Meidän kamarikuoro on minulle tietenkin edelleen hyvin merkittävä harrastus. Meitä on yli kolmekymmentä laulajaa ja kysehän on siis sekakuorosta eli on sopraanot, altot, tenorit ja bassot. Laulamme pääasiassa a cappellaa eli ilman säestystä, mutta sitten toki ne messut, isot ja pienet, vaativat säestyksen uruilla, pianolla tai orkesterilla.

Korona-aikana emme kovinkaan paljon treenanneet, joskin aina sopivan tilaisuuden tullen maskit naamalle ja laulamaan, mutta näin jälkikäteen on pakko todeta, että ei ollut kovin mieluisaa touhua. Maski suun ja nenän edessä vaikeutti tietenkin hengittämistä, mutta myös kuulemista. Oma ääni kuului toki ja tanakasti, mutta muuta kuoroa ja säestystä ei sitten kuulunutkaan. Ensimmäinen kunnollinen harjoituskausi saatiin koronatauon jälkeen aikaiseksi toden teolla vasta viime syksynä. Itse en sitten päässytkään alkukautena matkaan, koska ensinnäkin harjoitusillalle sattui muuta ihan tavallaan pakollista menoa ja sitten vielä kaksi peräkkäistä treeni-iltaa jäi matkamme takia väliin. Lopulta pääsin lokakuussa mukaan.

Syksyn suurkonsertti oli Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio. Hyvin upea, pitkä ja vaativa barokkiajan mahtipontinen teos. Kuoron ja orkesterin lisäksi esityksessä tarvitaan neljä solistia, joiden täytyy olla oopperatasoisia ammattilaulajia, koska ne soolot ovat todella vaikeita. Teos on sävelletty solistien ja kuoron lisäksi orkesterille ja meillä oli ilo saada jälleen mukaan helsinkiläinen barokkiorkesteri Galantina. Teos esitettiin kaksi kertaa marras-joulukuun vaihteessa ~ ensin Vihdissä ja seuraavana viikonloppuna Heinolassa. Oli pitkästä aikaa taas kivaa laulaa tuollaista suurta kirkkomusiikkiteosta. Tämä kuva Vihdin kirkosta.

jk.jpg

Vielä ennen joulunpyhiä lauloimme pienehkön joulukonsertin, missä solistinamme oli kuoron lauluopettaja, Virva Puumala. Hän on kerrassaan upea sopraano ja on jo saavuttanut kansallista mainetta voittamalla merkittäviä laulukilpailuita.

Joulun jälkeen olemme treenailleet yksittäisiä kappaleita, jotka eivät kuitenkaan ole vaatimustasoltaan sen helpompia kuin esim. Händelin oratorio. Biisilistalla on ollut mm. johtajamme, Jorma Hannikaisen lauluja, mutta myös virolaisen Arvo Pärtin teoksia. Eilen pidimme Tammelassa ja Vihdissä ystävänpäivänkonsertin, missä lauloimme mm. näitä edellä mainittujen säveltäjien teoksia. Kevään ohjelmistoon tulee ilmeisesti ainakin Viernen ja Rutterin teoksia ja jotain laulamme myös entisen kanttorimme Martti Kilpeläisen muistokonsertissa helatorstaina.

Kaikenlaista erikoista joutuu aina silloin tällöin kuulemaan. Täällä pienellä paikkakunnalla on sellaisiakin kelloja, jotka kilisevät ikävästi. On harmittavaa joutua sellaisen helistyksen kohteeksi mm. siksi, että kuoromme muka laulaa niin hienoja lauluja, että niitä ei voi kuunnella. On totta, että ohjemistomme on hieno ja että tavoitteena on laulaa ne niin hienosti, puhtaasti ja ilmaisullisesti kuin mahdollista. Kuoro on seurakunnan kuoro ja siksipä ehkä pahat kielet kalkattavat, kun kaikki eivät pääse siihen mukaan ~ en tiedä, onko näin, mutta hieman tuntuu siltä. Meille on pääsykoe, koska johtajamme tietävät kyllä, mitä nämä teokset vaativat niin laulutaidolta kuin nuotinlukemiseltakin. Kuoro sitouttaa vankasti, koska kelkassa ei pysy, jos ei treenaa itse ja käy yhteisissä harjoituksissa. Tavoitteena on tuottaa iloa kuulijoille ja tehdä erilaista ohjelmistoa kuin kirkkokuoro tai Hiiden Laulu ( = paikallinen viihdekuoro) tekevät, koska tämä paikkakunta on niin pieni, että samoilla ohjelmilla syödään toisten esityksiä. Kaikilla kuoroilla on oma paikkansa ja tehtävänsä ja jokaiselle halukkaalle löytyy kyllä mahdollisuus päästä laulamaan kuoroon, koska niitä täällä kunnassamme kyllä on.

Kuorolaulu on kuulemma terveellistä. Siksi sitä kannattaa harrastaa ja kun käy tarpeeksi kauan jossain porukassa, oppii kyllä koko ajan stemmalaulannan hienouksia ja siitäpä voi sitten kehityksen myötä hakeutua vaativampiin ryhmiin. Ihan sama asia tässä on kuin vaikka jääkiekkojoukkueessa. Huipulta ei aloita kukaan, vaan ensin treenataan alemmissa sarjaportaissa ja sitten lopulta osa etenee ykköstiimiin. 

IMG_5960.jpg