Ostin ensimmäisen kotitietokoneen joskus 1980-luvun lopulla tai 1990-luvun alussa ~ en enää muista. Silloin ei vielä ollut internetiä, eikä koneella pystynyt tekemään juuri muuta kuin kirjoittamaan ja pelaamaan Tetristä, mutta se riitti alkuun. Tein heti alusta alkaen koulutehtäviä - etenkin äidinkielen ja reaaliaineiden lisätehtäviksi. Työhommien lisäksi oli toki kiva joskus vähän pelaillakin.

Netti hankittiin joskus 1990-luvun loppupuolella. Sitä käytettiin kyllä säästeliäästi, koska sen avaaminen varasi talon lankapuhelinlinjan ja siitä veloitettiin aina erikseen. Pankkiohjelma meillä oli käytössä ja sähköposti. Lisäksi aloittelin videoiden editointia Pinnaclen Studio Editorilla. Kotitietokoneiden toimintakapasiteetti oli vuosien varrella parantunut huimasti ja jo ihan 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa pystyttiin jo pelaamaan ihan erinäköisiä pelejä kuin kymmenen vuotta aiemmin. Meillä oli ainakin F1-peli, MM-ralli ja Harry Potter-pelit, joissa oli jo ihan erilainen meininkin kuin vanhoissa koneissa. Ostin ratin ja joystickin pelejä varten. Enimmäkseen lapset noita pelasivat, mutta kyllä minäkin autopelejä ajelin - se oli ihan hauskaa silloin. Räiskintä- ja sotapelejä en halunnut ja niistä kieltäydyin säännöllisesti. Tosin oli meillä Star Wars-peli, jossa kyllä jonkin verran piti ampua, mutta muistaakseni siinä piti tuhota esteitä - en ole ihan varma.

Sitten kerran satuin näkemään jossain Microsoftin Flight Simulatorin. Se oli jossain määrin lumoavaa ohjelma. Se haastoi hieman älyäkin, joskin asetuksia muuttelemalla siitä sai tosi helpon. Maisemat ja rakennukset olivat melkoista mössöä, mutta ymmärtääkseni FS oli jo silloin varsin suosittu. Sehän ei tavallaan ole peli, vaan se on ihan simulaattori, jota on pyritty koko ajan kehittämään paremmaksi ja paremmaksi.

Ensimmäinen simuni oli Microsoft FS98. Kuten jo sanoin se oli aika vaatimaton, mutta jostain olen lukenut, että ne aiemmat olivat vieläkin vaatimattomampia. Hankin sitten myöhemmin pari uudempaakin ja kyllähän niissä näki, että kehitys kehittyi koko ajan ja ne alkoivat olla entistäkin realistisempia. Nykyistä MSFS2020:tä edelsi FSX, joka oli grafiikaltaan jo jonkinmoinen, mutta kaukana tämän päivän uusimmasta. Microsoft lopetti lentosimun kehittämisen joskus kymmenen vuotta sitten ja  kyllästyinkin siihen ja unohdin koko homman, kunnes ehkä kolme vuotta sitten luin jostain, että Microsoft on kasannut lentosimusuunnitelmat uusiksi ja oli alkanut kehittää aivan huikeaa uutta lento-ohjelmaa. Netistä löytyi promovideoita ja kyllähän ne olivat hämmästyttäviä. Maisemointi otettiin suoraan netistä Bing-maisemakuvien kautta eli vuoret ja laaksot, meret ja kaupungit jne. eivät olekaan ohjelmassa, vaan ohjelma lataa ne netistä suoraan. Niinpä  kuvallinen elämys muuttui aivan toiseksi. Jos lentää ihan matalalle, ei  pääse kovin lähelle realismia muutamia suurkaupunkeja lukuun ottamatta, mutta 3000 jalan ( = n. 1 km) korkeudesta alla oleva maisema on hyvin realistinen ja kyllä sieltä helposti oman kotinsa ja jopa entisen kesämökkimme löytää. Tässä kuvassa Finnair on saapumassa erääseen suureen amerikkalaiseen kaupunkiin, joka uskoakseni on helppo tunnistaa.

fs1.jpg

***********

Vuoret ovat huikeita. Esimerkiksi Alpit tai Norjan tunturit ja vuonot ovat uskomattoman kauniita. Kreikan saaristo on ihan oikeasti aidon näköinen ja aika hauska on lennellä pienellä Cessnalla esim. Santorinin yläpuolella ( siis se on minulle erikoisen hauskaa, koska tunnen tuon saaren niin hyvin). Olimme joulun alla Gran Canarialla ja niinpä vain löysin hotellimme ja sen kuuluisan majakan ja dyynit sieltä saaren etelärannalta. Pariisissa olen hurvitellut ja oikeassa elämässä luullakseni olisin paikallisessa vankilassa, koska lensin myös Riemukaaren läpi sekä Eiffelin tornin alaosan suuren aukon läpi. Olen myös laskeutunut Punaiselle torille, kuten se eräs saksalainen joskus aikoinaan teki.

Näissä kuvissa minulla on ollut käytössä Airbusin joku matkustajakonemalli - ehkä A320, mutta simussa on valtava valikoima erilaisia lentolaitteita ihan pienistä päristimistä suuriin matkustajakoneisiin saakka. On vara valita. Airbussin ohjaamo on hyvin aidon näköinen ja jonkin verran piti YouTuben ohjevideoita katsella, ennen kuin pystyi hurauttamaan isolla koneella vaikkapa Tukholmasta Helsinki-Vantaalle. 

fs3.jpg

Onko tässä touhussa mitään järkeä? No, ei ole. Mukavaa tässä on se, että voi katsella hyvin aidon näköisiä maisemia melkein mistä tahansa maailman kolkasta. On myös kivaa lennellä sellaisissa paikoissa, joissa on elämänsä aikana käynyt. Asetuksia muuttamalla simulentämisestä saa erittäin haastavaa eli on ihan pakko laittaa ainakin jossain määrin aivot töihin. 

Vaimoni on kyllä joskus enemmän tai vähemmän huvittunut aikuisen miehen tietokoneella leikkimisestä, mutta sitten löysin jostain eläkelehdestä tarinan eräästä entisestä piispasta, joka myös harrastaa simulentämistä,  ja näin saatoin todeta, että en ole ainoa touhuun hurahtanut eläkeukko.

Sitä paitsi äitini sanoi usein minusta ja veljestäni, että kai nuo lapset ovat terveitä, kun ne leikkivät ( tämä toteamus tuli ollessamme noin viisikymppisiä äitimme "lapsia" ja touhotimme jotain höpöä). 

fs2.jpg