Presidenttimme Sauli Niinistö vieraili Turkissa, missä kävi, kuten alkuviikosta arveltiinkin eli lopultakin presidentti Erdogan  virallisesti lupasi Niinistölle ratifioida Suomen NATO-hakemus. Sen verran olen pessimisti, että en ihan sadalla usko, ennen kuin näen ja kuulen, että koko prosessi on paketissa. Erdoganilla on ollut tapana pyörtää sanomisiaan ja lupauksiaan ja tämä koko NATO-prosessi on ollut melkoista peliä. Suomen asema on kuitenkin tiedetyistä syistä johtuen parempi kuin Ruotsin tilanne ja niinpä maidemme yhteinen halu päästä NATO:on yhtä aikaa on toki tunnettu.  Turkki ei nyt ratifioi Ruotsia vielä, mutta uskoisin senkin aikanaan tapahtuvan.

**********

Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit ovat nyt sitten edenneet toiselle kierrokselle. Ensimmäinen kierroshan oli se, josta käytetään myös nimitystä "säälipleijarit". Sääleissä liigan joukkueet 7-10 pelaavat kahdessa parissa ja ns. paras kolmesta-menetelmällä. Tänä vuonna näissä ekan kierroksen matseissa siis pelasivat vastakkain Kärpät ja KooKoo ja toisessa otteluparissa TPS ja Ässät. Hyvin monen (minä mukaan lukien) hämmästykseksi jatkoon menivät KooKoo ja Ässät, jotka pudottivat tylysti nämä kaksi suomalaisen jääkiekon suurta joukkuetta. Tässä oli nyt suurempana yllätyksenä KooKoon vahva peli ja Kärppien putoaminen, mutta nämä pelit vaan yksinkertaisesti ovat yllätyksellisiä ja siksi myös mielenkiintoisia.

Nyt siis jäljellä on kahdeksan joukkuetta ja neljän parhaan joukkoon pääsyyn löytyvät tiimit paras seitsemästä menetelmällä ottelupareissa Tappara-KooKoo, Ilves-Ässät, KalPa-Pelicans ja HIFK-Lukko. Ensimmäiset matsit olivat eilen Tampereella ja Lahdessa ( = lue Lahessa), minne toissa päivänä Kärpät  pudottanut Kouvolan porukka matkusti. Uskoakseni ensimmäisestä kierroksesta päälle jäänyt väsymys heikensi KooKoon vauhtia ja niinpä Tappara otti 4-0 voiton. Pelicans vei KalPan 2-1. En katsonut pelejä ihan loppua lukuun ottamatta, joten en osaa sanoa niistä oikeastaan mitään. Kaksi muuta peliä pelataan sitten tänä iltana. Veikkaukseni jatkoon menijöistä: Tappara, Ilves, KalPa ja HIFK. Se nähdään piakkoin.

********

Eduskuntavaalit lähestyvät ja senhän toki huomaa tuolla tien päällä kulkiessaan. Iloisia pahvinaamoja on teiden varsilla hymyilemässä ja mainoksissa lukee toinen toistaan iskevämpiä sloganeita - vaaleista huolimatta paras slogan on "Onnea Harri". Olen seurannut vaalijuttuja jossain määrin ja päätökseni tehnyt. Muistan mainiosti, kun sain eka kerran mennä äänestämään. Ei se niin ihmeellistä ollut, mutta pidin sitä ehdottoman itsestään selvänä asiana ja suoranaisena kunnian osoituksensa. Että minäkin, köyhä lukiopoika sain laittaa lappuun numeron ja pudottaa sen uurnaan. Äänestäminen on suurella vaivalla saatu sananvapauden ja demokratian tunnusmerkki ja se pitäisi jokaisen muistaa. Tämän päivän uutisoinnissa tuotiin esiin nuorten ja maahanmuuttajien vähäinen, kerrassaan masentavan pieni, halukkuus oman oikeutensa käyttämiseen. Eipä ole hyvä asia.

********

EU:n  uusin direktiivikeksintö herättää huolta ok-talojen ja myös rivi- ja kerrostalojen omistajissa, koska tämän ohjeistuksen mukaan asuntojen energialuokitusta pitäisi saada nostetuksi tarpeeksi korkeaan luokkaan. Se varmaan esitellään tarkemmin, mutta eilen luin tästä asiasta, joka toki sinänsä on hyvä, mutta iskee rajusti ihmisten kukkaroon.

Yksi tavoite on päästä eroon fossiilisista lämmityspolttoaineista, joiden kärkipäässä on tietenkin öljy. Vesikiertoinen öljylämmitys on helppo muuttaa maalämmöksi, mutta sitä ei saa laittaa joka paikkaan mm. pohjavesisäädösten takia. Ilma- ja ilmavesilämpöpumput ovat erittäin toimivia ja edelleen vanha kunnon puulämmityskin ainakin muita tapoja tukevana ja vahvistavana on varteen otettava. Yksi energian säästämisen keino on parantaa ikkunoiden ja ovien lämmöneristyskykyä, mikä käytännössä tarkoittaa niiden vaihtamista kokonaan. Teknisesti kaikki nämä keinot ovat helppoja toteuttaa, mutta jos joku kauan talossaan asunut eläkeläispariskunta joutuu näin rajujen remonttien tekemiseen, loppuu keskivertoeläke vallan äkkiä. Talon koko toki vaikuttaa hintaan, mutta pienessäkin ok-talossa lämmitys- ja ovi-ja ikkunaremontti maksaa kevyesti 40000€. Vähän vanhemmassa talossa eteen voi tulla myös LVI- ja sähköremontteja ja silloin lopullinen korjaushinta tulee maksamaan ihan hirveitä. Me olemme hissukseen koko tämän 25 vuoden ajan restauroineet tätä taloamme ja meillä ei noita mainitsemiani uudistuksia tarvita, mutta monella tuttavallani remontti on edessä, jos direktiivi toteutuu.

*************

Sää puhututtaa suomalaisia aina ja kelpaa helposti suomalaisen small talkin aiheeksi. Suomalainenhan saattaa juuri ja juuri murahtaa tuntemattomalle jostain asiasta, mutta säästä pystyy suhteellisen neutraalisti luomaan juhlavan keskustelun, joskin siinäkin kohtaa kannattaa varoa ilmaisemasta mielipidettään liian vahvasti. Esimerkkinä vaikkapa tällainen dialogi jossain kaljakuppilassa
- On ilmoja pidelly...
- Joo
- Ei oo kuitenkaan liian lämmintä..
- Ei
- Eikä kylmäkään...
- Ei
- Sais nuo lumet sulaa
- Niin...
(viiden minuutin tauko)
- Vois sattaa...
- Mmm...
- Kuhan ei liikaa
- Eee...
(kaljatuopin pohjien tyhjennysnielaisu)
- Lähenkin tästä kottiin, oli kiva jutella..moikka...
- Hmh....