla. Ihmisten turvallisuus ja mahdollisuus tarpeelliseen hoitoon ovat etusijalla ja kaikesta aluevaltuustojen vastuulla olevista toimista on oltava hyvät suunnitelmat ja toimintaohjeet niin, että yksikään alaan kuuluva osa ei ainakaan muutu huonommaksi. Siinä on tekemistä.

Henkilö, jota äänestin ei päässyt. Harmillista hänen ja myös minun kannalta. Onko tämä siis osoitus siitä, että äänestin väärin ja sote-toiminnan arvoni ovat pielessä? Minun mielestä ei, mutta yksi demokratian tunnusmerkki on se, että äänestystulos on hyväksyttävä ja sen mukaan eletään.

Äänestysprosentti oli kammottava. Tavallaan joutuu miettimään, oliko se edes demokraattinen, kun alle puolet äänioikeutetuista jätti homman väliin. Voiko näin pieni äänestäjäsakki määritellä kansalaisten yhteisen mielipiteen? Toisaalta demokratiaan kuuluu vapaus valita ja jos nämä yli 50% ovat olleet sitä mieltä, että enpä äänestä, niin se on myös oikeus ja sallittua.

Kärsivätkö vihreät ja perussuomalaiset tästä äänestysaktiivisuuden alhaisuudesta? Sitäkään ei voi tietää, koska ei varmastikaan kukaan kykene järjestämään sellaista kyselyä, missä saataisiin selville, mitä puoluetta ja ketä henkilöä nukkuvien puolueen edustaja olisi äänestänyt, jos olisi vaivautunut käymään raapustamassa numeron lappuun ja viemään sen sitten äänestyspurkkiin.

Ensi vuonna huhtikuun alussa on eduskuntavaalit. Niihin lähdetään uskoakseni ainakin paremman äänestysprosentin toiveessa. Luulisin myös, että niin vihreät kuin persutkin satsaavat omaan toimintaansa huomattavasti suuremmalla pieteetillä kuin näihin vaaleihin. Se on sitten sen ajan juttu.