Tänään on kevätpäiväntasaus. Jos ja kun olemme oikein tarkkoja, se tapahtuu klo 23.24 eli vielä on hetken aikaa talvea jäljellä. Sehän merkitsee sitä, että meillä täällä pohjoisella pallonpuoliskolla auringon nousun ja laskun välinen aika on puolen vuoden ajan pidempi kuin laskun ja nousun välinen ilta ja yö. Tuo vaihteluhan johtuu siis siitä, että maapallomme on kallellaan aurinkoon päin ja koko ajan suhteessa siihen samassa asennossa ja keväästä syksyyn kallistus on pohjoisen pallonpuoliskon kannalta se vuoden valoisampi aika. Tässä meidän korkeudellamme auringon nousun ja laskun välinen aika meni jo lauantaina yli 12 tunnin, mikä johtuu siitä, että aurinko näkyy hieman aikaisemmin kuin sen oikeasti täytyisi, koska valo taipuu ilmekehän yläkerroksissa niin, että se harhauttaa ihmisiä.

Minulle tämä kevätpäiväntasaus on merkittävä juhla. Voittaa joulunkin. Vaikka en kärsi mistään kaamosmasennuksesta tai pimeyden haitoista, en varsinaisesti kovin paljon niistä pidäkään. Kyllähän me kaikki tiedämme, että talvella veto on usein enemmän tai vähemmän pois ja alkaa ramavit-aika (ramaisee, masentaa ja...no niin). On muuten hyvä tietää, että kevätpäiväntasaus on englanniksi vernal equinox, ruotsiksi vårdagjämning ja lisäksi vielä kreikan kielellä εαρινη ισημερια.

Suomi sijaitsee 60 ja 70 asteen pohjoisten leveyspiirien välissä. Meidän korkeudellamme aurinko ei koskaan nouse niin korkealle, että voisimme kävellä koko varjomme päällä, mutta taas siitä kallistuskulmasta johtuen meidän vuorokautemme valoisuus on pidempi kuin esim. Etelä-Euroopassa. Jossain Kreikan korkeudella tulee juhannuksenakin pimeää. Meillä puhutaan yöttömästä yöstä, mikä toteutuukin ihan pohjoisimmassa kolkassamme lähes parin kuukauden ajan toukokuun lopulta heinäkuun puoliväliin saakka.  Aurinko ei todellakaan laske siellä Norjan ja Suomen rajalla, kuten tiedämme. Vastineeksi sitten se ei nouse pariin kuukauteen joulun molemmin puolin. Täysin yötöntä yötä voi meillä nauttia juhannuksena Rovaniemen korkeudellakin, koska sen rajana oleva pohjoinen napapiiri kulkee juuri tuon kaupungin kohdalta. Keski-Suomessa, esimerkiksi Jyväskylän korkeudella yöt ovat kesä-heinäkuussa selvästi valoisampia kuin Etelä-Suomessa.

Auringon nousun ja laskun välinen aika lyhenee sitten tasaisesti juhannuksesta eteenpäin ja pimeys voittaa valon jälleen syyspäivän tasauksen aikaan suurin piirtein syyskuun 21. päivän tienoilla. Juuri tällä hetkellä emme kuitenkaan vajoa pimeyteen, vaan päinvastoin menemme hyvää tahtia kohti kesää ja kirkkaita päiviä ja valoisia öitä.